Betleem - leaganul lui Dumnezeu

Betleem - leaganul lui Dumnezeu Mareste imaginea.


        In partile Betleemului (locuit astazi de multi arabi crestinati), pastorii isi mai pasc turmele ca pe vremea lui Iisus. Orasul nou pare o gluma a timpului, straina si de duhul pamantului, si de sufletele oamenilor. E mai multa umanitate pe campurile golase, pe unde tipa mieii, sau in pietele pestrite, pe unde negustorii si mestesugarii isi lauda marfa intr-o pitoreasca devalmasie, decat in cladirile de beton si sticla, mereu mai semete si mereu mai egale. Pe Campul Pastorilor, la ceas de seara, se mai aude parca zvon ingeresc, iar soarele pare sa-si smereasca apusul dinaintea Rasaritului de Sus.

 

Taina Betleemului

Pentru ca este asezat in Galileea, provincie socotita marginasa si cu sange cam amestecat, iudeii se indoiau ca din Nazaret ar putea sa iasa vreodata ceva bun. Iar Betleemul, desi aflat in Iudeea, nu departe de Ierusalim, parea si el un loc umil si uitat de lume, locuit de pastori saraci si cu duhul, si cu punga. Dar iata ca, urmand nu socotelii oamenilor, ci intelepciunii Duhului Care a grait prin prooroci, Mesia, Hristosul lui Dumnezeu, avea sa-Si traga obarsia din Nazaret si sa Se nasca in Betleem, aratand o data mai mult ca Dumnezeu alege adeseori pe cele de jos spre a le da de rusine pe cele de sus, si pe cele care se socot de putin pret, ca sa le certe pe cele care se falesc. Despre Betleem (numit mai dintai Efrata) nu zisese oare Miheia proorocul: „Si tu, Betleeme Efrata, desi esti mic intre miile lui Iuda, din tine va iesi Stapanitor peste Israel, iar obarsia Lui este dintru inceput, din zilele vesniciei“ (5, 1)?


Cand Dumnezeu Se face om

Aflandu-se pe drum si venindu-i sorocul, aici, in Betleemul Iudeei, a gasit adapost Sf. Fecioara intr-o pestera folosita ca iesle; aici, pe paie curate si sub suflarea calda a vitelor, s-a nascut Dumnezeu cu scancet de prunc omenesc; aici, mirati in buna lor simplitate, au fost vestiti ciobanii prin inger ca s-a nascut Mantuitorul lumii si mare a fost bucuria lor; aici, calauziti de stea, au venit si s-au inchinat Magii de la Rasarit, aducandu-si darurile lor de aur, smirna si tamaie, ca pe un prinos al intelepciunii pagane adus Adevarului intrupat; si de aici a pornit, la porunca nebuneasca a lui Irod, masacrul celor 14000 de prunci de parte barbatesca, de la 2 ani in jos, pe care Biserica ii pomeneste la 29 decembrie. De toate acestea ne dau marturie Evangheliile, facand din umilul Betleem leaganul pamantesc al lui Dumnezeu.

 

Minunata dainuire

Pe toate aceste locuri incarcate de sfintenie, evlavia crestina a ridicat de-a lungul veacurilor lacasuri de pomenire, pe care pelerinul le calca astazi infiorat. La Beit Sihur, la rasarit de Betleem, pe Campul Pastorilor, se inalta biserica ce adaposteste Grota Pastorilor. Mult mai impozanta este Bazilica Nasterii, ce adaposteste Grota Nasterii. Prima biserica a fost construita aici de catre Sfintii Imparati Constantin si Elena (sec. 4), dar ea a fost distrusa in parte de o rascoala a samaritenilor din sec. 6. Biserica actuala a fost ridicata de imparatul Iustinian, catre anul 530. Alaturi de Biserica Nasterii, romano-catolicii au zidit in 1881 o biserica inchinata Sfintei Ecaterina (sarbatorita chiar in Ajunul Craciunului).


In sec. 7, majoritatea bisericilor din Tara Sfanta au fost distruse sau profanate de catre persani. Se spune ca Biserica Nasterii a scapat neatinsa deoarece pe mozaicul aflat atunci pe fatada ei erau infatisati cei trei Regi-magi, prosternati in fata Pruncului si imbracati chiar in straie persane, inca lesne de recunoscut... Oricum, supravietuirea vietii crestine in aceste locuri bantuite de necrestini timp de doua milenii reprezinta in sine un miracol dumnezeiesc, iar de n-ar fi oamenii, pietrele ar striga Adevarul si Slava Dumnezeului celui Viu, Care S-a facut om pentru ca si omul sa se faca Dumnezeu, si toti sa fim una in Hristos, Cuvantul cel fara de moarte.

 

                                                                                               Razvan CODRESCU
                                                                                    Lumea credintei, anul I, nr. 5

Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2012

Vizualizari: 12448

Voteaza:

Betleem - leaganul lui Dumnezeu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE