Manastirea Montserrat

Manastirea Montserrat


Manastirea Montserrat

Montserrat este un loc desebit de important pentru pelerinii ce pasesc pe meleagurile Cataloniei. Insemnand "Muntele Sfant", acesta este un munte alcatuit din gresii, situat intre culmile deluroase ale Cataloniei. Capitala acestei zone se afla la Barcelona.

 

La o distanta de 60 de kilometri nord-vest de Barcelona, pe o intindere plana, se inalta, sfidator fata de micutele dealuri ce-l inconjoara, "muntele sfant" al Cataloniei - Montserrat, simbol al libertatii si identitatii nationale a catalanilor.

Se spune ca, in zilele senine, Montserrat poate fi zarit din orice punct al Cataloniei. Varfurile muntelui apar ca niste degete uriase de piatra, acest proces curios fiind rezultatul eroziunii, care a luat nastere datorita duritatii diferite a rocilor. Coloanele bazaltice se ridica, una dupa cealalta, tinzand parca spre bolta cerului.

Pe masivul muntos se afla mai multe manastiri. Multe dintre ele se afla astazi in ruina, datorita lui Napoleon, Razboiului Civil si duritatii vremurilor. Primele locasuri de rugaciune de pe acest munte se crede ca au fost ridicate in jurul anului 1025. Pe langa Manastirea Montserrat, dintre acestea mai amintim doua manastiri mai mici, una inchinata Sfantului Benedict de Nursia si o alta inchinata Sfintei Cecilia din Roma.

Muntele Montserrat este usor de gasit. Aici se poate ajunge de la Valea raului Llobregat, pe o sosea plina de serpentine, sau cu un teleferic pus in functiune in anul 2003. O alta varianta de transport ar fi calea ferata din "Monistrol", pe care se poate ajunge direct la manastire.

Manastirea Montserrat - scurt istoric

Manastirea Montserrat este o manastire benedictina; ea se afla sub varful estic al masivului muntos. De la manastire, aflata la o altitudine de 720 de metri, se poate ajunge, pe trasee turistice amenajate, pe varful cel mai inalt al muntelui, Sfantul Ioan, cu o inaltime de 1.236 de metri. Langa manastire se mai afla si "Drumul Crucii", unde este amenajata "Pestera Sfanta" si locul legendar unde a fost gasita icoana Sfintei Fecioare din Montserrat.

Inceputul monahismului pe acest munte este crezut a fi avut loc intre secolele XI si XII. Primii calugari catalani, atrasi de frumusetea salbatica a muntelui, si-au gasit aici siguranta ce le lipsea in partile natale. In vremuri de restriste, intr-o lume bantuita de spectrul razboaielor, al intrigilor si al mandriei, sarmanii ratacitori erau primiti si adapostiti in bratele binefacatoare ale Muntelei Sfant. 

Inaltarea unei manastiri si a chiliilor aferente nu s-a lasat mult asteptata. Treptat, manastirea a devenit cunoscuta si vizitata, de la cei mai umili tarani pana la trufasii feudali ce plecau in pelerinaj, mai intai la Montserrat si apoi la Santiago de Compostella. Conform traditiei locului, se spune ca, in pelerinajul sau prin lume, Sfantul Graal - cupa de vin din care a sorbit Hristos la Cina cea de Taina -, ar fi poposit, pentru o vreme, si in acest loc.

Trecerea timpului a lasat urme peste acest stabiliment monahal. Razboaiele au adus incendii si mari pierderi locului; calugarii au fost ucisi sau alungati. Astfel, vreme de cateva sute de ani, din Manastirea Montserrat nu a ramas decat o ruina, vizitata pe ascuns de un numar restrans de credinciosi.

Manastirea Montserrat - ansamblul monahal

Ansamblul monahal de pe Montserrat este parca suspendat intre cer si pamant,fiind cocotat pe trepte inguste de piatra, intre coloanelor Montserrat-ului si prapastiile sale. Un teleferic face legatura intre poalele masivului de piatra si complexul de cladiri, iar o sosea permite accesul automobilelor la acest nivel.

Bazilica este minunata, atat in exterior, cat si in interior. Bogat ornamentata cu basoreliefuri reprezentand apostoli sau scene biblice, peretii bazilicii adapostesc sarcofage ale unor generosi si viteji cavaleri feudali. Interioarele sunt scaldate de lumina lumanarilor si lumina aurului, fapt ce denota dragoste si abundenta donatorilor.

Alaturi de Muntele Saint Michel, Lourdes, Vatican, Ierusalim, Santiago de Compostella, si alte multe locuri, Montserrat-ul este unul dintre locurile sfinte ale crestinitatii; loc de pelerinaj vizitat si de papi si cardinali, de regi si presedinti, de artisti si oameni de litere; sute de misionari au dus de aici credinta in toate colturile lumii.

Multi catalani aleg sa-si uneasca destinele sub acoperisul bazilicii, iar slujbele religioase sunt asistate de numerosi oameni din satele si orasele Cataloniei. La Montserrat, Wagner a fost inspirat pentru una dintre operele sale - "Parsifal". Basilica adaposteste si un muzeu ce pastreaza lucrarile unor mari artisti; dintre autorii operelor de aici amintim doar pe El Greco, Dali si Picasso.

In America Latina exista zeci de localitati cu acest nume, iar in lume fiinteaza sute de salasuri monahale afiliate "Ordinului Fecioarei din Montserrat". Intr-un astfel de salas a murit si Ludwig van Beethoven.

Manastirea Montserrat - Madona Neagra

Biserica manastirii adaposteste, intr-una dintre capelele sale, o statuie unica - "La Moreneta", adica statuia Maicii Domnului cunoscuta sub denumirea de "Madona Neagra". Aceasta este o sculptura reprezentand-o pe Fecioara Maria cu Pruncul in brate.

Lemnul negru, din care este facuta statuia, ne arata o fata neagra a Fecioarei Maria si a lui Hristos, si creeaza o impresie stranie. Povestea acestei statui se pierde si ea in negura veacurilor. Minunea a pazit-o intodeauna: a rezistat tuturor incendiilor, pradaciunilor si tentativelor de distrugere.

          

27 Iunie 2012

Vizualizari: 54139

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact