Peste zece mii de oameni sunt asteptati la Boboteaza


Slujba de sfintire a apelor va avea loc maine intre orele 12.30 si 13.30 si va fi oficiata de Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie alaturi de un sobor de preoti si diaconi

Si in acest an, de Boboteaza, la Constanta, va avea loc un eveniment bazat pe traditia locala a sfintirii apelor. Maine, incepand cu ora 9.00, la Catedrala Arhiepiscopala va fi oficiata Sfanta Liturghie solemna.

La ora 12.00, de la Catedrala, o ampla procesiune va parcurge un traseu de aproximativ un kilometru, pentru a ajunge pe malul marii, in vechiul Port Tomis. Boi impodobiti cu stergare si colacei traditionali vor tracta carute in care se vor afla budane (butoaie de lemn) cu apa. Tineri imbracati in costume populare, soldati ai Marinei, aproximativ o suta de preoti si mii de credinciosi vor sublinia importanta evenimentului. Slujba de sfintire a apelor va avea loc maine intre orele 12.30 si 13.30 si va fi oficiata de Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie alaturi de un sobor de preoti si diaconi. Arhiepiscopul Tomisului se va urca intr-o ambarcatiune care poarta pe apa o icoana de mari dimensiuni reprezentand Botezul Domnului, de aici inaltul ierarh urmand sa arunce in apa marii trei cruci. Pentru a le recupera, tineri curajosi se vor arunca in apa rece a marii, sperand ca astfel vor fi feriti de boli tot anul 2006. Astazi, in Ajunul Bobotezei, vor fi imbuteliate 65.000 de PET-uri cu apa sfintita. Dupa slujba, carele trase de boi si magari vor fi conduse pe principalele artere ale orasului, pentru ca cei care nu au participat la slujba sa poata primi Agheazma Mare. Botezul Domnului, Boboteaza, este o sarbatoare importanta pentru crestinii ortodocsi, deoarece este ziua in care Hristos este botezat de Ioan in raul Iordanului. Este momentul in care glasul lui Dumnezeu s-a auzit spunand "Acesta este Fiul Meu Cel iubit intru Care am binevoit". Tot la Iordan, Duhul Sfant S-a pogorat in chip de porumbel asupra lui Hristos, adeverind misiunea Sa dumnezeiasca. La eveniment, sunt asteptate peste zece mii de persoane, mai ales ca se pare ca si timpul va fi favorabil, chiar daca nu va fi ger sa crape pietrele.

Corina SAMOILA

Sursa: Ziua de Constanta

.

04 Ianuarie 2006

Vizualizari: 1227

Voteaza:

Peste zece mii de oameni sunt asteptati la Boboteaza 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE