Crestinii ortodocsi au praznuit Inaltarea Domnului


In fiecare an, la 40 de zile de la Sfintele Pasti, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Inaltarea Domnului * Aceasta marcheaza sfarsitul activitatii pamantesti a Mantuitorului * Pe Muntele Maslinilor, Iisus Hristos s-a inaltat la cer dupa ce a luat masa alaturi de ucenici * El a parasit pamantul in glorie, asa cum se va intoarce

Biserica Ortodoxa a sarbatorit ieri Inaltarea la cer, ultimul eveniment din activitatea pamanteasca a Domnului nostru Iisus Hristos. Sarbatoarea este praznuita in fiecare an la 40 de zile de la Inviere. Nasterea si Inaltarea sunt cele doua punti care leaga creatia de Creator, pamantul cu cerul, care impaca pe credincios cu Dumnezeu. Cele doua evenimente alcatuiesc axa crestinismului si calea de lumina pe care trebuie sa o urmam si prin care sa marturisim pe Hristos, ca Domnul si Stapanul lumii. In Sfintele Evanghelii evenimentul este descris foarte simplu.

Iisus i-a adunat pe ucenicii sai in Betania, pe varful Muntelui Maslinilor. Timp de 40 de zile de la Sfintele Pasti, Iisus se aratase de mai multe ori Apostolilor Sai si ii convinsese de realitatea Invierii Sale. Acum i-a incredintat ca El este cu adevarat, cerandu-le sa verifice cu simturile ca nu vad o naluca. El a mancat o bucata de peste fript si o parte dintr-un fagure de miere si a spus "Si iata Eu trimit peste voi fagaduinta Tatalui Meu; voi, insa sedeti in cetatea Ierusalimului, pana ce va veti imbraca cu putere de sus" (Luca 24, 49). Sfantul Evanghelist Matei este si mai precis privind trimiterea Apostolilor la propovaduire: "Iar cei 11 ucenici au mers in Galileea, la muntele unde le poruncise lor Iisus. Si vazandu-l, I s-au inchinat, ei, care se indoisera. Si apropiindu-se de Iisus, le-a vorbit zicand: Datu-mi-s-a toata puterea in cer si pe pamant. Drept aceea, mergand invatati toate neamurile, botezandu-le in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh". (Matei 28, 16-19). Cartea faptelor Apostolilor adauga faptul ca pe cand Iisus se inalta la cer, doi barbati in haine stralucitoare (Ilie si Enoh, cei care s-au ridicat cu trupul la cer) au stat langa apostoli si le-au spus: "Barbati galileeni, de ce stati si priviti la cer? Acest Iisus care s-a inaltat la cer, astfel va si veni, precum l-ati vazut mergand la cer" (Faptele Apostolilor 1,11). Spunand aceste lucruri, Domnul s-a inaltat la ceruri tinand mainile intinse peste ei ca o ultima binecuvantare, iar un nor ce a venit l-a ascuns de ochii lor. Desi la Inaltare activitatea Domnului a luat sfarsit, El le-a spus apostolilor: "Iata, Eu sunt cu voi pana la sfarsitul veacurilor". (Matei 28,20), adica cu toti cei botezati in numele Lui.
Inaltarea Domnului ne intareste credinta ca Iisus va reveni iarasi, in glorie.

Adrian FURDULEA

Ziua de Constanta

.

02 Iunie 2006

Vizualizari: 1939

Voteaza:

Crestinii ortodocsi au praznuit Inaltarea Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE