Primul episcop roman al Europei de Nord


Primul episcop roman al Europei de Nord

Ieri, 6 iulie 2008, a avut loc, in Catedrala episcopala a Bisericii Ortodoxe Sarbe din Stockholm, ceremonia de intronizare a celui dintai episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord, Preasfintitul Macarie Dragoi. Sfanta Liturghie arhiereasca a fost oficiata de catre Inalt Preasfintitul Nifon, Arhiepiscopul si Mitropolitul Targovistei si Exarh Patriarhal, delegatul Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, de Inalt Preasfintitul Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale si de Nord, de Inalt Preasfintitul Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, si de alti membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si ierarhi ai Bisericilor Ortodoxe surori, fiind inconjurati de un numeros sobor de preoti si diaconi. La eveniment, au participat reprezentanti ai autoritatilor de stat din Romania si din tarile scandinave, reprezentantii Bisericilor Evanghelica Luterana, Romano-Catolica si Siriana, monahi si credinciosi din tara si din Peninsula Scandinava, precum si o delegatie numeroasa de tineri imbracati in port national, din satul natal al Preasfintitului Macarie, Spermezeu, judetul Bistrita-Nasaud, care au cantat si in cadrul Sfintei Liturghii.

Raspunsurile la Liturghia arhiereasca au fost date de Corul de camera "Psalmodia Transylvanica" al Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, condus de pr. prof.

Vasile Stanciu, care va sustine, dupa-amiaza, in sala festiva a Catedralei episcopale sarbe, si un concert de muzica bisericeasca si folclor romanesc.

Dupa citirea Gramatei Mitropolitane, Inalt Preasfintitii Mitropoliti Nifon si Serafim i-au inmanat Preasfintitului Macarie insemnele noii sale demnitati episcopale, apoi l-au asezat in tronul arhieresc. Inalt Preasfintitul Nifon a dat citire mesajului Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, doamna ambasador al Romaniei in Suedia, Victoria Popescu, a prezentat mesajul presedintelui Romaniei, Traian Basescu, iar domnul consilier Adrian Lemeni, pe cel al prim-ministrului, Calin Popescu-Tariceanu. Dupa cuvantul Inalt Preasfintitului Serafim al Germaniei, Europei Centrale si de Nord, intaiul episcop al romanilor din Europa de Nord si-a prezentat, in cuvantarea sa, prioritatile pastorale in noua slujire incredintata si a multumit celor prezenti la eveniment, precum si tuturor celor care au contribuit la formarea sa duhovniceasca si intelectuala.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta sa din 22 octombrie 2007, analizand solicitarile venite din partea parohiilor ortodoxe romane din Suedia, Norvegia si Danemarca, a aprobat infiintarea si organizarea Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord, cu sediul la Stockholm. Romanii ortodocsi stabiliti in Peninsula Scandinava au fost in atentia Patriarhiei Romane inca din anii a70, cand, in pofida conditiilor grele de atunci, le-a trimis preoti pentru a le acorda asistenta religioasa si duhovniceasca si a organiza, din punct de vedere bisericesc, aceste comunitati. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, luand act de hotararea Adunarii Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord, din 23 februarie 2008, a ales, in data de 5 martie 2008, cu 42 din 45 de voturi, ca episcop al acestei eparhii, pe parintele Macarie Dragoi, eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca. Preacuviosia Sa a fost hirotonit arhiereu in data de 2 mai 2008, cu prilejul Praznicului Izvorul Tamaduirii, in Catedrala mitropolitana din Cluj-Napoca, de IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului; IPS Serafim, Mitropolitul romanilor din Germania, Europa Centrala si de Nord, de IPS Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, si de ceilalti ierarhi membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. (Comunicat de presa al Secretariatului Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord)

.

06 Iulie 2008

Vizualizari: 587

Voteaza:

Primul episcop roman al Europei de Nord 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE