Capela Sfantul Gildas

Capela Sfantul Gildas Mareste imaginea.

Capela Sfantul Gildas este situata in apropierea orasului Bieuzy-les-Eaux, de-a lungul canalului raului Blavet din regiunea franceza Bretania. Capela a fost construita in locul in care potrivit traditiei s-a nevoit Sfantul Glidas (un calugar de origine irlandeza, fondator al Abatiei Rhuys ) si de unde acesta ar fi raspandit invatatura crestina in randul populatiei pagane din imprejurimi, in jurul anului 540.

Se presupune ca slujbele erau oficiate de sfant de la un altar de piatra care in prezent a fost integrat capelei. Cat timp s-a aflat la Rhuys, Sfantul Gildas a scris o cunoscuta epistola catre regii britanici. Sfantul Gildas a scris De Excidio et Conquestu Britanniae, lucrare ce constituie o sursa importanta pentru studiul istoric al acelei perioade.

Dupa ce a vindecat pe fiica unei contese locale, Sfantul Gildas a trebuit sa paraseasca tinutul dupa ce tata acesteia fiind pagan, l-a amenintat cu moartea. Sfantul Bieuzy a ramas insa in aceasta regiune. Sfantul Bieuzy a fost ucis de catre pagani cu o sulita.

Moastele sale au fost venerate pana in secolul X, cand au fost mutate la Berry. Din secolul al XVIII-lea, sut pastrate in catedrala din Vannes. Sfantul Gildas este ocrotitor al catorva biserici si manastiri din Bretania si in alte locuri.

 

Sfantul Gildas este sarbatorit pe 29 ianuarie. O alta sarbatoare este pe 11 mai, comemorand mutarea moastelor sale. Cu aceasta ocazie la Capela Sfantului Gildas este oficiat un amplu pelerinaj. 

Capela a fost construita in secolul al XVI-lea, in peretele unei stanci, cuprinzand de fapt pestera in care ar fi trait Sfantul Gildas si Sfantul Bieuzy, ucenicul acestuia. Capela Sfantul Gildas a depins de Abatia din Rhuys pana la Revolutia Franceza.

Locasul de cult actual dateaza din 1837. Arcul ce separa cele doua oratorii si fereastra de rasarit dateaza din secolele XV-XVI. In afara acestor doua elemente, capela este extrem de simpla.

 

 

In interior se gasesc doua mici chivote din piatra si doua statui ale Sfantilor Gildas si Bieuzy. O alta specificitate a locului este toaca din piatra, utilizata odinioara pentru a chema la slujba credinciosii.

 

Capela Sfantul Gildas este deschisa publicului in fiecare dupa-amiaza cu exceptia zilei de luni (de la mijlocul lunii iulie pana la mijlocul luni septembrie, fiind parte intr-un program numit "Arta in Capele”).

In fiecare an organizatorii invita artisti din intrega lume pentru a expune lucrarile lor intr-una din cele 26 de capele din zona, printre care se numara si capela Sfantul Gildas.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 1895

Voteaza:

Capela Sfantul Gildas 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE