Manastirea Vytouma

Manastirea Vytouma Mareste imaginea.

Manastirea Vytouma este una dintre vechile manastiri artodoxe aflate in apropiere de localitatea Kalambaka - Kalampaka, asezata lin la poalele stancilor de la Meteora, in Grecia. Aflata la 349 de kilometri distanta de Atena si la numai 21 de kilometri de Trikala, localitatea Kalambaka este una dintre cele mai vizitate asezari din Grecia. Tot pelerinul ce se indreapta spre manastirile imprastiate pe stancile de la Meteora trece prin Kalambaka.

Manastirea Vytouma se afla in apropiere de micuta localitate Peristera, la poalele muntelui Koziakas. Obstea monahala din Vytouma este renumita pentru minunatele ei lucrari de mana, in special pentru vestmintele clericale si monahale pe care le confectioneaza (broderii).

Kalambaka

Orasul Kalambaka, aflat la o distanta de 21 de kilometri de Trikala si la 5 kilometri de manastirile de la Meteora, este construit pe malul stang al Raului Pinios, in regiunea sudica sub-muntoasa a stancilor de la Meteora, la altitudinea de 240 metri. Aproape de Kalambaka se afla ve chiul oras Eghinio, dupa cum certifica Strabon. Il aminteste ca oras al "timfeilor" ce se invecina cu "Ethikia" si cu "Trikki" si era construit la confluenta raurilor Ionas si Pinios. Du pa cunoscuta lupta de la Pidnas, Eghi nio nu s-a supus consulului roman Pavlos Emilios fiind cucerit si distrus astfel de romani. Coloane dedicatoare, inscri ptii si alte bucati arhitecturale gasite in timp si apartinind acelei perioade au fost cuprinse in biserici si alte cladiri ale orasului Kalambaka de astazi.

 

De la sfarsitul secolului al X-lea, Kalambaka de astazi este citata cu numele "Staghi" si era sediul episcopiei. Dupa anul 1204, localitatea Staghi a trecut in statul lui Mihail Comnenul al Epirului. La sfarsitul seco lului al XIII-lea, locul constituia posesia duci lor de Ypati - Nea Patra - iar in anul 1304 este cucerit de catre baronii franci.

La anul 1334, Staghi revine din nou despotului Epiru lui, Ioan al II-lea. Putin mai tarziu trece in statul imparatului bizantin Andronic Paleologul, iar in anul 1348 a trecut in statul marelui crai al sarbilor Stefan Dusan. Din anul 1356, cand Tessalia constituia teritoriul lui Simeno Uresi Paleologul, care era frate vitreg al lui Stefan Dusan, Staghi se afla sub stapanirea acestuia.

Orasul este cunoscut cu numele de Kalambaka din anii dominatiei turcesti, cand se subordona administrativ pasei de la Larisa, in secolul al XVIII-lea avea scoala lui, iar la Revolutia Tessaliei din 1854 a participat activ. In lupta ce a avut loc intre greci si turci, cei din urma au pierdut peste 500 de soldati si mult armament. Cu trecerea timpului, legatura dintre Kalambaka si Meteora a fost neintrerupta, valoroasa atat din punct de vedere national si spiritual, cat si artistic.

Manastirea Vytouma - scurt istoric

Manastirea Adormirea Maicii Domnului - Vytouma se afla zidita la nord-vest de Trikala, pe versantul estic al Muntelui Koziakas, langa Penaeus, in provincia sus-numita, Kalambaka. Manastirea este asezata la o altitudine de aproximativ 540 de metri.

Despre istoria manastirii nu s-au pastrat documente scrise si oficiale. Recent, in arhiva Manastirii Schimbarea la Fata - Marea Meteora, s-a gasit un document (cod.141), copie a unui document din secolul al XVII-lea. Acesta nu este o legenda, ci consemnarea pisaniei de la Manastirea Vytouma. Pisania se afla la iesirea din biserica centrala, din ea reiesind ca inceput secolul al XII-lea. Pisania nu s-a pastrat insa pana astazi.

Manastirea a fost infiintata in anul 1161, avand drept ctitor pe Constantin Tarchanioti si pe sotia sa, Zoe. Din manastirea initiala nu s-a mai pastrat insa nimic, cladirile fiind putin mai recente decat biserica din 1161. Din vechile cladiri se mai pastreaza astazi numai biserica centrala si o micuta capela. Recent, in jurul bisericutei celei vechi s-a zidit un corp de chilii si o incinta monahala bine pusa la punct.

Capela manastirii a fost zidita in anul 1559, avand drept hram tot Adormirea Maicii Domnului. Capela are o forma simpla, de nava paralepipedica, avand si astazi minunatele fresce datand din anul 1559. Frescele acesteia sunt opera Arhimandritului Nectarie.

Biserica cea mare a fost reconstruita in anul 1600, acesteia adaugandu-i-se un pridvor mai ridicat, iar in anul 1662, un al doilea pronaos, pe latura de vest. Frescele bisericii dateaza tot din anul 1600. Tot atunci au fost zugravite si icoanele din biserica, acestea fiind opera zugravului Drosinis din Karditsa, la acea vreme vietuitor in aceasta manastire.

Pana in secolul al XVIII-lea, biserica centrala a manastirii fusese folosita drept biserica de parohie. In manastire vietuiau cinci monahi. In luna octombrie, anul 1952, manastirea a fost populata cu o obste de 13 maici, lucru ce a revigorat monahismul din zona. Incepand cu anul 1962, in manastire functioneaza si o scoala. Mai demult, manastirea a gazduit si o Scoala de Artizanat, ce a functionat vreme de trei ani. Scoala a instruit maicile in tesut, croitorie, cusut si broderie.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 1753

Voteaza:

Manastirea Vytouma 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE