Manastirea Raca

Manastirea Raca Mareste imaginea.

Manastirea Raca este o manastire ortodoxa aflata la sapte kilometri inspre sud de Bajina Basta, in Serbia. Manastirea medievala este asezata intr-o zona impadurita, la o distanta de numai 10 kilometri de Drinska Kuca.

Manastirea a fost construita de catre domnitorul sarb Stefan Dragutin Nemanja, undeva intre anii 1276-1282. Ceva mai tarziu, domnitorul sarb va imbraca haina monahala, sub numele de Teoctist.

Primele mentiuni istorice legate de Manastirea Raca se gasesc in manuscrisele manastirii si in notele turcesti scrise in secolul al XVI-lea. Cea mai veche urma istorica a acesteia se pastreaza insa in Manastirea Sfanta Treime, din Muntenegru: "Acesta este locul in care eu, calugarul Teodor din Raca, am inceput sa scriu..." Aceste cuvinte au fost scrise de un calugar oarecare, in anul 1516.

 

Dintre toate manuscrisele ce amintesc de Manastirea Raca, cel mai impresionant document ramane Cronica din Sofia, terminata in anul 1675. In aceasta, gasim scris: "Dragutin a construit biserica inchinata Inaltarii Domnului si a numit-o Raca."

In secolul al XV-lea, in cadrul invaziei otomane, manastirea a fost distrusa. Datorita cruzimii paganilor, din marea lavra a domnitorului nu au mai ramas decat ruinele bisericii centrale. Manastirea a fost distrusa in cadrul Razboiului cu Viena, iar datorita Marii Migratii a sarbilor, din anul 1690, locul a ramas pustiu.

 

Comunitatea de calugari din Manastirea Tronosa a inceput sa se intereseze de parasita manastire de la Raca. Astfel, calugarii Hadzi Melentius, Iosif si Isaia au venit pe locul vechii manastiri si au inceput sa o ridice din nou. Manastirea a fost rezidita in mai putin de cinci luni, de catre cei trei calugari. Lucrarile au inceput in august 1795 si s-au finalizat in ziua de Nasterea Domnului, in anul 1796, cand biserica acesteia a si fost sfintita.

Revolta populara a sarbilor a insa ridicat noi atacuri otomane. Proaspat reconstruita manastire a fost iarasi incendiata, la inceputul secolului al XIX-lea, de catre un comandant turc. Astfel, in anul 1813, rautatea otomanilor a dus la daramarea din nou a Manastirii Raca, de catre aga Memish, un comandant si proprietar instarit din Srebrenica.

 

Dupa numai cinci ani, in anul 1818, in cadrul celei de-a doua reconstruiri a Manastirii Raca, tot sub conducerea calugarului Hadzi Melentius, un ajutor financiar deosebit a fost daruit manastirii de catre ducele sarb Milos Obrenovic. Biserica Inaltarea Domnului a fost terminata in anul 1826, alte dependinte ale manastirii fiind zidite vreme de inca zece ani.

In scrisoarea de multumire, trimisa ducelui Milos, calugarii de la Manastirea Raca, au scris: "Bunul nostru domn, manastirea a fost terminata de zidit. Ca si ceilalti pelerini care ii calca pragul, si noi suntem de acord ca aceasta n-a fost niciodata rezidita mai bine ca acum, de cand a intemeiat-o familia Nemanja."

 

Manastirea va fi rezidita, urmand cu fidelitate arhitectura originala a vechii manastiri. Din anul 1836 si pana astazi, manastirea a ramas neschimbata. Biserica, inchinata Inaltarii Domnului, a fost decorata in stilul post-bizantin, in aceeasi perioada. Peretii acesteia infatiseaza peste o suta de scene zugravite in fresca.

Manastirea Raca a adapostit un puternic centru cultural national, aici copiindu-se nenumarate carti de slujba si manuscrise cu literatura sarba. Scoala ce a functionat in interiorul manastirii a ramas cunoscuta sub denumirea de "Scoala de Copisti din Raca".

 

In muzeul manastirii se pastreaza nenumarate valori culturale si istorice, printre care: o copie a manuscrisului de secol XII, ce cuprunde Evanghelia Printului Miroslav, cea mai valoroasa comoara a literaturii sarbe, alaturi de alte copii de manuscrise de secol XVII-XVIII. In muzeu se mai afla si o masa din secolul al XIX-lea, pe care otomanii l-au decapitat pe staretul manastirii si pe diaconul sau.

Teodor Danalache 

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2412

Voteaza:

Manastirea Raca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE