Prima conferinta a preotilor de caritate de cimitire

La Cimitirul „Reinvierea“ (Colentina) a avut loc ieri prima conferinta a preotilor de caritate, care isi desfasoara activitatea pastoral-misionara la bisericile si capelele cimitirelor de stat.

Evenimentul a inceput prin savarsirea Sfintei Liturghii, iar mai apoi a continuat cu lucrarile conferintei cu tema „Cultul Mortilor: Atitudinea cultica fata de morminte si atitudinea pastorala fata de familiile indoliate“.

La intalnirea prezidata de parintele Nicolae Puscas, inspector pe probleme de asistenta religioasa in cadrul Sectorului social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucurestilor, la care au participat si parintele Horia Prioteasa, coordonatorul preotilor de spitale din Capitala, precum si cei 14 preoti de caritate din cadrul cimitirelor, a fost prezentat oficial parintele Petre Moise, noul coordonator al preotilor de caritate din cadrul cimitirelor, care are, pe langa responsabilitatile pastoral-misionare, si mentinerea legaturii intre Administratia Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU) si Arhiepiscopia Bucurestilor.

Dupa sustinerea referatelor de catre parintele Petre Moise si parintele Augustin Motoc, de la Cimitirul Metalurgiei, au urmat discutii si dezbateri pe seama subiectelor si temelor prezentate, evidentiindu-se importanta misiunii pastorale in cadrul capelelor de cimitir si colaborarea slujitorilor acestor lacasuri cu preotii din parohii. „In cadrul acestei intalniri s-a pus accent pe atitudinea fata de familiile indurerate ale celor mutati la Domnul si au fost reliefate cateva puncte importante pentru pastoratie.

S-a pus accent deosebit pe colaborarea dintre preotii de caritate din cadrul cimitirelor si preotii din parohii, precum si pe respectul fata de cei care nu mai sunt in viata, respect ce se bazeaza pe cultul mortilor din Biserica Ortodoxa Romana si pe credinta noastra in invierea mortilor. Importanta acestor intalniri deriva din comunicarea experientelor fiecarui slujitor, din concluziile finale si din unitatea preotilor de la cimitire si prin comunicarea preotilor cu Centrul Eparhial“, ne-a declarat parintele inspector Nicolae Puscas.

Luna viitoare va avea loc o conferinta comuna a preotilor de caritate din spitale si a celor din cadrul cimitirelor.
(Ciprian BARA)

Sursa: ziarullumina.ro

.

14 Mai 2009

Vizualizari: 703

Voteaza:

Prima conferinta a preotilor de caritate de cimitire 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE