Muzeul din Dumbrava prinde viata


Recunoscut pentru valorile traditionale pe care le gazduieste, zilele acestea Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului a prins viata. Casele, bisericile, gospodariile si toate cladirile din muzeu arata acum de parca ar fi locuite. 450 de invitati din tara si din strainatate si-au dat mana in cea de-a V-a editie a Festivalului National al Traditiilor Populare.

Lumea vuieste in toate directiile, oameni in costume populare impanzesc aleile muzeului, batrani canta duios din fluier asa cum au invatat ei in urma cu cateva decenii, tineri incing o hora sau o invartita pe scena de pe lac, mari mesteri populari picteaza icoane, incondeiaza oua, sau sculpteaza in lemn si pe urma le expun trecatorilor. Asa arata Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului zilele acestea, odata cu Festivalul National al Traditiilor Populare.

Muzeul, care pana mai ieri parea inmarmurit intr-o frumusete arhaica, cuprins de emotia atator vizitatori si invitati, care mai de care mai frumos imbracati in portul traditional romanesc da senzatia ca s-a trezit la viata. Muzeul in aer liber este acum un sat viu, care a adunat tot ce are mai de pret cultura traditionala romaneasca. Toata ziua chiotele horei si ale jocurilor rasuna de pe scena de pe lac, in timp ce de partea cealalta, cei mai iscusiti mesteri populari arata ca talentul si traditia strabunilor nostri nu s-a pierdut si ca are cine sa o duca mai departe.

 

"Au plecat toti sa culeaga capsuni"
 

Nicolae Muntean picteaza icoane pe sticla, vine din Cugir si reprezinta judetul Alba in festival. Pentru el, la fel ca si pentru toti ceilalti invitati, Festivalul National al Traditiilor Populare este ceva cu totul deosebit. "De cate ori am venit aici am fost surprins sa vad ca exista ceva aparte in spiritualitatea locului", spune acesta. Putin mai departe, pe o alta alee, Ion Costache, in varsta de 74 de ani canta cu foc o doina din Teleorman. In cei 18 ani de cand Ion Costache vine in muzeul sibian acesta s-a schimbat, spune el. "Inainte era parca mai frumos, erau mai multi oameni, mai multi tineri. Acum au plecat toti sa culeaga capsuni", mai adauga nea Ion, melancolic probabil de la doina. La cativa metri doar de Ion Costache, Burebista si Decebal ne privesc impunatori. Busturile lor sunt creatia lui Gavril Nichitean, din Iasi. De 30 de ani numai cu astfel de sculpturi se ocupa. Muzeul ii da ocazia sa ne faca o mica demonstratie din talentul lui. "Fiecare loc are specificul localitatii, al obiceiului si al traditiilor. Cate bordeie, atatea obiceiuri", spune acesta impresionat de frumusetile Sibiului. "Aici e mai frumos ca in Muzeul Satului din Bucuresti. Pare pitoresc, ceva din amintirile lui Creanga", marturiseste Gavril.

 

Mesteri si in rime

 

"Din Fenes noi am venit/ Si v-aducem joc si cant/ Am scris pentru tara mea/ Sunt Gordes Lucretia", asa ni s-a prezentat chiar Lucretia Gordes, din judetul Alba, mare mestera in portul popular, dar si in rime. Alaturi de Sabina Stanciu si Maria Coacaza, Lucretia a venit la Sibiu cu toate toalele pe care le-a gasit in cerdac: pieptare, stergare, masarite, strecute, carpe (servete), covoare, toale, desagi si lipigene. Toate sunt facute de ele, cu mana lor. Cat dureaza pana cos de mana un costum popular femeiesc? "O luna, sau tot Postul Pastelui", spune Maria Coacaza. Si covoarele sunt facute tot cu mana, folosindu-se de un razboi pastrat de la strabuni. Desi are 63 de ani, Maria nu se sfieste sa urce sprintena in podul casei sa ne faca o mica demonstratie de tesut.

 

In Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, satul romanesc a prins viata. Cineva spunea odata ca daca ne pierdem traditiile ne pierdem identitatea noastra ca neam. In oras erau 35 de grade, praf, fum si nimeni nu avea chef de vorba.

 

Stefan DOBRE

.

04 August 2006

Vizualizari: 1810

Voteaza:

Muzeul din Dumbrava prinde viata 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE