Englezii au inventat felicitarile de Craciun

Prima felicitare de Craciun, in care apareau membrii unei familii care sarbatoreau cu multa mancare si bautura, a fost inventata in Marea Britanie, in secolul al XIX-lea, de catre directorul unui muzeu, transmite AFP, citat de Mediafax. Britanicii trimit cel mai mare numar de carti postale din lume, fiecare dintre ei expediind anual, in medie, 27 de felicitari. Nici nu e greu de obtinut aceasta medie, avand in vedere ca, de exemplu, regina Marii Britanii trimite circa 10.000 de felicitari de Craciun.

Felicitarile cu urari de Craciun au fost inventate in 1843 de catre directorul unuiFelicitari de Craciun muzeu din Londra, Sir Henry Cole. La momentul respectiv, fiind prea ocupat pentru a scrie scrisori traditionale tuturor prietenilor si partenerilor de afaceri, el i-a cerut pictorului John Calcott Horsley sa elaboreze o ilustrata insotita de un mesaj de Craciun. Imaginea aparuta pe prima felicitare de Craciun ii prezenta pe membrii unei familii care sarbatoreau, mancau si beau vin si care se aflau in jurul unei mese. Aceasta carte postala ilustrata a fost criticata de unele persoane la momentul respectiv, pe motiv ca promova bauturile alcoolice. Cole a comandat 1.000 de astfel de felicitari, punandu-le in vanzare ulterior pe cele de care nu a mai avut nevoie.

Una dintre felicitarile din lotul tiparit in 1843 a fost vanduta recent la licitatie in schimbul sumei de 13.100 de euro. "Aparitia acestei creatii a coincis cu casatoria tinerei regine Victoria cu printul Albert, lucru care a bulversat cutumele britanice pentru ca regina a introdus bradul de Craciun, originar din Germania. In epoca victoriana, industria Craciunului a ajuns la cote fara precedent", a declarat Charles Wolsey, redactor al Debrett's. In 1860, obiceiul trimiterii de felicitari de Craciun era deja extrem de raspandit pe teritoriul britanic. In 1875, felicitarile de Craciun au inceput sa fie foarte utilizate si in Statele Unite.

Afacerea felicitarilor este atat de dezvoltata in Marea Britanie incat exista lanturi de magazine specializate in comercializarea de astfel de obiecte. Anul trecut, magazinele britanice au vandut 2,31 milioane de felicitari, dintre care 1,6 milioane de felicitari de Craciun.

.

27 Decembrie 2005

Vizualizari: 10811

Voteaza:

Englezii au inventat felicitarile de Craciun 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE