Biserica Sfanta Treime din Antarctica

Biserica Sfanta Treime din Antarctica Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Treime este o micuta biserica ortodoxa rusa care se afla pe Insula Regelui George, langa statia stiintifica ruseasca Bellingshausen din Antarctica. Este cea mai sudica biserica ortodoxa din lume.

Ideea construirii unui lacas de cult ortodox in Antarctica a aparut inca din anul 2000. Abia dupa doi ani avea sa se concretizeze, odata cu intalnirea Sefului Expeditiei Rusesti in Antarctica cu Patriarhul Moscovei si al Intregii Rusii, Alexei II. Cu aceasta ocazie Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a propus sa fie construita o biserica la una din statiile rusesti antarctice. A fost aleasa statia Bellingshausen de pe Insula Regelui George.

O fundatie de binefacere numita "Biserica din Antarctica" a fost aprobata de Patriarhul Alexie II pentru a stange bani din donatii, in vederea realizarii proiectului.
A fost organizat un concurs pentru acest proiect, castigat de arhitectii din Barnaul, P.I. Anisifirov, S.G. Rybak si A.B. Schmidt.


In timp ce majoritatea cladirilor de pe acest continent sunt construite cat mai putin inalte pentru a reduce expunerea la vantul polar, aceasta biserica are 15 m inaltime. Este o structura din lemn, construita din pin siberian si ridicata in stil tradidional rusesc de mesteri tamplari din Altay. Locasul poate adaposti aproximativ 30 de credinciosi. Iconostasul a fost creat de catre pictorii din Palekh.

Biserica a fost constuita in Rusia si transportata pe segmente, pe uscat pana in Kaliningrad iar pe apa, cu nava Academician Vavilov, pana pe Insula Regelui George.

Primul preot numit a fost parintele Calistrat (Romanenko), monah din Lavra Sfantului Serghie de Radonej - Sfanta Treime.

Biserica a fost sfintita pe 15 februarie 2004 de catre Teognost, Episcop de Sergiyev Posad si staretul Namestnik al Lavrei Sfintei Treimi, care, cu aceasta ocazie, au vizitat Antarctica pentru prima data, impreuna cu un numar mare de preoti, pelerini si sponsori.

Biserica este deservita anul de unul sau doi preoti ortodocsi, ieromonahi de la Lavra Sfintei Treimi. Preotii se roaga pentru sufletele celor 64 de rusi care au murit in cadrul expeditiilor din Antarctica si deservesc nevoile spirituale ale echipei de pe Statia Bellingshausen. Pe langa cercetatorii rusi, biserica este vizitata si de catre colegi de-ai acestora de la statiile stiintifice din apropiere (chiliene, poloneze, coreene) precum si de turisti.

In Biserica Sfanta Treime din Antarctica au fost oficiate si Sfintele Taine ale Botezului si Cununiei. Pe 29 ianuarie 2007, preotul a oficiat prima Taina a Cununiei in Antarctica. Sotul, Eduardo Aliaga Ilabaca, este membru al bazei ciliene din Antarctica, care s-a convertit la Biserica Ortodoxa; sotia sa, Angelina Zhuldybina, este de nationalitate rusa.

Biserica Sfanta Treime din Antarctica, se numara printre putinele locasuri de cult ortodoxe, - precum manastirile aflate in Desertul Sinai si Pustiul Hozeva - ridicate in unele din cele mai inospitaliere locuri de pe intreaga planeta.

Radu Alexandru

25 Iunie 2012

Vizualizari: 3187

Voteaza:

Biserica Sfanta Treime din Antarctica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE