Biserica Sfantul Gheorghe din Cairo

Biserica Sfantul Gheorghe din Cairo Mareste imaginea.

Sfantul Gheorghe (Deir al-Banat) din Cairo coptic este principala biserica ortodoxa greceasca din Egipt. Cladirea este construita peste un vechi turn roman si se afla in apropiere de manastirea cu acelasi nume. Biserica a fost ridicata in secolul X, insa structura sa originala a fost distrusa intr-un incendiu. Biserica actuala dateaza numai din 1904.

Imaginea Sfantului Gheorghe, sub forma unui soldat roman pe cal, strapungand dragonul cu o lance, este o imagine foarte cunoscuta peste tot in vechiul Cairo. In Orientul Crestin, Sfantul Gheorghe este fara indoiala cel mai popular sfant-soldat. In bisericile copte din Cairo exista acum peste 20 de relicve ale sfantului ecvestru.

Biografia copta a Sfantului Gheorghe nu mentioneaza lupta sa cu dragonul si nici victoria asupra acestuia. Din acest motiv, specialistii in domeniu considera ca undeva prin secolul al XIV-lea tema aceasta a fost preluata din biografia Sfantului Teodor Stratilat si transferata Sfantului Gheorghe. Pe de alta parte, se crede ca poate crestinii copti ar fi adoptat povestea de la crestinii vestici.

Nu se cunoaste cu precizie care este originea manastirii Deir al-Banat, insa se crede ca fundatia dateaza din secolele VII sau VIII. Astazi, asezamantul monahal gazduieste intre 30 si 40 de credincioase.

Capela dedicata Sfantului Gheorghe si camera cea spatioasa, care are o anticamera, sunt singurele care prezinta interes din punct de vedere artistic si istoric. Se spune ca aceasta capela ar fi fost initial un palat din perioada Mamluk si ca mai tarziu ar fi fost transformata in biserica, probabil prin secolul XIV-XV. In acest loc se inchina credinciosii in fata icoanei Sfantului Gheorghe. Capela este separata de sala cea mare printr-o usa dubla de o inaltime neasteptat de mare, in jur de 7 metri inaltime. Figuri animaliere impodobesc aceasta intrare.

Calugaritele care au grija de capela, pun la dispozitia pelerinilor un obiect considerat sacru: un lant de fier cu un soi de catusa pentru gat, cu care a fost legat sfantul cat a stat intemnitat. Lantul are peste 4 metri lingime si este prins de peretele sudic al capelei, in camera altarului. In general, catusa este prinsa in jurul gatului femeilor, insa uneori sunt si barbati care cauta astfel binecuvantarea sfantului. Se spune ca persoana care isi pune catusa de gat si se infasoara in acest lant, rugandu-se la sfant, intra intr-o stare de gratie.

Inca din secolul V, crestinii din Vest au venerat lanturile apostolului Petru in bazilica Sfantul Petru al Lanturilor, din Roma. Cu toate acestea, in Evul Mediu nu lanturile Sfantului Petru ci ale Sfantului Gheorghe se credea ca aveau puteri miraculoase pentru vindecarea celor posedati si a paraliticilor.

Originea interesului coptic pentru lanturile Sfantului Gheorghe sta in traditia bizantina. Din secolul al XVII-lea, lanturile sfantului din manastirea si biserica greco-ortodoxa au fost folosite pentru a-i lega pe cei care sufereau de tulburari nervoase, anxietate, isterie, nevroze obsesive si psihoze.

Astazi, un mare numar de copti si chiar musulmani viziteaza Altarul Lanturilor Sfantului Gheorghe, in zilele de vineri si duminica.

Sursa: CrestinOrtodox.ro
 

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 4432

Voteaza:

Biserica Sfantul Gheorghe din Cairo 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE