Zoe Dumitrescu Busulenga, condusa pe ultimul drum

 
Academicianul Zoe Dumitrescu Busulenga, devenita in urma cu sase ani maica Benedicta, a fost inmormantata ieri, in cimitirul Manastirii Putna, cu onoruri militare, la slujba fiind prezente cateva sute de persoane si apropiati ai defunctei. Slujba de inmormantare, care a durat peste o ora, a fost oficiata de IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, PS Calinic Botosaneanul, episcop vicar al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si staretul Manastirii Putna, Velnic Melchisedec. La slujba au fost prezente si maici de la Manastirea Varatec, judetul Neamt, unde Busulenga si-a petrecut ultimii sase ani de viata. Dupa slujba, au fost citite mesaje de condoleante din partea PS Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, IPS Daniel, mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Bartolomeu Anania, mitropolitul Vadului, Feleacului si Clujului si PS Andrei Andreicut, arhiepiscop al Alba Iuliei, care au elogiat marea personalitate a academicianului Zoe Dumitrescu Busulenga.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Teoctist, a transmis un mesaj in care isi exprima intristarea pentru trecerea la cele vesnice a academicianului.

"Vestea trecerii acestei fiice credincioase a Bisericii noastre stramosesti intristeaza, deopotriva, slujitorii altarelor strabune, cat si asezamintele culturale ale tarii, in frunte cu Academia Romana si alte institutii de peste hotare, unde adormita in Domnul a semanat frumusetile gandirii si ale scrisului romanesc", se spune in mesajul Patriarhului. Totodata, Patriarhul Teoctist a apreciat curajul academicianului de a purta cuvantul lui Dumnezeu, "chiar in deceniile trecute, cand Biserica si invatatura Mantuitorului Hristos erau ingradite cu strasnicie".

Din partea Academiei Romane, a vorbit academicianul Valeriu Cotea, de la filiala Iasi a Academiei Romane, care a apreciat ca duminica a fost inmormantat "un tezaur al literaturii romane" si ca este o mare pierdere nu numai a Academiei Romane, ci a intregului popor. La randul sau, academicianul Dan Haulica, un apropiat al defunctei, a afirmat, in nume personal, ca Busulenga a fost "un luptator pentru cauze pe care ea le considera meritorii" si a apreciat capacitatea ei de a sta alaturi de interese majore ale literaturii. "Generatii intregi ii poarta recunostinta pentru ceea ce a facut" , a mai spus Haulica. La finalul slujbei facute in aer liber, in curtea Manastirii Putna, IPS Pimen a elogiat personalitatea lui Zoe Dumitrescu Busulenga si a citit din doua articole ale acesteia, "Intelectualul si cultura in lumea secularizata" si "Eminescu, intre credinta si cunoastere", pentru a sublinia profunzimea spiritului fostului academician. Pimen a dezvaluit ca slujba de inmormantare a fost facuta la Putna la dorinta expresa a maicii Benedicta, dupa ce, in 3 noiembrie 2004, aceasta si-ar fi exprimat dorinta ca, in cazul in care ar muri la Bucuresti sa fie inmormantata la Manastirea Cernica, iar daca ar muri la Varatec sa fie ingropata la Manastirea Putna, alaturi de duhovnicul ei, fostul staret al manastirii, arhimandrit Iachint Unciuleac. Dupa ce sicriul a fost coborat in groapa, o formatiune de militari a tras trei salve de pusca, iar fanfara militara a intonat imnul Romaniei. Zoe Dumitrescu Busulenga a fost inhumata in straie monahale. (D.E.I.)

 

.

07 Mai 2006

Vizualizari: 1948

Voteaza:

Zoe Dumitrescu Busulenga, condusa pe ultimul drum 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE