Sfintii Rafail si Partenie, sarbatoriti la Agapia Veche

In calendarul Bisericii noastre sunt pomeniti astazi, 21 iulie 2009, Sfintii Cuviosi Rafail si Partenie de la Agapia. La Manastirea Agapia din judetul Neamt, pomenirea celor doi sfinti a inceput aseara, cand a avut loc slujba Privegherii, iar in aceasta dimineata se oficiaza Sfanta Liturghie.

Canonizarea sfintilor nemteni a fost aprobata de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta de lucru din 5-7 martie 2008. In data de 5 iunie 2008, la Manastirea Neamt, in cadrul Sfintei Liturghii oficiate cu prilejul sarbatorii Inaltarii Domnului, a avut loc proclamarea solemna a canonizarii a noua parinti cuviosi din tinutul Neamtului, printre care si Sfintii Cuviosi Rafail si Partenie de la Agapia. La Agapia Veche proclamarea locala a canonizarii a avut loc pe 21 iulie 2008, la sfarsitul Sfintei Liturghii, oficiata de catre Inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, alaturi de alti cinci ierarhi.

Cuviosul Rafail a fost monah in vechiul asezamant calugaresc Agapia din Deal, in veacul al XVI-lea, fiind venerat inca din secolul al XVII-lea, mai ales in Moldova, chiar de Sfantul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, care i-a cinstit moastele. Toti il priveau ca pe o icoana a virtutilor, iar in pomelnicele vechi este numit „fericitul staret Rafail“.

Cuviosul Partenie de la Agapia Veche a trait in secolul al XVII-lea, fiind urmasul sihastrilor din Muntii Agapiei. Traditia spune despre Sfantul Partenie ca a sihastrit in Muntele Scaunele, dupa modelul pustnicilor dinaintea sa: ziua se ruga in singuratate, mai ales cu Psaltirea, pe care o stia pe dinafara, iar la apusul soarelui gusta putina paine si legume fierte, dupa care toata noaptea rostea Rugaciunea lui Iisus, in timp ce impletea cosuri.

Sursa: ziarullumina.ro

21 Iulie 2009

Vizualizari: 662

Voteaza:

Sfintii Rafail si Partenie, sarbatoriti la Agapia Veche 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE