Arsachis, regele Persilor, biruind pe Dimitrie, aduce liniste tarilor. Simon cucereste Iafa, Ghezerul si Ierusalimul, marind hotarele neamului sau.

l. Si in anul o suta saptezeci si doi, regele Dimitrie si-a adunat puterile sale si s-a dus in Media sa-si caute ajutor, ca sa bata pe Trifon.
2. Iar auzind Arsachis, regele Persiei si al Mediei, ca a venit Dimitrie in hotarele sale, a trimis pe unul din capeteniile sale, ca sa-l prinda viu.
3.
Acesta, mergand, a batut ostirea lui Dimitrie, l-a prins, l-a dus la Arsachis si l-a pus sub paza.
4. Si s-a odihnit tara in pace in toate zilele lui Simon si a cautat el cele bune neamului sau si le-a placut stapanirea lui si marirea lui in toate zilele.
5. Si sporind marirea sa, a luat Iafa, ca sa aiba port si a facut intrare la insulele marii.
6. Si a latit hotarele neamului sau si a stapanit tara.
7. Si a adunat multi robi si a stapanit Ghezerul si Betturul si cetatea si a scos necurateniile din ea, ca nu i se mai impotrivea nimeni.
8. Si lucrau pamantul cu pace si pamantul da roadele lui si pomii campurilor fructele lor.
9. Batranii sedeau in ulite, toti vorbeau de lucrurile cele bune si tinerii se imbracau in haine de marire si cu imbracaminte de razboi.
10. Cetatilor le-a dat hrana si le-a facut intarituri, incat s-a vestit numele maririi lui pana la marginea pamantului.
11. A adus pace pe pamant si s-a veselit Israel cu veselie mare.
12. Si a sezut fiecare sub vita sa si sub smochinul sau, ca nu avea cine sa-i inspaimante.
13. Ca se sfarsisera de pe pamant cei care aduceau razboaie asupra lor si regii se prabusisera in zilele acelea.
14. Si a intarit pe toti smeritii poporului sau, a pazit legea si a pierdut pe cel fara de lege si viclean.
15. Sfantul locas l-a marit si a inmultit vasele cele sfinte.
16. Si s-a auzit la Roma si pana la Sparta ca a murit Ionatan si s-au mahnit foarte.
17. Si au auzit ca Simon, fratele lui, s-a facut in locul lui arhiereu si stapaneste tara si cetatile cele din ea.
18. Si i-au scris lui pe table de arama, ca sa innoiasca prietenia cu el si tovarasia pe care o facusera cu Iuda si cu Ionatan, fratii lui.
19. Si s-a citit inaintea adunarii in Ierusalim.
20. Iar copia scrisorilor pe care le-au trimis Spartanii este aceasta: "Capeteniile Spartanilor si cetatea lor, lui Simon arhiereul, batranilor si preotilor si la tot poporul Iudeilor, bucurie.
21. Solii cei trimisi la poporul nostru ne-au spus de marirea si cinstea voastra si ne-am bucurat de venirea lor.
22. Si am scris cele zise de ei in cartea sfaturilor poporului, precum urmeaza: Numeniu, fiul lui Antioh si Antipater, fiul lui Iason, solii Iudeilor, au venit la noi ca sa innoiasca prietenia cu noi.
23. Si a primit poporul pe oamenii acestia cu cinste si a pus copia de pe cuvintele lor in arhiva tarii ca amintire pentru poporul spartan. Iar o copie de pe ele am trimis-o arhiereului Simon".
24. Dupa aceasta a trimis Simon pe Numeniu la Roma, avand o pavaza mare de aur care pretuia o mie de mine, ca sa intareasca tovarasia cu ei.
25. Si daca a auzit poporul lucrurile acestea, a zis: "Cu ce daruri vom rasplati pe Simon si pe fiii lui?
26. Ca au fost viteji, el si fratii lui, casa tatalui sau si au batut pe vrajmasii lui Israel si au intarit stapanirea lui Israel". Atunci au scris toate acestea pe table de arama, pe care le-au pus pe stalpi in muntele Sionului.
27. Si iata copia scrisorii: "In ziua a optsprezecea a lunii Elul, in anul o suta saptezeci si doi, care este al treilea an, pe vremea lui Simon arhiereul,
28. Capetenia poporului Domnului, cand era mare adunare de preoti si de popor si de capetenii ale neamului si batrani ai tarii, vi s-au facut cunoscut acestea: Fiindca de multe ori au fost razboaie in tara,
29. Simon, fiul preotului Matatia, din neamul lui Ioiarib si fratii lui, s-au pus in primejdie, stand impotriva vrajmasilor neamului sau, ca sa apere templul si legea si cu marire a preamarit neamul sau.
30. Si a adunat Ionatan neamul sau si s-a facut lui arhiereu, si s-a adaugat la poporul sau.
31. Si au vrut vrajmasii sa le calce tara, ca sa le-o supuna si sa-si ridice mainile asupra celor sfinte ale lor.
32. Atunci s-a sculat Simon si a pornit razboi pentru neamul sau si a cheltuit bani multi dintr-ai sai si a dat arme si simbrie barbatilor viteji din neamul sau,
33. Si a intarit cetatile Iudeii si Betturul cel de la hotarele Iudeii, unde erau armele vrajmasilor mai inainte si a pus acolo paza barbati iudei.
34. Si a intarit Iafa cea de la mare si Ghezer cea de la hotarele Azotului, in care mai inainte locuiau vrajmasii si au locuit acolo Iudei si cate mai trebuia le-a facut.
35. Si vazand poporul credinta lui Simon si marirea adusa de el neamului sau, l-a pus carmuitor si arhiereu, pentru ca el a facut toate acestea, pastrand dreptatea si credinta neamului sau si ravnind in tot chipul sa inalte pe poporul sau.
36. Si in zilele acelea a mers bine lucrul prin mainile lui, ca s-au izgonit strainii din tara lor si cei din cetatea lui David din Ierusalim, care isi facusera cetate, din care ieseau si pangareau imprejurimea templului si aduceau mult necaz cu intinaciunea lor.
37. Si a pus sa locuiasca in el barbati iudei si l-a intarit spre apararea tarii si a cetatii si a inaltat zidurile Ierusalimului.
38. Si regele Dimitrie i-a intarit arhieria dupa aceasta,
39. Si l-a facut dintre prietenii sai, si l-a marit apoi cu cinste mare,
40. Pentru ca a auzit ca Romanii ii au pe Evrei de prieteni si aliati; si ca ei au iesit inaintea solilor lui Simon cu cinste;
41. Pentru toate acestea au voit Iudeii si preotii sa le fie Simon carmuitor si arhiereu in veac, pana se va scula prooroc credincios,
42. Si sa fie peste ei carmuitor si sa aiba grija de cele sfinte, sa faca randuieli mai mari peste lucrurile lor si peste tara si peste arme si cetati.
43. Si sa poarte grija de templu si toti sa asculte de el si cu numele lui sa se scrie toate scrisorile in tara si sa se imbrace cu porfira si sa poarte podoabe de aur.
44. Si nimanui din popor si din preoti nu va fi ingaduit sa calce ceva din acestea si sa fie impotriva celor ce va zice el, sau sa faca adunare in tara fara de el, sau sa se imbrace cu porfira si sa poarte agrafa de aur;
45. Iar cine va face afara de acestea sau va calca ceva dintr-acestea sa fie vinovat".
46. Si a primit tot poporul sa-i faca lui Simon, dupa cuvintele acestea.
47. Iar Simon a primit si a voit sa fie arhiereu si carmuitor si stapanitor neamului evreiesc si preotilor si sa poarte grija de toii.
48. Si a zis ca scrisoarea aceasta sa fie sapata in table de arama,
49.
Si sa le aseze in curtea templului in loc ales si copii dupa ele sa le puna in vistierie, ca sa le aiba Simon si fiii lui.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 507

Voteaza:

Arsachis, regele Persilor, biruind pe Dimitrie, aduce liniste tarilor. Simon cucereste Iafa, Ghezerul si Ierusalimul, marind hotarele neamului sau. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE