Sfantul Grigorie Dascalu este praznuit pentru prima data


Sfanta Liturghie arhiereasca este oficiata astazi de Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist la Manastirea Caldarusani, locul in care se afla moastele Sf. Grigorie Dascalu.

 

Astazi, cu ocazia primei praznuiri a Sfantului Ierarh Grigorie Dascalu, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de ierarhi ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, va oficia slujba Sfintei Liturghii la Manastirea Caldarusani. La aceasta manastire se pastreaza racla cu moastele Sfantului Ierarh Grigorie Dascalu, pomenit astazi in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane.

Despre programul liturgic prilejuit de sarbatoarea Sfantului Ierarh Grigorie Dascalu ne-a vorbit parintele Lavrentie, staretul Manastirii Caldarusani: „Slujba Privegherii se oficiaza la ora 17.

00, iar in ziua praznuirii Sfantului se face dimineata slujba de sfintire a apei si Ceasurile. Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist va oficia Sfanta Liturghie inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Este prima data cand il pomenim pe Sfantul Ierarh Grigorie Dascalu, dupa canonizare. Asteptam aproximativ 1.000 de pelerini din zonele invecinate ale manastirii noastre. Nu avem conditii de cazare a pelerinilor, cladirea care are aceasta destinatie fiind in renovare. In anul urmator insa vom astepta pelerini din toata tara, mai ales ca speram ca pe viitor praznicul Sfantului Grigorie Dascalu va deveni hram al manastirii noastre. Dar pentru ca moastele Sfantului sunt aici si pentru ca este ocrotitorul Caldarusanilor, consideram ca aceasta sarbatoare este aproape ca un hram“.

Sfantul Ierarh Grigorie Dascalu s-a nascut la Bucuresti in 1765 si a fost mitropolit al Tarii Romanesti intre anii 1823-1834. Dupa ce a studiat la renumite scoli din Bucuresti, a ajuns ucenic al Sfantului Paisie Velicicovschi, fiind calugarit la Manastirea Neamt. Canonizarea acestui sfant a fost aprobata de Sfantul Sinodul al BOR in august 2005. Proclamarea oficiala a canonizarii a avut loc pe 21 mai in cadrul Sfintei Liturghii oficiate la Catedrala patriarhala din Bucuresti. Parintele Florin Serbanescu, consilier patriarhal pe probleme de patrimoniu, ne-a vorbit de principalele virtuti ale Sfantului Ierarh Grigorie Dascalu care au stat la baza canonizarii sale: „S-au analizat Ortodoxia neindoielnica a credintei de pe parcursul intregii vieti, marturisirea dreptei credinte, dar si trairea morala ireprosabila, adica sfintenia vietii. Acest sfant a fost o adevarata pilda pentru contemporani si a avut o disponibilitate extraordinara pentru aproapele“.

  

de Monica DUMITRESCU

 

.

22 Iunie 2006

Vizualizari: 1624

Voteaza:

Sfantul Grigorie Dascalu este praznuit pentru prima data 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE