Centrul varstnicilor, oaza de sprijin

 

De peste doi ani, la Sighisoara, functioneaza Centrul de zi crestin social medical pentru persoane varstnice. Infiintat la initiativa Protopopiatului Ortodox Sighisoara, sub binecuvantarea IPS Andrei al Albei Iulia in parteneriat cu Consiliul Local Sighisoara, centrul ofera servicii zilnice unui numar de 96 de persoane varstnice.

Sapte zile din sapte, de la ora opt dimineata pana la ora 15.00, pensionarii se bucura aici de o suprave-ghere si o atentie speciala. Pe langa asistenta sociala, cea medicala si religioasa, sentimentul ca sunt in siguranta le face batranetea mai u-soara.


"Eu vin la centru de cand s-a dechis. Am venit pentru ca sunt singura si batranetea mea nu e chiar asa usoara. Suntem bine ingrijit, mancarea este foarte buna, toti se poarta foarte frumos cu noi, ce sa va zic. Ii multumim lui Dumnezeu ca ni l-a scos in cale pe domnul preot Dan, care s-a gandit sa faca centrul asta", ne-a spus Moldovan Maria, de 86 de ani.


"Si eu vin aici tot de la inceput. Nu as avea bani sa ma descurc cu mancare si intretinere si cu medicamente o luna intreaga. Aici fac si tratament medical, aici am prieteni, si cand la ora trei merg acasa, abia astept sa vina dimineata sa ma intorc la centru", ne-a spus plangand pensionara de 89 de ani, Eufrosina Craciun.


"Pe mine m-o batut copilul meu. Singurul meu fecior. M-o gasit domnul preot Dan pe marginea Tarnavei, batut si murdar. Ii multumesc ca mi-a dat sansa sa traiesc omeneste", ne-a spus un alt beneficiar al Centrului Nicodim David.


"Pe mine m-a inscris la centru fratele meu. M-am suparat pe el si am plans ca am crezut ca ma interneaza undeva in vreun azil. Acuma nu stiu cum sa-i multumesc pentru ca a facut pentru mine. Dar si domnului preot Dan ii multumesc la fel", ne-a spus pensionara de 84 de ani, Maria Colceriu.

Acasa, la centru
Centrul de zi Sighisoara este un centru etalon din tara, datorita dotarilor sale de nivel european. Aici primeaza curatenia. Zilnic, cei care vin aici sunt supusi controalelor medicale si sunt igienizati. Fiecarui varstnic i se asigura dreptul de a fi asistat de preotul confesiunii sale. Aici exista singurul cabinet din Sighisoara pentru recuperare medicala.


La recuperare am intalnit-o pe Elena Catanescu, o pensionara de 86 de ani. "Ce sa fac. Ma parasesc puterile la varsta asta dar nu ma las. Dar imi place sa lucrez la aparatul asta ca zice doamna doctor ca imi face bine. Na, chiar ma simt mai bine. Are grija doamna doctor sa ma opreasca inainte sa obosesc", ne-a spus Catanecu Elena.


Toti cei care vin zilnic aici, medici si asistenti medicali, fac practic voluntariat. Dar fac acest lucru cu atat de multa daruire, incat totul functioneaza perfect. Atunci cand centrul si-a deschis portile, cei care au auzit de acest demers indraznet, au spus ca este un demers aventurier. Cum sa supravietuiesti in conditiile in care anual functionarea lui inghite peste trei miliarde de lei vechi? "S-au minunat si mi-au spus: "Esti un aventurier, parinte. Asa ceva nu poti sa faci. Mi-au dat un termen de supravietuire de trei luni. Dar iata ca avem deja trei ani de functionare si, cu ajutorul lui Dumnezeu, mergem inainte. Am facut acest centru pentru sufletul nostru. Si, daca faci cu suflet pentru suflet, reusesti", ne-a spus parintele Dan Olimpiu, protopop al Catedralei Ortodoxe Sighisoara.

Eugenia KISS

 

 

.

28 Ianuarie 2007

Vizualizari: 2936

Voteaza:

Centrul varstnicilor, oaza de sprijin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE