Catedrala Sfintului Vitus din Praga

Catedrala Sfintului Vitus din Praga Mareste imaginea.


Capitala Cehiei, una dintre cele mai atractive destinatii din Europa, este o imbinare unica si fericita intre relieful natural si 600 de ani de istorie a arhitecturii neatinsa de nici un fel de intemperii. Inca din secolul al XIV-lea , Praga avea deja reputata unui centru urban european foarte important, a carei inima aveau sa o reprezinte castelul Praga cu fortareata Hradcany si monumentala catedrala gotica Sfintul Vitus ce rasare dintre zidurile monumentale ale celebrului castel. Numerosi praghezi confunda chiar catedrala ce se proieteaza pe cerul capitalei cu castelul din Praga, mai ales ca ea se afla in centrul acestui complex , odinioara , resedinta a regilor Boemiei , iar astazi , a presedintilor Cehiei. 
 
Catedrata Sfantului Vitus a fost inaltata in jurul mormintului Sfantului Vaclav, patronul Boemiei. De familie nobila, el a dus o viata crestina fiind iubitor de popor , dar in urma unor intrigi este ucis chiar de fratele sau , apoi taiat in bucati si ingropat in parti diferite.

Din acel moment , el a devenit `bunul rege Vaclav` protectorul Cehiei si un personaj pomenit in cele mai iubite colinde de Craciun din zona Boemiei. Catedrala a fost ridicata pe locul unde au fost stranse si ingropate toate ramasitele sale de catre fratele sau care a regretat fapta sa. Locul mormantului era pe un deal unde se gasea altarul unui vechi zeu slav al fertilitatii , numit Svatovit , al carui nume a fost crestinat prin alaturarea lui cu cel mai apropiat corespondent crestin, si anume sfintul Vitus.

Simbol spirilual al Cehiei, catedrala a fost inceputa in forma actuala de regele Jan Jindrich in 1334. Primii ei constuctori au fost Matthias de Arras, iar mai tirziu Peter Parler si fii acestuia, care construiesc corul inconjurat de un inel de capele, intre care Capela Sfantului Vaclav intrarea din partea de sud , numita Poarta de Aur si partea de jos a turelelor.

In ciuda stradaniilor mai multor suverani de a continua constructia catedralei, ea a ramas incompleta timp de secole. Lucrurile au stagnat pana in secolul XIX-lea , cand Asociatia pentru Finalizarea Catedralei Incoronarii a inceput sa repare partile sale originale si sa o completeze in stil neo-gotic. Consacrarea sa a avut loc in 1929 , dar interiorul  a fost inca subiectul unor adaptari si in anii din urma.
 
Capela Sfantul Vaclav , centrul cultic al catedralei , este decorata magnific , iar arhitectura ei o singularizeaza. Pietrele pretioase care o impodobesc si scenele picturale ce dateaza din secolul al XIV-lea ii confera un aer de maiestuozitate rar intilnita, iar lumina ce patrunde, estompata de vitraliile de Boemia minunat realizate, ii sporesc farmecul. Alte elemente cu totul particulare ale catedralei sunt Camera Incoronarii, Cripta regilor si reginelor sau mozaicul Judecatii Finale de pe fatada de sud a catedralei, bogat decorat, datand din 1370, considerat cel mai vechi mozaic exterior monumental din nordul Alpilor.


Martora a unei istorii fascinante a orasului in care a fost ars pe rug reformatorul Jan Hus, in care s-a nascut legenda Golem-ului, creatura fantastica a rabinului Yehuda Levai , sau operele lui Franz Kafka, catedrala Sfantul Vitus vegheaza tacuta, inconjurata de o atmosfera misterioasa , asupra vechii si celebrei capitale a regatului Boemiei si a Cehiei, Praga.

.
Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2012

Vizualizari: 9523

Voteaza:

Catedrala Sfintului Vitus din Praga 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE