Romani ortodocsi din Ucraina cer ajutor si protectie din partea autoritatilor romane

 

Ei sunt terorizati de localnicii care apartin de Mitropolia Moscovei. „In 2003, mai multi enoriasi ai bisericii au fost batuti, preotul a fost legat de o masina si amenintat ca va fi tarat pana va muri, iar administratorului Consiliului parohial i s-a incendiat o anexa din gospodarie si i s-a dat foc la masina“, se arata in scrisoare.

 

Consiliul Mondial Roman si Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni au inaintat miercuri, 21 iunie, o scrisoare deschisa Prea Fericitului Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, presedintelui Traian Basescu, premierului Calin Popescu-Tariceanu si sefului diplomatiei romane, Mihai-Razvan Ungureanu, in numele romanilor ortodocsi din satul Camasovca, din Ucraina, in care le solicita autoritatilor ajutor si protectie impotriva agresiunilor la care acestia sunt supusi de catre localnicii care apartin de Mitropolia Moscovei, informeaza Rompres.

 

Semnatarii scrisorii il citeaza pe epitropul Bisericii Ortodoxe Romane al Mitropoliei Basarabiei, Vasile Iordachescu, potrivit caruia, in noaptea de 18 iunie, trei mascati au atacat casa in care se aflau parintele Anatol Curtev si sotia acestuia.

 

Agresorii au intrerupt curentul si au spart geamurile, strigandu-l pe preot sa iasa afara, „pentru a-l ucide“, deoarece zona apartine Mitropoliei Moscovei, se arata in scrisoare.

Totodata, se mentioneaza faptul ca parintele a cerut ajutorul epitropului Iordachescu, care acum este amenintat, la randul sau, cu moartea.

 

„Asa traiesc crestinii romani ortodocsi, care doresc sa tina de Biserica Romana, in satul Camasovca - o teroare identitara“, semnaleaza expeditorii scrisorii.

 

Enoriasii batuti si preotul amenintat cu moartea

 

In scrisoare se arata ca evenimentul a fost precedat, de-a lungul ultimilor ani, de numeroase acte asemanatoare: „In 2003, mai multi enoriasi ai bisericii au fost batuti, preotul a fost legat de o masina si amenintat ca va fi tarat pana va muri, iar administratorului Consiliului parohial i s-a incendiat o anexa din gospodarie si i s-a dat foc la masina“.

 

In iulie 2004 s-au taiat lacatele de la biserica si s-a aruncat cu motorina pe icoane, iar pe 8 ianuarie 2005 niste necunoscuti au incercat sa il arunce pe preot in fantana. In acelasi an, enoriasilor le-a fost interzis sa intre in cimitir, parintele fiind batut. In 2006, in timpul slujbei de Inviere, enoriasii au fost intoxicati cu gaze, iar slujba a fost intrerupta.

 

Semnatarii cer autoritatilor romane sa se implice in rezolvarea acestei probleme si sa aduca la cunostinta autoritatilor ucrainene abuzurile repetate la care este supusa populatia romana din regiunea Odesa.

 

„Incalcarea repetata a celor mai elementare norme privind drepturile omului (dreptul la educatie in limba materna si drepturile religioase), in nordul Bucovinei si in sudul Basarabiei, ne face sa credem ca exista o preocupare cvasi-oficiala de asimilare fortata a romanilor din Ucraina“, sustin semnatarii scrisorii.

 

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica, a precizat, referitor la scrisoarea adresata Prea Fericitului Patriarh Teoctist, ca institutia pe care o reprezinta va analiza situatia si va da publicitatii o reactie, in zilele urmatoare.

 
de Narcisa BALABAN

.

22 Iunie 2006

Vizualizari: 1158

Voteaza:

Romani ortodocsi din Ucraina cer ajutor si protectie din partea autoritatilor romane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE