Biserica Sfintii Arhangheli - Sarajevo

Biserica Sfintii Arhangheli - Sarajevo Mareste imaginea.

Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil este o biserica ortodoxa din localitatea Sarajevo, Bosnia si Hertegovina. Biserica ortodoxa inchinata Sfintilor Arhangheli este cea mai veche cladire religioasa din Sarajevo.

Sarajevo este capitala tarii, dar si cea mai mare localitate din Bosnia si Hertegovina. Orasul modern a fost construit sub forma de fortareata, de catre otomani, in secolul al XV-lea. Localitatea este renumita pentru diversitatea religioasa pe care o gazduieste: musulmani, catolici si ortodocsi.

Biserica Sfintii Arhangheli din Sarajevo - scurt istoric

Vechea biserica ortodoxa din Sarajevo, inchinata Sfintilor Arhangheli, este unul dintre cele mai voloroase monumente istorice din intreaga capitala. Traditia locala il numeste drept ctitor al bisericii pe Andrias, fratele printului Marko.

Potrivit unor documente pastrate in Constantinopol, datand din anii 1485 si 1489, in localitatea Sarajevo fiinta deja o comunitate crestina. In aceleasi acte este numit si preotul Gheorghe, fiul lui Popovski. Prin urmare, unde se afla o comunitate crestina si un preot, acolo se afla si o biserica ortodoxa.

Una dintre cele mai vechi marturii istorice care amintesc despre aceasta biserica este cea din anul 1539, cand biserica este numita cu numele, intr-o cronica otomana. Se crede insa ca actuala biserica, veche si ea, este zidita pe ruinele unui mai vechi locas de rugaciune.

 

Biserica este zidita intr-un stil arhitectural intalnit in zona, mai multe constructii religioase din Serbia acelei vremi fiind asemantoare. Stilul medieval-bizantin este simplu, insa foarte deosebit. Partea centrala a bisericii este inconjurata de arcade si de o galerie.

Turnul clopotnita a fost construit mai tarziu decat biserica, undeva pe la sfarsitul dominatiei otomane, in anul 1883. Turnul a fost reconstruit in anul 1960, de atunci el ramanand neschimbat.

 

In cadrul secolului al XVII-lea, Biserica Sfintii Arhangheli a fost cuprinsa de incendiu de trei ori. Dupa incendiul din anul 1656, biserica a fost reparata in intregime. In secolul al XVIII-lea, biserica a mai fost cuprinsa de doua ori de flacari, in anii 1724 si 1788.

Curtea interioara a bisericii din Sarajevo este amenajata ca muzeu, aici pastrandu-se o valoroasa colectie de icoane din perioada secolelor XIII-XIX, multe manuscrise, carti liturgice si obiecte de arta.

 

In jurul bisericii, circula urmatoarea legenda: cu mult timp in urma, un copil a fost omorat de catre mama lui vitrega, iar mai apoi a fost aruncat in raul Miljacka. Localnicii, care au aflat despre acest lucru, au mers la preotul din aceasta biserica si i-au povestit cele petrecute. Preotul a mers la rau, a cautat trupul copilului si, aflandu-l, l-a inmormantat in curtea din spate a bisericii.

Dupa mai bine de doua sute de ani, locul a fost excavat, spre a pune temeliile unei noi biserici. Cu aceasta ocazie, muncitorii au aflat trupul copilului. Cand acestia au vazut ca trupul se afla in buna stare de pastrare, gandindu-se ca este o minune, ei l-au asezat in biserica cea veche. In cele din urma, trupul copilului este numit sfant.

 

Femeile insarcinate si mamele, care se roaga pentru copiii lor, vin in aceasta biserica si se inchinata sfantului. Moastele sunt asezate intr-un mormant nou, pe un suport mai inalt, astfel incat inchinatorii pot trece pe sub aceasta, spre a lua binecuvantare.

Pana astazi, femeile care isi doresc copii sau care vor sa se roage pentru copilasii deja nascuti, se inchina de trei ori sfantului, inconjurand locul si trecand pe sub mormant.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2501

Voteaza:

Biserica Sfintii Arhangheli - Sarajevo 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE