Catedrala Peterborough

Catedrala Peterborough Mareste imaginea.


Catedrala Peterborough

 

Catedrala Peterborough, scaunul episcopului de Peterborough, este inchinata Sfintilor Petru si Pavel, dar si Sfantului Apostol Andrei, a carui statuie statuie priveste in jos de pe inaltimile fatadei vestice.

 

 

 

 

Intemeiata in perioada saxona, arhitectura acesteia este in mare parte normana, avand parte de o reconstruire prin secolul al XII-lea. Alaturi de catedralele Durham si Ely, Catedrala Peterborough este unul dintre cele mai importante si bine pastrate monumente ale secolului al XII-lea din Anglia - neluand in considerare extensiile si restaurarile acesteia.

 

 

Catedrala Peterborough este foarte apreciata mai ales pentru Fatada Vestica - o lucrare a stilului gotic timpuriu din Anglia. Avand in vedere prezenta celor trei arce imense pe care le inalta fatada, ajungem rapid la concluzia ca fatada nu are nici un monument asemanator anterior, dar nici posterior.

 

 

Fatada este, la prima vedere, putin asimetrica; aceasta se datoreaza faptului ca unul dintre cele doua turnuri ale ei, care se ridica in spate, nu a fost niciodata terminat, insa acest lucru este vizibil doar de la distanta. De aproape, Catedrala Peterborough este de-a dreptul impresionanta.

 

 

Prima biserica ridicata in acest loc - Abatia Medeshampstede - a fost fondata de catre regele Peada al Persiei in anul 655 ca unul dintre primele centre crestine din Anglia Centrala. Asezamantul monahal existent aici a supravietuit, in jurul bisericii, pana in anul 870, cand a fost desfiintat si imprastiat de catre vikingi.

 

 

Pe la mijlocul secolului al X-lea, pe locul viitoarei catedrale ia din nou fiiinta viata monahala. Intemeierea unei noi abatii benedictine a avut loc in anul 966, meritul fiind al episcopului Athelwold de Winchester, care a si inzestrat-o cu bunurile necesare. Acesta a folosit, in ridicarea noii abatii, tot ce mai ramasese de la fostul asezamant.

 

 

Turnul central original nu a fost ridicat odata cu biserica abatiei. Biserica a fost inchinata Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, si a ajuns in scurt timp un adevarat cartier (burg), deci de aici vine si numele orasului actual care inconjoara abatia - Peter-burgh. Comunitatea monahala de aici a fost revitalizata in anul 972 de catre Dunstan, arhiepiscop de Canterbury.

 

           

 

Aceasta biserica mai noua se definea mai ales prin turnul ei vestic. In cadrul acesteia s-a mai pastrat doar o mica portiune din fundatiile saxone anterioare - care se afla dedesubtul transeptului sudic. Toate celelalte obiecte si artefacte pastrate din perioada saxona sunt pastrate in muzeu, spre o mai buna pastrare.

 

 

Desi abatia a suferit mai multe de-alungul istoriei, mai ales de pe urma luptelor dintre normanzi si localnici, aceasta a supravietuit pana in anul 1116, cand un incendiu a devastat toate cladirile.

 

 

Acest trist eveniment a dus la ridicarea unei noi biserici in stil normand, inceputa de catre abatele John de Sais in anul 1118. Pana in anul 1193 cladirea era aproape terminata - erau gata capatul vestic si centrul navei, turnul central si tavanul de lemn decorat.

 

              

 

Tavanul, terminat definitiv intre anii 1230 si 1250, supravietuieste inca. Acesta este unic in Marea Britanie, fiind unul dintre cele patru astfel de tavane existente in Europa. Acesta a fost repictat de doua ori, o data in anul 1745, si o data in 1834, dar inca pastreaza stilul si caracterul celui original.

 

 

Turnul normand a fost reconstruit in stilul gotic-decorat intre anii 1350-1380, acestuia adaugandu-i-se doua randuri de ferestre romanice.

 

In anul 1541, la scurt timp dupa Dizolvarea Manastirilor, ordonata de regele Henry al VIII-lea, relicvele existente in catedrala s-au pierdut, insa biserica a supravietuit. Nefiind vanduta, aceasta a ajuns sa fie aleasa drept catedrala a Diocezei de Peterborough.

 

          

 

In timpul Razboiului Civil, Catedrala Peterborough a fost vandalizata - anul 1643 - de catre trupele parlamentare. Cum se obisnuia in acele vremuri, la un atac se spargeau in primul rand toate vitraliile si lucrarile din lemn. Marele altar a fost si eu daramat, alaturi de capele si alte parti de interes arhitectural.

 

          

 

Unele dintre daunele cauzate in aceasta perioada au fost reparate in perioada secolelor XVII-XVIII. In anul 1883 a inceput o imensa lucrare de restaurare a catedralei. Corul si capatul vestic au fost in intregime reconstruite sub supravegherea lui John Loughborough Pearson.

 

 

O alta incercare prin care a trecut catedrala este incendiul din data de 22 noiembrie 2001, cand o stiva de scaune de plastic a luat foc in transeptul nordic. Incendiul a fost, din fericire, sesizat la timp si stins.

 

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 7701

Voteaza:

Catedrala Peterborough 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE