Prima scoala de teologie de nivel preuniversitar din Piatra Neamt


Prima scoala de teologie de nivel preuniversitar din Piatra Neamt

Seminarul Teologic "Sfintii Imparati Constantin si Elena" din Piatra-Neamt implineste maine, 4 noiembrie a.c., 10 ani de cand este inscris ca unitate de invatamant teologic preuniversitar in analele Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, prin acordarea acestei titulaturi. Istoria celor 10 ani de activitate instructiv-educativa de sine statatoare, intr-o cladire proprie, a inceput in anul 1998, cand, prin decizia Sinodului Mitropolitan al Moldovei si Bucovinei, nr. 63, din luna aprilie, se dadea titulatura de "Seminarul Teologic Sfintii Imparati Constantin si Elena" din Piatra Neamt.

Cu acest prilej, vor avea loc o serie de manifestari si activitati dedicate acestei aniversari.

Amintim ca in anul 1995, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, cu ocazia unei vizite in cetatea Petrodava si actuala "Perla a Moldovei" - Piatra Neamt, datorita grijei pentru invatamantul teologic romanesc, in general, si a al celui preuniversitar, in special, si-a exprimat dorinta plina de entuziasm pentru infiintarea unei scoli de teologie preuniversitara si in acest oras. Astfel, la initiativa actualului Patriarh al Bisericii noastre, prima clasa cu profil teologic a luat fiinta in anul 1996, apoi in anul 1997 a luat fiinta o a doua clasa cu profil teologic in cadrul Grupului Scolar nr. 9 din Piatra Neamt, care a si gazduit desfasurarea procesului instructiv.

In anul 2002, Seminarul din Piatra Neamt se inscrie in ciclul unitatilor de invatamant din Inspectoratul Scolar Judetean Neamt. "Acesti 10 ani de activitate de sine statatoare, pe care ii aniversam, reprezinta pentru noi, corpul profesoral, pentru absolventi si pentru actualii elevi, o perioada de formare, atat pe taramul pastoratiei, cat si al misionarismului, in parohiile unde elevii nostri au desfasurat activitati spirituale, filantropice, de formare duhovniceasca, de exercitare a calitatilor vocale pe care le-au dobandit in anii de studiu", ne-a spus pr. prof. Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Piatra Neamt.

Concert de muzica bisericeasca pentru batrani

Programul manifestarilor acestei sarbatori se va desfasura in perioada 3-5 noiembrie. Astazi, 3 noiembrie a.c., incepand cu ora 9:00, elevii seminaristi vor prezenta un miniconcert de muzica bisericeasca la Caminul de batrani din Piatra Neamt, intitulat "Bucurie in comuniune". "Bucurie in comuniune" reprezinta bucuria pe care noi o impartasim celor care, din motive legate de varsta sau din imposibilitatea deplasarii, nu pot sa fie alaturi de noi la aceasta bucurie. La ora 14:30 va avea loc deschiderea oficiala a manifestarilor prin oficierea unui Te Deum la Biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena", din cartierul Gara-Veche", a adaugat pr. director.

Volum aniversar

Inalt Presfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, va oficia marti, 4 noiembrie a.c., Sfanta Liturghie arhiereasca la Biserica "Sfintii Imparati Constantin si Elena" din Piatra Nemt. In aceeasi zi, incepand cu ora 12:00, va fi lansat Volumul aniversar "10 ani de invatamant teologic preuniversitar la Piatra Neamt". "Am dorit sa scoatem acest volum, dat fiind faptul ca seminarul se afla sub patronajul si ocrotirea spirituala a Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Este prima scoala de teologie de nivel preuniversitar care a luat fiinta in municipiul Piatra Neamt, ca resedinta a judetului Nemt. Vom oferi plachete aniversare directorilor seminariilor teologice din Arhiepiscopia Iasilor, directorilor liceelor din municipiul Piatra Neamt, oficialitatilor locale si de stat si reprezentatilor Arhiepiscopiei Iasilor", a declarat pr. director Cojan.

Dupa-amiaza, incepand cu ora 15:00, va avea loc o sesiune de comunicari, si anume prezentarea unor referate legate de viata, activitatea si importanta Sfintilor Constantin si Elena pentru istoria bisericeasca universala, iar la ora 17:00 va avea loc un recital de poezie, apartinand fostilor si actualilor elevi, si un concert de cantece religioase, patriotice si populare sustinut de corul "Imperialii" al Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Piatra Neamt.

Miercuri, 5 noiembrie, incepand cu ora 9:00, va avea loc pelerinajul intitulat "Sfintii - modele de jertfelnicie" la manastirile Tazlau, Bisericani si Pangarati.

Doisprezece ani de invatamant teologic seminarial in vechea Petrodava

Cu prilejul implinirii a 12 ani de la infiintarea Seminarului Teologic "Sfintii Imparati Constantin si Elena" din Piatra Neamt, PF Parinte Daniel transmite urmatorul mesaj

Douasprezece semintii ale lui Israel, doisprezece profeti, apoi doisprezece apostoli ai Mantuitorului Iisus Hristos, douasprezece cosuri cu firimituri care raman dupa ce multimile sunt hranite din painile inmultite prin harul si iubirea de oameni ale Domnului nostru Iisus Hristos, dupa ce multimile s-au hranit mai intai cu lumina Evangheliei lui Hristos.

Iata ca in aceste zile si Seminarul Teologic "Sfintii Imparati Constantin si Elena" din Piatra Neamt se afla sub semnul acestui numar 12 plin de simbolism, aniversand doisprezece ani de cand primii elevi au inceput sa patrunda, ajutati de primii dascali ai acestui seminar, in tainele Teologiei ca stiinta a bucuriei si a vietii vesnice.

La acest moment aniversar, se cuvine, mai intai, sa dam slava lui Dumnezeu pentru tot ceea ce a rodit si a luminat in aceasta scoala teologica in cei doisprezece ani de existenta. Ne gandim, cu recunostinta, la cei ce au facut primele demersuri pentru organizarea Seminarului in anul 1996, in conditii destul de grele, cauzate de mentalitati inca ancorate in trecut. De asemenea, ne gandim la toate cadrele didactice care s-au adaugat de la an la an, sporind prestigiul acestei scoli ai carei elevi au inceput a se face remarcati la diferite concursuri si manifestari scolare. Gandul nostru se indrepta, deopotriva, si spre toti ostenitorii si binefacatorii Seminarului din Piatra Neamt si spre toti cei care sustin acest Seminar pentru a fi un pilon al invatamantului teologic si al invatamantului romanesc, in general.

Felicitam, asadar, pe toti cei ce au contribuit in acesti doisprezece ani la organizarea si afirmarea Seminarului Teologic "Sfintii Imparati Constantin si Elena" din Piatra Neamt si-L rugam pe Hristos-Domnul sa le daruiasca sanatate si pace, bucurie si mult ajutor in toata activitatea lor didactica si misionara, culturala si patriotica.

Cu aleasa pretuire si parinteasca binecuvantare,
+DANIEL,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Constantin CIOFU

.

03 Noiembrie 2008

Vizualizari: 1349

Voteaza:

Prima scoala de teologie de nivel preuniversitar din Piatra Neamt 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE