Manastirea Savina

Manastirea Savina Mareste imaginea.


Manastirea Savina

Manastirea Savina, asezata in apropierea oraselului Herceg Novi, a fost construita intre straturile de bogata vegetatie mediteraneana, pe una dintre cele mai atractive si frumoase coaste nordice din Muntenegru.

 

Savina este una dintre cele mai frumoase manastiri ortodoxe din Golful Boka Kotorska. Ea este situata la mai putin de doi kilometri est de orasul medieval mai sus mentionat - Herceg Novi - si ansamblul ei monahal este alcatuit din doua biserici centrale, ambele inchinate Adormirii Maicii Domnului, o cladire cu chilii si o bisericuta mai mica a Sfantului Sava retrasa pe un loc mai solitar.

Numele manastirii a fost luat dupa numele unui martir al secolului al IV-lea - Sfantul Sabbi. Legat de varsta acestuia s-au ridicat mai multe ipoteze. Dupa cum spuneam, Manastirea Savina are trei biserici: Biserica Adormirii Maicii Domnului, Biserica Sfantului Sava al Serbiei si Catedrala cea mare - cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

Manastirea Savina - Biserica Adormirea Maicii Domnului

Biserica Adormirea Maicii Domnului este un locas de rugaciune micut, avand doar 10 metri lungime si 6 metri latime. Acesta bisericuta dateaza probabil de prin jurul anului 1030, cu toate ca cele mai vechi referinte istorice legate de aceasta manastire dateaza din anul 1648.

          

Aceasta prima bisericuta isi ascunde inca intemeietorii. Se crede insa, conform unor traditii, ca aceasta este opera familiei de aristocrati bosnieni Kosaca.

Potrivit traditiilor, Manastirea Savina a fost renovata de catre un grup de calugari, condusi de episcopul Ljubibratic, care fugisera din Manastirea Tvrdos - din Herzegovina - pentru a scapa de macelurile turcilor. O alta renovare a avut loc prin anul 1831, din purtarea de grija a monahului Macarie. Tot acum i se restaureaza si vechile fresce.

          

Aceasta micuta biserica este cea mai importanta dintre cele trei prezente aici, mai ales prin frescele acesteia ce infatiseaza ciclul Praznicelor Imparatesti si Viata lui Hristos. Frescele apartin perioadei de inceput a zugravului Lavro Dobricevic din Kotor. Ele sunt o imbinare armonioasa intre iconografia bizantina si metoda de reprezentare gotica.

Biserica pastreaza numeroase bogatii din perioada domnitorului Nemanja. Dintre acestea le enumeram pe urmatoarele: ramasitele Manastirii Tvrdos, trupul sotiei tarului Dusan al Serbiei, o mana imbracata in argint si considerata a fi a reginei Elena, o cruce de cristal impodobita cu aur, argint si patru rubine, crezuta a fi apartinand Sfantului Sava, si multe alte obiecte cu valoare istorica, culturala si religioasa.

          

Manastirea Savina - Catedrala Maicii Domnului

Catedrala cu hramul Adormirea Maicii Domnului a fost construita intre anii 1777 si 1799 de catre zidarul Nikola Foretic din insula Korcula. Decizia de ridicare a acestei noi biserici, mult mai incapatoare decat cea veche, a apartinut Sinodului Monahal al Episcopilor, tinut in anul 1755. 

Cu autorizarea acestora, Danilo Joanorajovic a mers la Venetia pentru a primi aprobarea necesara. Dogele venetian Alvizo Mocenigo a aprobat cererea - acest act de aprobare se afla si astazi in incinta manastirii.

Turnul clopotnita a fost adaugat acestei biserici pe fatada vestica. Turnul clopotnita este lucrat cu o deosebita imaginatie: dedesubt are un portic deschis, silueta acestuia este de factura baroca, mai sus are multe cornise si ferestre, deasupra fiind asezata o imensa fereastra rotunda si o terasa deschisa, cu balustrada.

Manastirea Savina - Biserica Sfantul Sava

Biserica Sfantul Sava, a carei ridicare este atribuita lui Sava Nemanjic, este localizata pe un deal impadurit, in afara incintei Manastirii Savina. Potrivit unei alte legende, aceasta biserica a fost ridicata de insusi Sfantul Sava, undeva prin secolul al XIII-lea, de la acesta luandu-si si numele.

27 Iunie 2012

Vizualizari: 2982

Voteaza:

Manastirea Savina 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE