Biserica Sfantul Marcu - Belgrad

Biserica Sfantul Marcu - Belgrad Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Marcu este o mare si renumita biserica din centrul orasului Belgrad, in Serbia. Asezata in parcul central Tasmajdan, datorita arhitecturii sale, aceasta biserica este una dintre cele mai frumoase biserici ortodoxe din oras. Situat la numai 600 de kilometri de Bucuresti si 140 de kilometri de Timisoara, Belgrad este capitala Serbiei si unul dintre cele mai vechi orase din Europa.

Biserica Sfantului Apostol si Evanghelist Marcu este o copie a Manastirii Gracanica, din Kosovo, ea fiind construita intre anii 1931-1940, pe locul unei biserici mai vechi, datand din anul 1835. Biserica a fost construita, in stilul specific locurilor, anume cel sarbesc-bizantin, de catre arhitectii Petru si Branko Krstic.

Biserica Sfantul Marcu din Belgrad - scurt istoric

Mareata biserica a Sfantului Apostol si Evanghelist Marcu a fost construita intre cele doua Razboaie Mondiale, anume intre anii 1931-1940, interiorul acesteia nefiind terminat nici astazi. Pe locul actualei biserici a existat inca din-nainte o mica bisericuta ortodoxa.

 

Biserica originala a Sfantului Marcu, construita in zilele Mitropolitului Petru Jovanovic de Belgrad (1833-1859) si ale printului Milos Obrenovic (1835-1836), s-a aflat aproape chiar in acelasi loc in care ea se afla astazi, doar ca putin mai inspre sud.

Cand armata otomana isi avea sediul in oras, iar Catedrala Ortodoxa a orasului era construita din lemn, aceasta biserica zidita din caramida era cu adevarat un maret eveniment pentru Belgrad. In parcul Tasmajdan se afla si o micuta cariera de piatra, care a pus la dispozitie mult material de constructie pentru actualul Belgrad.

Ctitorul prim al bisericii a fost Lazar Panca, un comerciant originar din localitatea Katranica, din sudul Serbiei, care a murit insa in Belgrad, in anul 1831. Biserica zidita de acesta se afla intr-un mic cimitir, precum se si obisnuia adesea, de care avea grija conducerea bisericii. Potrivit marturiilor istorice, mai inainte de a se fi zidit biserica inchinata Sfantului Marcu, pe acel loc fusese deja inaltata o Sfanta Cruce, iar slujbele se tineau intr-un cort improvizat.

In anul 1870, Sreten Popovic, un scriitor din Belgrad, scria: "In acest parc se aflau niste ruine despre care se spunea ca erau de la o biserica mai veche, care era inchinata Sfantului Marcu." Acelasi scriitor mentiona mormantul aflat pe colina de unde a fost citit edictul sultanului, in anul 1830.

Biserica cea veche a Sfantului Marcu era o cladire rectangulara a carei suprafata exterioara era de 11,5 si 21 de metri, iar al carei interior folosibil era de 7,75 si 17,46 metri. In acea vreme, printul Milos Obrenovic a construit si mareata Biserica inchinata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel din Topcider (terminata in anul 1834). Lucrarile la amandoua bisericile au fost supravegheate de Hadzi-Nikola Zivkovic din Vodeni (1792-1870), primul mare arhitect al renascutei Serbii, dimpreuna cu zidarii Janja si Nikola.

Inca de la inceput, din anul 1838, Biserica Sfantului Marcu a fost folosita pe post de loc de ingropare. Aici a fost inmormantat printul Milan Obrenovic, cel mai mare fiu al printului Milos Obrenovic, care "s-a odihnit de-a dreapta usilor vestice", in vreme ce episcopul de Sabac, Gavriilo Popovic, se odihneste in partea stanga a usilor vestice, in biserica. Tot aici au mai fost inmormantat (mai 1903) si cuplul regal Alexandru Obrenovic I si Draga Obrenovic.

In anul 1870, Biserica Sfantul Marcu din Belgrad avea deja doua parohii, anume pe cea din Terazije (312 de case) si pe cea din Palilula (318 case). In cadrul Primului Razboi Mondial, in anul 1917, cuceritorii austrieci au restaurat biserica, care a stat in picioare pana spre inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

In Duminica Floriilor, in ziua de 13 aprilie 1941, cand nemtii au bombardat orasului, biserica a fost cuprinsa si ea de flacari, iar daunele au fost atat de mari, incat nimic din ea nu s-a mai putut pastra. Remasitele acesteia au fost complet indepartate in anul 1942.

Noua biserica inchinata Sfantului Marcu

Datorita extinderii rapide a orasului Belgrad, zidirea unei biserici mult mai incapatoare, in cartierul Palilula, s-a arata a fi de mare importanta. Frecventele raboaie nu au ingaduit acest lucru, pana in anul 1930, cand doi arhitecti din Belgrad, fratii Petru si Branko Krstic, amandoi profesori la Facultatea de Arhitectura, au lucrat planurile pentru noua Biserica a Sfantului Apostol si Evanghelist Marcu.

Actuala biserica inchinata Sfantului Marcu a fost construita, potrivit schitelor realizate de cei doi arhitecti, intre anii 1931-1940. Inceperea celui de-al Doilea Razboi Mondial a intrerupt zidirea si terminarea bisericii. Din fericire insa, zidirea a fost incheiata, lucrul neterminat ramanand numai la finisari si interior.

Slujbele s-au tinut in aceata biserica in timpul razboiului, dar si dupa aceea, pana in ziua de 14 noiembrie 1948, in naosul improvizat al acesteia. In acea zi, biserica a fost sfintita de catre patriarhul Gavriilo Dozic, intreaga biserica incepand a fi folosita in mod concret. La acea vreme existau deja planurile imbracarii cu fresce a intregului ei interior.

Din punct de vedere arhitectural, biserica este un edificiu memorial zidit in duhul cladirilor sarbesti medievale, luand drept principal model ctitoria regelui Milutin, anume Manastirea Gracanica de langa Pristina, in Kosovo. Biserica din Belgrad a fost zidita insa la o scara cu mult mai mare si mai inalta.

Zidurile exterioare sunt imbracate in doua culori, dupa cum era obiceiul in vremea zidirii locasurile de cult sarbesti si bizantine. Biserica Sfantului Marcu din Belgrad ne arata cat de noi si actuale pot fi vechile stiluri arhitecturale bisericesti, acestea potrivindu-se chiar si intr-un oras modern.

Interiorul acesteia nu este terminat de finisat nici astazi, insa lucrarile la acesta sunt in curs de organizare. In partea sudica a bisericii se afla un sarcofag de piatra ce adaposteste trupul imparatului sarb Stefan Dusan, in vreme ce in partea nordica a bisericii se afla o cripta lucrata din marmura alba, in care se afla trupul patriarhului sarb Gherman Doric. Tot in aceasta biserica se afla una dintre cele mai voloroase colectii de icoane sarbesti din secolele XVIII-XIX.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

31 Ianuarie 2014

Vizualizari: 6006

Voteaza:

Biserica Sfantul Marcu - Belgrad 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE