Tinerii ortodocsi se opun noii Fundatii Gojdu


Camera Deputatilor ia in discutie in plen in aceasta dimineata chestiunea noii Fundatii Gojdu. Acordul ungaro roman a fost respins de inaltii ierarhi ortodocsi din Ardeal, in calitatea lor de administratori ai Fundatiei Gojdu de la Sibiu, iar la sfarsitul saptamanii trecute tinerii ortodocsi romani, in calitate de beneficiari ai Testamentului Gojdu si-au exprimat si ei opozitia fata de acest proiect.

Studentii ortodocsi romani au protestat fata de prejudicierea Testamentului lui Emanoil Gojdu prin acordul ungaro-roman de infiintare a unei noi fundatii Gojdu, informeaza un comunicat sosit la redactie si au respins acest acord. Intruniti la Cluj-Napoca la sfarsitul saptamanii trecute, reprezentantii Asociatiei Studentilor Crestini Ortodocsi din Romania (ASCOR) si Liga Tinerilor Crestin Orotodocsi din Romania (LTCOR) "in calitate de beneficiari directi ai Testamentului marelui jurist si militant politic pentru cauza romaneasca, Emanuil Gojdu" au solicitat "respectarea de catre toate institutiile statului roman a testamentului lui Emanuil Gojdu, autentificat de acesta la Budapesta pe data de 4 noiembrie 1869".

Prin acest Testament, marele mecena Emanuil Gojdu "testa averea intreaga acelei parti a natiunii romane din Ungaria si Transilvania care se tine de religia rasariteana ortodoxa.

Acest legat voind a-l constitui in o fundatiune perpetua, sa poarte numele Fundatiunea lui Gojdu". Reprezentantii tinerilor romani ortodocsi din Romania s-au reunit la Cluj-Napoca in numele a peste 40 filiale A.S.C.O.R. si L.T.C.O.R., numarand in acesti ani peste 20.000 membri care s-au implicat in organizarea activitatilor specifice.

Tinerii ortodocsi romani anunta ca "in calitate de beneficiari testamentari directi ai Fundatiunii Gojdu, conform Testamentului acestuia, respingem Acordul bilateral semnat de Ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu pe data de 20 octombrie 2005 privind infiintarea Fundatiei Publice Ungaro-Romane supuse legilor ungare si care duce la imposibilitatea recuperarii bunurilor materiale si financiare de catre Fundatia Gojdu reactivata de Ierarhii transilvaneni ai Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1996. Consideram demersul Guvernului Romaniei si al Ministerului de Externe total impotriva valorilor unui Stat de Drept care trebuie sa apere proprietatea privata si nu sa se erijeze intr-un negociator cu bunurilor cetatenilor in slujba carora se afla si de care a fost ales cu atat mai mult cu cat nu are nici-o calitate pentru a realiza astfel de acorduri ignorand total proprietarul de drept si beneficiarii testamentari".

George DAMIAN

.

05 Martie 2006

Vizualizari: 1246

Voteaza:

Tinerii ortodocsi se opun noii Fundatii Gojdu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE