Restaurare in Catedrala Ortodoxa


Pentru prima oara dupa mai bine 50 de ani, Catedrala Ortodoxa a intrat in restaurare. De la pictura lui Octavian Smighelski pana la cea a lui Iosif Keber, toata catedrala trebuie sa arate ca noua pana la Adunarea Ecumenica Europeana din septembrie.

Schele inalte de peste 20 de metri, miros de lemn de brad si muncitori care trebaluiesc in toate directiile. La toate acestea se adauga sunete de drujbe si cuie batute in colturile catedralei. Scaune si multe alte obiecte bisericesti mutate.

Cam asa arata zilele acestea Catedrala Ortodoxa din Sibiu, care de aproape o luna de zile a intrat in renovari. Si o va tine asa pana la Adunarea Ecumenica Europeana din septembrie, daca nu chiar mai mult. In principal este renovata pictura, care se apropie de o suta de ani, dar se au in vedere si alte lucrari neprevazute. "Pana in prezent nu sunt probleme , totul decurge in conditii normale. Problema numarul unu este oboseala", spune Mihail Barhala, unul dintre sefii de lucrare si coordonatorul echipei de zece oameni care lucreaza la restaurare. O echipa care lucreaza de 27 de ani in acest domeniu si care a restaurat biserici in toata tara si chiar si in Grecia.Toate actiunile se fac dupa metode stiintifice atestate. Inainte de a se apuca de lucrare, echipa de restauratori a luat mostre de pictura si vopsea din toti peretii bisericii, mostrea care au fost supuse unor riguroase testari. Dupa ce au venit si avizele Ministerului Culturii si Cultelor, s-a trecut la munca efectiva.

Lipsa de lemne pentru schele
Sefii echipei de restauratori spun ca lucrarile au fost mult intarziate din cauza lipsei materiei lemnoase. Numai pentru constructia schelei aflata la intrarea in catedrala a durat aproape o luna de zile. Drept urmare finalizarea lucrarilor ar putea fi intarziata destul de mult. "Sunt oameni aici in Sibiu foarte bogati si as vrea sa fac un apel la ei daca pot si vor sa ajute cu lemne pentru schele. Cand terminam lucrarea le putem da lemnul inapoi", mai spune Mihail Barhala.

Lucrarile de constructie a Catedralei Ortodoxe din Sibiu au inceput in anul 1902 si au continuat pana in 1904, biserica fiind sfintita in in data de 30 aprilie 1906. Pictura a fost facuta de catre Octavian Smigelschi, pictor originar din satul Ludos. Catedrala a fost restaurata de mai multe ori de-a lungul timpului si impodobita, in vremea noastra, cu o frumoasa pictura neobizantina executata de Anastasie Demian si terminata de Johann Kober.

Stefan DOBRE


 

.

09 Martie 2007

Vizualizari: 2421

Voteaza:

Restaurare in Catedrala Ortodoxa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE