Slujba arhiereasca la Manastirea Sihastria


Slujba arhiereasca la Manastirea Sihastria

Astazi, 7 august, ziua de praznuire a Sfintei Teodora de la Sihla, biserica mare din incinta Manastirii Sihastria isi serbeaza hramul. Un sobor de preoti si diaconi, in fruntea carora se afla Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, alaturi de Preafintitul Siluan, Episcopul Episcopiei Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, va oficia Sfanta Liturghie in biserica mare, ocrotita de Sfanta Teodora, de la Manastirea Sihastria.

Biserica ce poarta hramul Sfintei Teodora de la Sihla a fost ridicata in timp record, in 1994 punandu-i-se piatra de temelie, iar in 1997 un sobor de ierarhi, in frunte cu PF Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, a sfintit altarul bisericii. Anul trecut, pe 7 august, sase ierarhi au sfintit pictura bisericii.

Construita din motive practice, intrucat pelerinii care veneau la Sihastria erau din ce in ce mai multi, celelalte lacasuri de inchinare din incinta manastirii devenind neincapatoare, Biserica "Sfanta Teodora" are, in prezent, dimensiunile si frumusetea unei catedrale.

De sarbatoarea Cuvioasei Teodora de la Sihla si Biserica "Sf. Gheorghe" - vechea Catedrala mitropolitana din Iasi, unde sunt asezate momentan moastele Sfintei Parascheva - isi serbeaza cel de-al doilea hram, la fel ca si biserica parohiei "Adormirea Maicii Domnului" - Galata din Iasi.

Tot pe 7 august isi serbeaza hramul si Schitul "Cuvioasa Teodora de la Sihla" din localitatea Motca, Codrii Pascanilor. Schitul apartine Manastirii Sihastria si face parte din Protopopiatul Pascani. (N.B.)

Rugaciuni pe Taborul romanesc

Sarbatoarea sfintilor nemteni a continuat ieri la Manastirea "Schimbarea la Fata" de pe Muntele Ceahlau. Sute de pelerini au pornit la drum de dimineata, devreme, unii chiar de seara, pe jos, manati de ravna rugaciunii pe Taborul romanesc.

Inalt Preasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, alaturi de Preasfintitul Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe din Ungaria, alaturi de un sobor de preoti si diaconi, a savarsit Sfanta Liturghie pe o scena improvizata in aer liber. In cuvantul pe care l-a adresat credinciosilor, Inalt Preasfintitul Teofan a evidentiat importanta sarbatorii Schimbarii la Fata a Domnului: "Ceea ce se intampla astazi (ieri, n.r.) in timpul Sfintei Liturghii este, de fapt, continuarea a ceea ce se intampla atunci pe Tabor. Dumnezeu Isi arata slava Sa. Noi am urcat astazi pe munte, ca sa traim cateva ceasuri ceea ce au trait cei trei apostoli, sus, pe Muntele Tabor. Viata noastra este un urcus permanent. Dumnezeu ne ofera in viata clipe de bucurie, precum clipa aceasta". (C.C.)

.

06 August 2008

Vizualizari: 967

Voteaza:

Slujba arhiereasca la Manastirea Sihastria 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE