Sfarsitul vietii lui Tobit si a fiului sau.

l. Si a sfarsit Tobit cantarea lui de lauda.
2. Cand si-a pierdut el vederea era de cincizeci si opt de ani, si a vazut dupa opt ani. Si a facut milostenii, si binecuvanta totdeauna pe Dumnezeu si lauda slava Lui.

3. Cand era aproape sa moara el a chemat pe fiul sau Tobie, si pe cei sapte fii ai lui si i-a zis: "Fiule, ia pe fiii tai; iata, eu am imbatranit si sunt la capatul vietii mele.
4. Du-te in Media, fiule, caci sunt incredintat ca Ninive va fi daramata, dupa cum a spus proorocul Iona, iar in Media va fi mai liniste o vreme. Fratii nostri, care se afla in tara, vor fi imprastiati din acel scump pamant, Ierusalimul va fi pustiit, si templul lui Dumnezeu din el va fi ars si va ramane o vreme pustiu.
5. Dar Dumnezeu iarasi ii va milui si-i va intoarce in rara; si templul lui Dumnezeu se va ridica, dar nu asa ca acel de mai inainte, pana nu se vor implini timpurile veacului. si dupa aceea se vor intoarce din robie si vor zidi minunat Ierusalimul, si templul lui Dumnezeu se va face din nou in el pentru toate neamurile veacului - zidire mareata, cum au grait despre el proorocii.
6. Si se vor intoarce toate popoarele si se vor inchina cu adevarat inaintea Domnului Dumnezeu si vor sfarama idolii lor.
7. Si toate popoarele vor binecuvanta pe Domnul, si va binecuvanta si poporul Lui pe Dumnezeu si Domnul va inalta pe poporul Sau. Si toti cei ce iubesc adevarat si drept pe Domnul Dumnezeu se vor bucura si vor face mila cu fratii nostri.
8. Deci, fiule, pleaca din Ninive, ca negresit se va implini ceea ce a zis Iona.
9. Sa pazesti legea si poruncile; sa fii bland, milostiv si drept, ca sa-ti fie bine.
10. Pe mine sa ma ingropi dupa cuviinta, si pe mama ta alaturi de mine, si dupa aceea sa nu mai ramaneti in Ninive.
11. Fiule, vezi ce-a facut Nadab cu Ahiacar, care l-a crescut. Cum l-a dus el din lumina la intuneric, si cum i s-a rasplatit. Dar Dumnezeu a mantuit pe Ahiacar, iar acela a primit vrednica rasplata, coborandu-se in intuneric. Ahiacar a facut milostenie si s-a mantuit din cursa mortii, care i se intinsese, iar Nadab a cazut in laturi si a pierit.
12. Deci, copiilor, iata ce face milostenia si cum izbaveste dreptatea".
13. Si dupa ce a spus el acestea, i-a iesit sufletul. Si era el atunci de o suta cincizeci si opt de ani si fiul sau l-a ingropat cu cinste.
14. Si dupa ce a murit si Ana, a ingropat-o si pe ea cu tatal sau. Iar dupa aceea Tobie cu femeia si copiii sai a plecat la Ecbatana, la sacrul sau Raguel, si a ajuns la batranete cinstita si a ingropat cu cinste pe socrul si pe soacra sa si a capatat mostenire averea lor si a lui Tobit, tatal sau, si a murit de o suta douazeci si sapte de ani, in Ecbatana Mediei.
15.
Dar inainte de a muri a auzit el de pieirea Ninivei, pe care a cucerit-o Nabucodonosor si Ahasveros, si s-a bucurat inainte de moartea sa pentru Ninive.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 475

Voteaza:

Sfarsitul vietii lui Tobit si a fiului sau. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE