Abatia Sfantul Florian din Linz

Abatia Sfantul Florian din Linz Mareste imaginea.


Abatia Sfantul Florian din Linz

Abatia Sfantul Florian din Linz, cea mai mare abatie din nordul Austriei, este un exemplu extraordinar de arhitectura baroca.

Ordinul monahal augustinian a ocupat acest loc inca din secolul al XI-lea, insa complexul monahal in stil baroc ce se vede astazi, dateaza din perioada anilor 1686 si 1751.

Sfantul Florian a fost un martir crestin care a murit innecat in raul Enns, in jurul anului 304. De multe ori, acest sfant este invocat de catre credinciosi in ferirea lor de inundatii si incendii.

Abatia ce ii poarta numele a fost ridicata peste mormantul acestuia. Frescele de pe tavanul bisericii il infatiseaza pe Sfantul Florian in timpul flagelarii acestuia, iar mai apoi in timp ce era batut si innecat in raul Enns. De asemenea, este reprezentata si scena in care acesta este ridicat la cer, unde este cinstit ca protector impotriva focului si inundatiilor.

Cel mai mare compozitor de muzica bisericeasca al secolului al XIX-lea din Austria, Anton Bruckner (1824-1896), a devenit organist la aceasta abatie, unde a intrat de tanar si unde si-a compus multe dintre capodoperele sale.

Cu toate ca faima acestuia a crescut si a cuprins toata tara, ajungand pana in Viena, dorinta acestuia de a fi inmormantat in abatia unde si-a inceput cariera a fost respectata de catre toti. Acesta a fost inmormantat sub orga la care si-a compus primele piese si la care tinea atat de mult. Vizitatorii pot vizita atat mormantul acestuia cat si camera unde compozitorul a trait mai bine de 20 de ani.

          

Exteriorul de vest al abatiei este impodobit cu o triada de turnuri. Intrarea in interiorul acesteia este de-a dreptul impresionanta. Imediat ce se intra in curtea interioara, se poate observa Fantana Vulturului. In biblioteca, care contine aproape 140.000 de carti si manuscrise, se afla mai multe fresce alegorice murale, opere ale lui Bartolomeo Altomonte.

Salonul de marmura il onoreaza pe printul Eugen de Savoya pentru apararea eroica a Vienei impotriva unui mare asediu al turcilor. Picturile de pe tavanul de aici infatiseaza victoria austriecilor

Galeria Altdorfer este cea mai impresionanta parte a abatiei. Aici sunt expuse cele mai cunoscute lucrari ale lui Albrecht Altdorfer, un maestru al scolii danubiene de pictura a secolului al XVI-lea. Altdorfer a fost contemporan cu Durer, cu care acesta este des comparat. Acesta a pictat mai mult de 20 de paneluri special pentru biserica gotica a abatiei, infatisand, intre multe alte scene, si martiriul Sfantului Sebastian.

In apartamentul imperial, in Kaiserzimmer, se poate ajunge urcand printr-o splendida casa a scarilor. Papa Pius VI a stat in acest apartament o data, alaturi de o multime de personalitati imperiale. Se pot vizita dormitoarele imparatului si ale imparatesei.

Biserica abatiei Sfantul Florian are o pereche de turnuri gemene ce ating inaltimea de 79 de metri. Biserica este particularizata prin coloanele ei de marmura roz, aduse dintr-o cariera de langa Salzburg. Decaratiunile lavish stucco au fost folosite in interiorul acesteia, iar balconul de predicat este din marmura neagra. Coloanele corului si foarte incarcate de ornamente si sculpturi aurite si impodobite.

In cripta bisericii se gasesc morminte datand din perioada gotica, cel mai mare fiind cel al abatelui Peter Maurer (+1525). Inca mai pot fi vazute ramasite ale zidurilor din timpul romanilor, cat si fundatiile vechii biserici gotice. Sunt expuse si sicriele abatilor.

          

Sub marea orga a bisericii se afla mormantul simplu al lui Anton Bruckner, iar in fundal se afla oasele ramasite a 6.000 de oameni, descoperite in anul 1291. Se crede ca ar fi ramasitele crestinilor omorati si ingropati pe timpul romanilor.

28 Iunie 2012

Vizualizari: 6013

Voteaza:

Abatia Sfantul Florian din Linz 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE