Biserica din Cerne Abbas

Biserica din Cerne Abbas Mareste imaginea.


Biserica din Cerne Abbas

Biserica Sfanta Maria este o biserica parohiala aflata in localitatea Cerne Abbas, Anglia, ea fiind construita, pentru localnici, de catre monahii vietuitori in Abatia Cerne, in jurul anului 1300.

Oraselul Cerne Abbas a luat fiinta si a crescut in jurul Abatiei Cerne, infiintata, la rnadul ei, in anul 987. Se crede ca localnicii au participat la slujbele religioase oficiate in interiorul abatiei pana in jurul anului 1300, cand monahii de aici au hotarat sa ridice o biserica special pentru mirenii din jur. Inchinata Sfintei Fecioare Maria, biserica si-a primit primii slujitori in anul 1317.

Biserica originala, mai mica in dimensiuni, a fost extinsa pentru a face fata nevoilor religioase ale oamenilor ce veneau in aceasta. Astfel, in jurul anului 1450, bisericutei i s-au adaugat un nou altar, o nava si doua abside laterale. In anul 1870, altarul a fost modificat, in asa fel incat, din nava sa poate fi vazuta fereastra aflata in absida estica din spatele altarului.

Biserica Maicii Domnului din Cerne Abbas

Exteriorul Bisericii din Cerne Abbas prezinta o multime de sculpturi si monstri interesant reprezentati. Dintre acestia, mentionam creatura prietenoasa ce intampina pelerinii, in imediata apropiere a intrarii. Acesta indeplineste rolul de cos pentru una dintre sobele aflate in camera preotilor.

Deasupra usii vestice de intrare in biserica se afla o minunata sculptura reprezentand-o pe Maica Domnului cu Prucul, unu dintre putinele de acest gen care au scapat distrugerilor din vremea lui Oliver Cromwell. Turnul bisericii si monstrii repreznetati aici au fost adaugati spre sfarsitul secolului al XVI-lea.

Cea mai veche parte a bisericii este prestolul acesteia, care dateaza de la inceputul secolului al XIV-lea. Ferestrele laterale, aflate de-a dreapta si de-a stanga altarului, recent restaurate, sunt cele originale. Ramasitele unei fantani speciale pentru spalarea vaselor euharistice din secolul al XIV-lea se vede inca incadrate in zidul din dreapta altarului.

Peretii altarului sunt cei originali, pastrand inca unele urma de fresca de secol XIV. Din pacate acestea sunt din ce in ce mai slab vizibile. In partea stanga se disting patru scene din viata Sfantului Ioan Botezatorul, in partea dreapta fiind reprezentata Buna Vestire.

Peretii initialei biserici erau in intregime pictati in culori foarte vii. Dintre frescele acestora se mai pastreaza unele ramasite si in interiorul navei, acestea apartinand secolului al XV-lea. Acestea se afla intr-o stare si mai avariata decat cele din altar.

Ambele laterale ale navei sunt decorate cu tablouri pictate cu pasaje biblice. Aceste adaugiri post-reformate au fost pictate in anul 1679, fiind extrase din Biblia de la Geneva. Un alt text a fost adaugat in urma restaurarilor din anul 1961. Acesta din urma este insemnat cu monograma reginei Elizabeta a II-a.

Fereastra estica a altarului dateaza din secolul al XV-lea, si este posibil sa fi fost mutata aici din Biserica Abatiei Cerne, in urma dizolvarii acesteia din urma, in anul 1539. Fereastra incadreaza 16 bucati de vitraliu apartinand Familiei Brownyng.

Amvonul, sculptat in stejar si bogat impodobit, dateaza din anul 1640, iar fantana, situata in apropierea acestuia, din secolul al XV-lea. O lista cu slujitorii bisericii inca din anul 1317 este sculptata in peretele vesmantarului.

In podeaua bisericii sunt incrustate doua Memoriale in cinstea familiei Notley. Unii membri ai acestei familii, colonisti americani, detineau pamantul pe care era ridicata Abatia Cerne din Washington D.C, loc pe care sta astazi Capitol Hill.

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 1889

Voteaza:

Biserica din Cerne Abbas 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE