Biserica Suspendata din Cairo

Biserica Suspendata din Cairo Mareste imaginea.

Biserica Suspendata, cunoscuta sub denumirea locala de "Muallaqah", este cea mai renumita biserica crestina copta din Cairo, Egipt. Biserica este inchinata Maicii Domnului, cunoscuta intre localnici si ca "Sitt Mariam".

Locasul crestin si-a primit acest nume de la pozitionarea ei deasupra unei porti a fortaretei romane din vechiul Cairo. Naosul bisericii se afla si astazi suspendat deasupra unui culoar de trecere, la acesta ajungandu-se urcand o scara cu 29 de trepte. Calatorii vechi au numit aceasta biserica si "Biserica cu Scara".

Biserica Suspendata din Cairo

Biserica Suspendata a fost construita undeva in cadrul secolului al VII-lea, foarte posibil pe locul unui mai vechi locas crestin, din secolele III-IV, ca biserica pentru soldatii din bastionul local. Aceasta a fost construita de mai multe ori, de-a lungul timpului, cea mai mare rezidire fiind cea realizata in vremea patriarhatului lui Avraam, in secolul al X-lea.

Construita din nou, in secolul al XI-lea, Biserica Suspendata din Cairo a devenit resedinta oficiala a patriarhului copt din Alexandria, cat si locul de intrunire a mai multe sinoade episcopale locale.

Intrarea in biserica se face din strada Mari Girgis, o frumoasa usa sculptata in piatra deschizand drumul spre curtea interioara a bisericii. Curtea interioara, deschisa spre cer, este impobobita cu o serie de deosebite mozaicuri de factura locala. De aici, urcandu-se o scara inalta, zidita din lespezi de piatra, se intra in vechea biserica egipteana, prin trei usi de lemn, adanc sculptate si impodobite.

Mobilierul bisericii dateaza, in mare parte, din secolul al XIII-lea. In interiorul bisericii, doar partea dreapta a catapetesmei, aflata deasupra bastionului sudic, este considerata a fi originala. Chiar si asa, Biserica Suspendata ramane una dintre cele mai vechi si originale biserici din oras, icoanele si frescele acesteia dand marturie de credinta inaintasilor. Acoperisul de lemn al boltilor bisericii aminteste parca de Arca lui Noe.

Mobilierul din marmura, datand din secolul al XI-lea, este deosebit de minutios lucrat. Cele 13 coloane de marmura ii inchipuie pe cei 12 Apostoli, adunati in jurul Mantuitorului Iisus Hristos. Potrivit obiceiului locului, una dintre coloane este de culoarea neagra, amintind de Apostoul Iuda, vanzatorul, in vreme ce o alta coloana este de culoare gri, amintind de Apostolul Toma, cel indoielnic.

Cea mai veche icoana pastrata in Biserica Suspendata dateaza din secolul al VIII-lea. Foarte multe obiecte aflate candva in aceasta biserica sunt pastrate astazi, in conditii optime, in Muzeul Coptic din Cairo. Dintre acestea, cel mai vechi artefact este un prag de piatra, care il reprezinta pe Hristos intrand in Ierusalim, datand din secolele V-VI.

In capatul estic al bisericii se afla trei altare: cel din mijloc este inchinat Maicii Domnului, cel din stanga este inchinat Sfantului Mucenic Gheorghe, iar cel din dreapta este inchinat Sfantului Ioan Botezatorul.

Iconostasul central dateaza din secolele XII-XIII, fiind lucrat din lemn negru (ebony), foarte dens, impodobit cu fildes. Pe catapeteasma se afla tot soiul de motive geometrice si cruci, in partea lui superioara fiind asezate sapte icoane deosebite: Hristos este infatisat sezand pe tron, in mijloc; de-a dreapta lui sunt infatisati Maica Domnului, Arhanghelul Gavriil si Sfantul Petru, iar de-a stanga lui sunt asezati Sfantul Ioan Botezatorul, Arhanghelul Mihail si Sfantul Pavel.

Iconostasul din partea stanga este si el impodobit cu o serie de motive geometrice si cruci, pe o suprafata de lemn negru si fildes. Acesta este impodobit cu o serie de 17 icoane vechi, infatisand viata si martiriul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe.

Iconostasul din partea dreapta dateaza din secolul al XIII-lea, avand si el motive cruciforme. In partea lui superioara se afla asezate sapte icoane care infatiseaza viata Sfantului Ioan Botezatorul, toate acestea fiiind lucrate de armeanul Orhan Karabedian, in anul 1777.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 5509

Voteaza:

Biserica Suspendata din Cairo 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE