Episcopii Moscovei vandalizeaza biserici in Republica Moldova


Biserica din Nisporeni, tiitoare de Mitropolia Basarabiei, a fost atacata si ocupata ieri de un comando de prelati ai Bisericii Ortodoxe Ruse

Alexei al II-lea si Putin la Kremlin
Biserica din Nisporeni, Republica Moldova, pastorita de preotul Ioan Prescura a fost vandalizata ieri dupa amiaza de un comando de pretinsi calugari sub conducerea episcopului Petru Musteata.

Scandalul din Nisporeni a izbucnit inca de duminica seara, dupa ce enoriasii acestei biserici au votat in favoarea intrarii sub autoritatea Mitropoliei Basarabiei a Bisericii Ortodoxe Romane. Imediat dupa votul de duminica, la Nisporeni si-a facut aparitia Petru Musteata, uns episcop de catre Patriarhul Moscovei Alexei al II-lea. Episcopul moscovit a venit insotit de o echipa de indivizi vanjosi imbracati in vesminte calugaresti, care au incercat sa ocupe cu forta biserica din Nisporeni. Parintele Ioan Prescura a solicitat sprijinul organelor de ordine care au intervenit calmand spiritele, asaltul de duminica noapte fiind astfel amanat.

La fata locului a venit si parintele Ciontu, reprezentantul Mitropoliei Basarabiei, care a incercat in decursul zilei de ieri sa aplaneze conflictul. Insa desantul condus de Petru Musteata a spart ieri usile bisericii, ocupand-o cu forta. In timpul acestor distrugeri, comandoul lui Petru Musteata a scandat o serie de sloganuri anti-romanesti. Politistii moldoveni, prezenti la fata locului nu au luat nici o masura pentru a opri aceste acte de vandalism. Practic, episcopul moscovit Petru Musteata incearca sa rastoarne cu forta decizia enoriasilor din Nisporeni care au incercat sa se alature Mitropoliei Basarabiei.

Istoria Mitropoliei Basarabiei
Recunoasterea Mitropoliei Basarabiei s-a constituit intr-una dintre cele mai spinoase probleme cu care autoritatile comuniste de la Chisinau s-au confruntat. Acest caz s-a judecat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Partial, Mitropolia a fost repusa in drepturi, dar avocatii sai mai au inca de recuperat proprietati in valoare de sute de milioane de dolari.

In Republica Moldova functioneaza azi Mitropolia Moldovei, subordonata canonic Patriarhiei Moscovei, si Mitropolia Basarabiei, subordonata Patriarhiei Ortodoxe Romane.

Mitropolia Moldovei a aparut dupa ce, in iunie 1940, Basarabia a fost incorporata URSS, fiind organizata pe baza Statutului Bisericii Ortodoxe Ruse, aprobat de Sinodul de la Moscova, la 3 ianuarie 1991, si de Ministerul Justitiei al Federatiei Ruse, la 30 mai 1991. Mitropolia Moldovei are un statut intern rezultat din cel al Bisericii Ortodoxe Ruse, aprobat de Guvernul Republicii Moldova, la 17 noiembrie 1993.

Mitropolia Basarabiei a reaparut ca urmare a dorintei firesti, exprimate de romanii basarabeni, de a fi din nou sub ascultarea Patriarhiei Romane. In septembrie 1992, un numar de 275 de persoane, reprezentanti ai vietii politice si social-culturale din Basarabia, au cerut Patriarhiei Romane restabilirea in cadrul acesteia a Mitropoliei Basarabiei, cu sediul la Chisinau.

La 19 decembrie 1992, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, luand act de reactivarea Mitropoliei Basarabiei, prin Act Patriarhal si Sinodal, a recunoscut aceasta mitropolie ca autonoma si de stil vechi, facand parte integranta din Biserica Ortodoxa Romana. P.F.Patriarh Teoctist a facut cunoscut acest act prin scrisori adresate patriarhului Alexei al II-lea al Rusiei, presedintelui Republicii Moldova, primului-ministru, precum si intaistatatorilor bisericilor ortodoxe surori.

Iritarea Moscovei
Incepand cu 1992, a inceput si lupta pentru recunoasterea Mitropoliei Basarabiei. Desi P.F Teoctist i-a adresat in mai multe randuri scrisori patriarhului Rusiei, atitudinea acestuia a fost extrem de vehementa, acuzand BOR de "ingerinta anticanonica in problemele interne ale Bisericii Ortodoxe din Moldova, care este parte a Patriarhiei Moscovei". BOR a reiterat punctul sau de vedere, in mai multe randuri, subliniind ca nu a admis niciodata si nu a recunoscut extinderea jurisdictiei Bisericii ruse, in urma ocupatiei sovietice, peste teritoriul sau canonic traditional si, in consecinta, nici desfiintarea Mitropoliei Basarabiei. Saptamana trecuta, Patriarhul Alexei al II lea a fost decorat de Voronin, in cursul unei vizite la Chisinau.

Decizia CEDO
La 3 iunie 1998, Mitropolia Basarabiei si 12 cetateni ai Republicii Moldova, in frunte cu I.P.S. Mitropolit Petru Paduraru, s-au adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg care, constatand violarea unor articole de baza din Conventia Europeana a Drepturilor Omului a formulat, la 13 decembrie 2001, un verdict favorabil recunoasterii Mitropoliei Basarabiei. In acelasi timp, a obligat Republica Moldova la plata unor daune morale de 20.000 de euro. A mai fost nevoie de o Rezolutie a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei din 24 aprilie 2002 prin care se cerea Guvernului moldovean sa inregistreze Mitropolia Basarabiei. (D.E.)

Sursa: Ziua

.

29 Noiembrie 2005

Vizualizari: 2577

Voteaza:

Episcopii Moscovei vandalizeaza biserici in Republica Moldova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE