Emailurile bizantine


Emailurile bizantine

Bizantul a aflat in tehnica emailului incastrat intr-o retea metalica (email cloisonne) unul dintre mijloacele de satisfacere a profundei sale inclinari catre somptuozitatea culorilor. Poate si influentat de obiceiul popoarelor nomade de a monta pietre colorate sau bucati de sticla in lacase rezervate pe suprafata obiectelor de aur, el a combinat si perfectionat tehnicile pe care le mostenise de la greci si de la romani. Procedeul folosit consta in a presara pulberea de email, facuta dintr-un element incolor (plumb si borax), care se topea, si din oxizi metalici de diferite culori, in alveole delimitate de lamele subtiri de aur care fusesera sudate mai inainte pe o placa de fond tot de aur.

Emailurile se potriveau unei arte care incerca sa creeze sentimentul supranaturalului prin stilizarea formelor si prin bogatia materiei. in cele mai vechi piese bizantine care au ajuns pana la noi, un chenar floral incinge un medalion continind fie un bust, al imparatesei Eudoxia spre exemplu (Paris, Cabinetul de medalii), fie o cruce (Walters Art Gallery din Baltimore).

Pasarile au constituit de asemenea un motiv frecvent: le aflam pe crucea unui engolpion din colectia Dumbarton Oaks, pe un mic medalion din Chersones (in Crimeea, astazi la Muzeul national de la Moscova), ca si pe un medalion din colectia de Glerq (Paris) care are, pe cealalta parte, un ochi apotropaic.

Impletituri de frunze si flori, comparabile cu acelea din compartimentele aflate in unghiul de sud-vest al Sfintei Sofia, au fost desenate cu ajutorul unor delicate fire de aur pe fondul de email albastru al panoului central care impodobea relicvariul crucii trimise - dupa traditie - de Iustin al II-lea, intre 565 si 575, reginei francilor, Sfanta Radegonda, si pastrata in manastirea Sainte-Croix de la Poitiers.

Mesterii emailului au tratat si subiecte sacre. Pe relicvariul Crucii, numit relicvariul Oppen-heim, din Metropolitan Museum de la New York (care pare sa dateze din veacul al VII-lea), Rastignirea este inconjurata de busturi ale apostolilor si ale unor sfinti. Emailurile care impodobesc fibulele, executate in veacul al VII-lea pentru regii longobarzi par sa imite modele bizantine.

C. Delvoye

.

29 Mai 2008

Vizualizari: 2166

Voteaza:

Emailurile bizantine 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE