Schitul Sfanta Maria-Cricov

Schitul Sfanta Maria-Cricov


In judetul Prahova , la cateva sute de metri de orasul Urlati, pe malul stang al Cricovului Sarat, se afla Schitul Sfanta Maria-Cricov, cu bisericuta lui de lemn in forma de corabie si cu turla ei zvelta, avand la baza pridvor si prispa pe latura sudica.

   
Destinatie preferata a credinciosilor din Prahova si nu numai , Manastirea Jercalai - cum i se mai spune - s-a impus in randul lacasurilor de cult ortodoxe datorita bisericutei de lemn care Jercalai - Alee spre bisericase remarca atat prin armonia desavarsita a proportiilor, cat si mai ales prin frumusetea picturii interioare de mare valoare artistica.

   
Purtata ca o corabie pe valurile vremii, biserica de lemn a Schitului Cricov, sol al artei transilvanene pe meleagurile Munteniei,  isi primeste cu dragoste inchinatorii, care vin sa se roage la Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului , adusa de la Sfantul Mormant , si la Sfintele Moaste de la Bethleem,  participand cu dragoste si credinciosie la Sfanta Liturghie si la Sfantul Maslu.

Scurt istoric :

   
Construita in anul 1731, cu o vechime de peste doua secole si jumatate , biserica a servit vreme de doua secole ca lacas de rugaciune credinciosilor din satul Luieriu - Reghin,  judetul Mures. Ridicandu-si o biserica de zid, obstea satului Luieriu a daruit-o pe cea din lemn Familiei Regale, pentru Castelul Bran, in vecinatatea caruia a fost stramutata in anul 1932.

   
Jercalai - Catapeteasma bisericiiNumita impropriu Biserica din lemn a Castelului , locul ei nu a fost bine ales . Fiind destinata doar sa infrumuseteze imprejurimile , biserica nu si-a indeplinit la Bran rolul ei sacru . Nefolosita  si  neingrijita  dupa  anul  1948, cand Castelul Bran a fost transformat in muzeu de arta feudala, biserica a inceput sa se deterioreze .

   
Descoperita intr-o avansata stare de degradare de catre vrednicul de pomenire Patriarh Justinian Marina, biserica a pornit din nou la drum, oprindu-se de data aceasta la Schitul Cricov - Prahova, a  carui veche biserica de zid se ruinase cu timpul.

   
Gandul Patriarhului Justinian de a salva de la pieire asemenea valori ale  spiritualitatii romanesti, prin punerea lor in siguranta acolo unde erau de trebuinta, a fost inteleasa cel mai bine de Episcopul Vicar Patriarhal de atunci, astazi Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, care a preluat toata grija si osteneala asezarii sfantului lacas la locul potrivit scopului si menirii sale.
   
Astfel, in primavara anului 1956 , biserica a fost demontata, transportata si reasamblata la Cricov, in  preajma ruinelor vechii biserici de zid a Schitului, pe altarul careia a fost asezata o cruce mare  de piatra cu o vechime de 400 de ani, adusa din partile Dobrogei. Dupa amenajarea interiorului bisericii, la 8 noiembrie 1956, biserica a fost sfintita de Episcopul Teoctist, delegat al Patriarhului Justinian, pastrandu-i-se hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, langa hramul Sfanta Maria, primit la Bran.

   
Biserica se remarca atat prin armonia desavarsita a proportiilor, cat si mai ales prin frumusetea picturii interioare de mare valoare artistica, compusa din doua straturi, cel  initial din 1731, pictura in tempera, care s-a pastrat pe catapeteasma si  pe bolta, si cel de-al doilea strat de peperetii laterali, din anul 1838, executat in ulei, dupa cum ne spune pisania aflata in naos.

   
Jercalai - Clopotele din turlaPana astazi, aceasta modesta asezare monahala a ramas in atentia si in dragostea  Parintelui Patriarh Teoctist, adevaratul ei ctitor, care continua sa o infrumuseteze si sa o inzestreze cu noi cladiri anexe, necesare vietii monahale. Dupa cele doua cutremure din 1977 si 1986 s-au refacut varful turlei bisericii si acoperisul si s-au executat lucrari de consolidare a bisericii.

   
In  1980 s-au facut lucrari de consolidare a lemnului tratandu-se de carii, s-a restaurat catapeteasma si pronaosul si s-a facut incalzire  centrala  prin  combustibil  de  lemn, in  vederea obtinerii unei temperaturi constante pentru a proteja pictura de degradare.

   
In prezent, eforturile sunt indreptate spre urgentarea lucrarilor de tratare si conservare a lemnului vechi de 270 ani, la partea superioara a bisericii si continuarea lucrarilor de restaurare a picturii, pentru salvarea si infrumusetarea acestui monument de spiritualitate ortodoxa si arta crestina romaneasca din vremuri strabune.


Date tehnice:

Jercalai - Manastirea JercalaiBiserica este din lemn, pe  temelie si soclu din piatra bruta. Este in forma de nava, compartimentata in Altar, naos si pronaos. Naosul spatios este delimitat de pronaos printr-un grilaj din lemn. Are o turla cu partea superioara foarte inalta, tuguiata. Turla serveste si de clopotnita. Pridvorul este sustinut de stalpi din lemn, pe jumatate deschis. 

Pe dreapta (sud) biserica  are  un  ceardac  (prispa)  sustinut  de  stalpi  din  lemn, acoperit  de streasina larga a acoperisului. Acoperisul bisericii este din sindrila.


Pictura a fost realizata de un pictor anonim si dupa cei 100 ani a fost repictata de pictorul Conrad si restaurata dupa 1981.


Langa biserica, in partea sudica , este o cruce mare din piatra care aminteste ca  aici a fost Altarul fostei  biserici a schitului.
   
In incinta sunt construite cladiri mari  din  zid, etajate, pentru chilii, trapeza, bucatarii, magazii, camere pentru oaspeti.
   
Acces / Localizare:

Jercalai - Parintele CleopaEste  situat  la  circa 20 km nord-est de Ploiesti , pe soseaua Bucuresti - Ploiesti - Buzau, iar  in intersectia  din  Albesti-Paleologu  cu  drumul spre  Constanta - la stanga spre Urlati. Treceti  prin Urlati si continuati sa mergeti  pe  drumul  asfaltat  la stanga  spre Jercalai, treceti podul de piatra peste Cricovul Sarat si dupa 500 m, in stanga pe deal, se afla Schitul Sf. Maria.
   
Cu  mijloacele  de  transport  public  din  autogara  Ploiesti Sud mergeti  pana in statia 11 Iunie, prima  oprire  dupa Urlati. Apoi continuati drumul asfaltat la stanga spre Jercalai, treceti  podul de piatra peste Cricovul Sarat si dupa 500 m, in stanga, pe deal, se afla schitul Sf. Maria.
   
Sunt  si  autobuze care  pleaca din  Urlati  la  "Valea Cucului", cu oprire in fata schitului, dupa 10 minute de mers.
   
In  cazul  in  care  veniti cu trenul, coborati  la Valea Calugareasca  si  de  aici  mergeti  in sat  la Primarie  unde  este  statia  pentru  Jercalai.

Persoana contact : Staret : CLEOPA  FLORESCU
Schitul  Sfanta Maria-Cricov - Jercalai ( PRAHOVA )
Arhiepiscopia Bucurestilor  -  Mitropolia  Munteniei  si  Dobrogei
Adresa : Jercalai - Urlati , cod 106304 , Jud. Prahova
Telefon :  0244 - 271458

 

Pe aceeaşi temă

12 Iunie 2012

Vizualizari: 9212

Voteaza:

Schitul Sfanta Maria-Cricov 5.00 / 5 din 1 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • elena alinaPostat la 2012-11-28 14:58

    Cea mai frumoasa manastire si cea mai "calda" !!! o minune de manastire iar staretul este intrunchiparea lui Dumnezeu!!!!!! Doamne ajuta !

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact