Intampinarea Domnului

 
Astazi, de Intampinarea Domnului (sau Stretenia in popor) se sarbatoreste aducerea la Templu a Mantuitorului Iisus Hristos de catre Sfanta Fecioara Maria, la 40 de zile de la Nastere, spre a fi inchinat Domnului.

Potrivit prescriptiilor Legii iudaice, cele 40 de zile reprezentau zilele de curatire a celei care nascuse, dupa care tot primul nou-nascut de parte barbateasca trebuia sa fie inchinat Domnului.

La Templu, Pruncul Iisus este intampinat de dreptul Simeon si de sfanta proorocita Ana. Simeon intampina pe Mantuitor, aratand lumii pe Cel ce a venit sa deschida o noua cale, calea desavarsirii, a indumnezeirii. Luandu-L in brate, el rosteste: "Acum slobozeste pe robul Tau, Stapane, dupa cuvantul Tau in pace, ca vazura ochii mei mantuirea Ta, pe care ai gatit-o inaintea fetei tuturor popoarelor, Lumina spre descoperirea neamurilor si slava poporului Tau Israel".

In acest Prunc pe care il tinea in brate, el vedea mantuirea intregii omeniri, a tuturor popoarelor.

Prin aceasta aducere la Templu, omenirea capata un alt sens, porneste pe un alt drum, intrucat Maica Domnului aduce prin Hristos, care reprezinta toata natura umana, intreaga omenire in fata lui Dumnezeu. Intampinarea si primirea lui Hristos ca Mantuitor de catre fiecare crestin inseamna eliberarea din moarte spre viata cea vesnica. In popor se spune ca daca de Stretenie timpul este frumos, va fi frumos si peste an. In aceasta zi se intampina iarna cu vara. (D.M.)

 

.

02 Februarie 2006

Vizualizari: 1974

Voteaza:

Intampinarea Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE