Biserica bulgara vrea lectii obligatorii de religie in scoli


Biserica bulgara vrea lectii obligatorii de religie in scoli

Biserica Ortodoxa Bulgara s-a pronuntat pentru introducerea in invatamantul mediu a lectiilor obligatorii de religie. Membrii Sfantului Sinod au declarat ca religia ar trebui introdusa in noul an scolar. Conceptia Bisericii prevede predarea unui obiect care ar transmite cunostinte generale despre religiile din lume - ortodoxie, catolicism si islamism. Pozitia Sfantului Sinod a fost convenita cu Biserica catolica din Bulgaria. Potrivit pozitiei lor comune, predarea religiei ar trebui sa tina din clasa I pana in clasa a XII-a.


In prezent, religia este un obiect facultativ in scolile bulgaresti. A fost introdusa la jumatatea anilor '90. La lectii participa aproximativ 14 000 de copii si tineri.

Ministerul Educatiei a numit la sfarsitul lui 2007 un Consiliu Social, in frunte cu istoricul Gheorgi Bakalov, a carui misiune este elaborarea unei conceptii privind locul religiei in programa scolara. Asociatia parintilor copiilor de varsta scolara s-a declarat impotriva introducerii religiei in scoli, exprimandu-si temerea ca programa este foarte incarcata, iar lectiile de religie nu le folosesc tinerilor bulgari in practica vietii.

In opinia cunoscutului sociolog Andrei Raicev, seful filialei bulgare a Institutului Gallup, pentru copii ar fi mai utile lectiile de limbi straine si de utilizare a computerului. Ministrul educatiei, Daniel Valcev, care s-a intalnit miercuri cu reprezentantii Sfantului Sinod, a declarat ca nu s-a luat o decizie finala si ca introducerea lectiilor obligatorii de religie necesita modificari fundamentale la nivelul intregii programe scolare si o discutie sociala largita.

Si in Romania, Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului a lansat in dezbatere publica, in decembrie 2007, noul pachet de legi ale invatamantului ce prevede ca religia sa devina optionala in liceu. Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania, a protestat miercuri fata de aceasta varianta, cerandu-i ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, o scrisoare deschisa in care solicita mentinerea religiei ca obiect de studiu obligatoriu in ciclul liceal.

Legea invatamantului in vigoare prevede ca parintii sa decida daca copiii lor vor studia religia. In noul proiect de lege propus de Ministerul Educatiei, elevii peste 16 ani pot hotara singuri daca doresc sa studieze religia la orele de curs. Reprezentantii Ministerului Educatiei au declarat ca au primit propunerea Mitropolitului si ca o vor analiza.

.

08 Februarie 2008

Vizualizari: 805

Voteaza:

Biserica bulgara vrea lectii obligatorii de religie in scoli 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE