Vaticanul intervine pentru Catedrala Sf Iosif


Miscarea Europeana si Alianta Nationala a Studentilor se implica pentru Bucuresti

"Gratie" iresponsabilitatii edililor Capitalei, problema constructiei de 75 de metri care afecteaza deja Catedrala catolica Sfantul Iosif s-a internationalizat, prin intermediul trimisului special al Vaticanului la Bucuresti, ES cardinalul Ignace Moussa I Daoud, prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale, si a E.S. Jean-Claude Périsset, Nuntiu Apostolic pentru Romania si Republica Moldova. Interventia prelatilor catolici, saturati de ignoranta manifestata de autoritatile bucurestene, risca sa deterioreze imaginea tarii noastre de candidata potrivita la Uniunea Europeana. Astfel, in cadrul lucrarilor sesiunii de primavara a Conferintei Episcopilor din Romania, desfasurata la Blaj, a fost lansat un mesaj de solidaritate a tuturor episcopilor catolici din Romania cu Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti in problema constructiei de langa Catedrala "Sfantul Iosifi.

Conferinta a fost deschisa cu interventia cardinalului Ignace Moussa I Daoud, considerat mana dreapta a Papei in relatiile cu Bisericile Ortodoxa, urmata de Nuntiul Apostolic Jean-Claude PCrisset. Intalnirea a fost precedata de celebrarea unei Liturghii solemne in piata din fata Catedralei "Sfanta Treimei, cu ocazia ridicarii Mitropoliei Romane Unite cu Roma la rangul de Arhiepiscopie Majora si a Mitropolitului Lucian Muresan la rangul de Arhiepiscop Major. La eveniment au episcopii catolici de ambele rituri din Romania, Europa si Statele Unite, ne-a precizat secretarul general pr. Cazimir Budau.

Ieri s-au raliat si studentii actiunii lansate de Civic Media pentru salvarea Catedralei si a spatiului sacru din Piata Revolutiei, ambele amenintate de planurile faraonice aprobate de primarul general, Adriean Videanu. Printr-un apel intitulat "Studenti pentru Bucuresti!i, Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) sustine si semneaza petitia eBucuresteni pentru Bucurestii menita sa stopeze distrugerea patrimoniului cultural din Capitala. Petitia, aflata la www.petitiononline.com/VideaNU a adunat pana ieri 4000 de semnaturi care se adauga la cele peste 10 000 stranse de Arhiepscopia Romano Catolica. Studentii considera ca planul de dezvoltare urbanistica propus de Primaria Capitalei poate fi modificat in sensul identificarii altor spatii de amplasare si conservarii ansamblului arhitectural existent, se afirma in Apelul ANOSR. Municipiul Bucuresti reprezinta prin Ateneul Roman, Palatul Regal, Biserica Kretulescu, Catedrala Catolica Sfantul Iosif, Biblioteca Universitara si multe altele, o reala valoare istorica si un important patrimoniu cultural, afirma semnatarii. Studentii sustin alcatuirea unui plan de dezvoltare urbanistica a Capitalei in care monumentele istorice sa fie protejate.Tot ieri, presedintele sectiei romane a Miscarii Europene, conf. dr. Corneliu Zeana, ne-a transmis adeziunea organizatiei: Miscarea Europeana protesteaza fata de amplasarea unor cladiri masive in imediata vecinatate a unor biserici de prim rang, monumente istorice. Catedrala Catolica Sf Iosif si Biserica Armeneasca, profund afectate de aceasta barbarie, constituie exemplele cele mai elocvente.

Luana DUSCHKA, Victor RONCEA

.

04 Mai 2006

Vizualizari: 1432

Voteaza:

Vaticanul intervine pentru Catedrala Sf Iosif 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE