Catedrala Vank din Ispahan

Catedrala Vank din Ispahan Mareste imaginea.

 

Catedrala Vank din Ispahan

In traditia musulmana, orasul Ispahan este cladit pe locul unde a cazut Adam din rai, dupa ce a fost alungat de ingerul cu sabie de foc. Capitala a Persiei sub turcii selgiucizi, in secolul al Xl-lea, ulterior sub dinastia savafida, in secolul al XVI-lea, este al treilea oras ca marime din Iran.
Majoritatea bisericilor de aici, cu valoare artistica si istorica, au fost construite in jurul secolului al VIII-lea sau in secolul al XIV-lea. In cea mai parte au fost ridicate de crestinii armeni, fugiti de persecutiile turcesti din Armenia si Azerbaidjan si atrasi de domnia inteleapta a lui Shah Abbas. Asezati in cartierul Jolfa al orasului Ispahan, ei au ridicat, in 1606, o manastire pentru preotii si calugarii cu care venisera, in interiorul careia au facut o bisericuta numita " Tamaduitoarea tuturor ". Pe locul ei, peste cincizeci de ani, s-a inaltat biserica Vank, care in limba armeana s-ar traduce prin "catedrala", considerat cel mai important monument crestin din Iran, cunoscuta si ca "Biserica Sfintelor Surori".

          

Inceputa in 1655 si terminata in 1664, sub supravegherea arhiepiscopului David, in timpul lui Shah Abbas, ea reflecta specificul arhitecturii iraniene, avand un interior spectaculos, decorat cu picturi si miniaturi, ce reprezinta imagini biblice ale ingerilor si apostolilor. Pictura a fost suportata de negustorii armeni si realizata de trei zugravi monahi Havans, Stepanus si Minas. Peretii si tavanul sunt impodobiti cu caramizi vopsite din timpul epocii savafide. Forma sa exterioara, un dom central prelungit cu o absida octogonala, de care e despartit printr-un gardut de tip chancel, este influentata de stilul arhitectural al moscheilor din jur cu domuri stralucitoare si nuante azurii mediteranene, predominante in arta islamica.

           

Intregul ansamblu reflecta diferitele stadii politice si economice, precum si statutul social al minoritatii crestine din Iran. De altfel, combinatia de stiluri prezenta, in ceea ce priveste iconografia si impodobirea, este o istorie nescrisa a diverselor evenimente si intamplari, prin care au trecut crestinii armeni din Jolfa, precum si al amestecului de misionari, mercenari si calatori europeni, care si-au purtat pasii prin indepartata Persie si au contribuit la decorarea ei.

          

Prestigiul edificiului a crescut foarte mult, dupa ce au fost aduse aici moastele sfantului Iosif din Arimateea, lucru posibil chiar cu sprijinul dinastiei musulmane savafide. Domul impodobit cu albastru si auriu are pictata scena crearii lumii si cea a izgonirii lui Adam din rai, ultima fiind, cum am mentionat, legata de originea orasului Ispahan. Sunt prezente insistent si alte teme biblice cu semnificatie aparte, precum masacrul pruncilor nevinovati, prin care artistii trimit fara indoiala la genocidul turci lor impotriva armenilor.

          

Intr-o parte a incintei catedralei se afla birourile si resedinta episcopului de Ispahan si a altor importanti ierarhi armeni din Iran. Tot aici se afla un muzeu ce contine diverse obiecte de arta sau documente ale sahilor persani, datand din timpul Shah Abbas, precum si o biblioteca inestimabila, cu vechi manuscrise armene si europene. Contrar informarilor mass-media crestinii sunt liberi sa isi practice credinta in Iran avand, ca si evreii si zoroastrienii, reprezentanti in Parlament. Centru al crestinismului armean din Iran. catedrala Vank a influentat profund nu numai spiritual, ci si arhitectonic si decorativ numeroase biserici din Persia si Mesopotamia.

Baraganul Ortodox

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 5599

Voteaza:

Catedrala Vank din Ispahan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE