Manastirea Cetinje

Manastirea Cetinje Mareste imaginea.

Manastirea Cetinje este o manastire ortodoxa sarbeasca aflata in localitatea Cetinje din Republica de Muntenegru. Asezata la poalele muntelui Orlov Krs, pe locul unde odinioara s-a aflat curtea domneasca a lui Ivan Crnojevic, manastirea a fost ctitorita in anul 1701. La zidirea actualei manastiri s-au folosit mai multe pietre si materiale de constructie de la manastirea ruinata Crnojevici.

In scurt timp de la infiintare, manastirile din Muntenegru au devenit, adevarate centre spirituale, culturale si sociale. Actuala manastire de la Cetinje, cunoscuta si sub denumirea de "Manastirea Sfantului Petru" sau "Noua manastire Cetinje", este un simbol al spiritualitatii din Muntenegru, al iubirii de libertate si cunoastere.

 

Vechea manastire Cetinje a fost tot o manastire sarbeasca. Construita de catre domnitorul Ivan cel Negru, in anul 1484, aceasta a fost sfintita in ziua de 4 ianuarie 1485. Aceasta era localizata in locul numit Cipur, biserica ei fiind inchinata tot Nasterii Maicii Domnului. In anul 1692, in cadrul Razboiului Morean, armata venetienilor (sau otomanii) a daramat manastirea medievala.

Se crede ca vechea biserica monahala era lunga de 20 de metri si lata de 6 metri, dupa cum reiese din schitele originale ale manastirii, semnate de inginerul venetian Barbieri. Intr-o miniatura pastrata intr-un vechi Octoih, se vede cum vechea manastire avea o biserica in forma de basilica, cu trei nave si cu o cupola pe nava centrala, impodobita in exterior cu motive renascentiste. In jurul vechii manastiri se intindea un complex de 1.400 metri patrati, cu alte doua biserici mai mici si un han.

 

Aflata astazi in localitatea omonima, Manastirea Cetinje este scaunul episcopal al Mitropoliei de Muntenegru. Vrandu-se a fi un puternic centru istoric si cultural, manastirea a fost zidita intre anii 1701-1704, de catre printul-episcop Danilo I Petrovic, intemeietorul dinastiei Petrovic, pe locul fostei curti a lui Ivan cel Negru.

Manastirea Cetinje a fost daramata de mai multe ori, de catre turcii cei pagani, insa de fiecare data ea a fost reparata si reconstruita. De fiecare data, reparatiile au fost efectuate la manastire in functie de liniile reliefului pe care aceasta este zidita.

 

Ultimele reparatii au avut loc intre anii 1925-1927. In centrul manastirii se afla biserica, inchinata Nasterii Maicii Domnului. In aceasta se afla un frumos iconostas, sculptat in lemn, lucrare a unor mesteri greci, datand de pe la jumatatea secolului al XIX-lea.

In absida sudica a bisericii se afla racla cu Moastele Sfantului Petru de Cetinje, iar in apropierea intrarii in biserica se afla mormintele ce pastreaza trupurile a doua mari personalitati nationale: printul Danilo si marele duce Mirko, tatal lui Nicolae I Petrovic.

 

Traind intre anii 1841 si 1921, el a fost numit rege al Muntenegru-lui, in anul 1910. Intreaga lui politica s-a axat pe ideea restaurarii Imperiul Sarb. El se vedea pe sine drept un al doilea imparat Dusan, vrednic urmator al tronului Serbiei medievale. Marele razboi din anii 1876-1878 a fost vazut drept razbunarea lui pentru lupta din Kosovo, din anul 1389.

In partea nordica a bisericii, langa stanca muntelui se afla chilia Sfantului Petru, iar inspre sud se afla doua randuri de chilii etajate. In chilia numita "a lui Njegos" se afla amenajat muzeul manastirii, care este unul dintre cele mai bine organizate muzee din Muntenegru.

 

In manatire a functionat si prima scoala elementara din Muntenegru. De asemenea, in incinta manastirii, printul-episcop si poet Petru Petrovic Njegos (1813-1851) a infiintat si a condus activitatea unei tiparnite si a unei turnatorii de ghiulele de tun din zinc.

In biserica manastirii mai sepastreaza si alte odoare sfinte, printre care: mana cea dreapta a Sfantului Ioan Botezatorul, trupul lui Petru II Petrovici Njegos, coroana lui Stefan Uros IV Dusan, imparatul medieval al Serbiei. In manastire mai sunt inmormantati si urmatorii oameni de vaza din dinastia Petrovic: printul Danilo Petrovic, impreuna cu sotia lui, Darinka, si cu fiica lor, Olga; marele duce Mirko Petrovic; episcopul Sava Petrovic, cat si multi altii.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 6152

Voteaza:

Manastirea Cetinje 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE