Biserica Adormirea Maicii Domnului - Gramesti

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Gramesti Mareste imaginea.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Gramesti

Biserica din lemn de la Gramesti, inchinata Adormirii Maicii Domnului, se afla in satul Pietreni, comuna Costesti, judetul Valcea. Este cea mai veche biserica a localitatii, fiind construita in anul 1664, de catre mitropolitul Stefan I al Tarii Romanesti. Biserica din Gramesti se afla zidita pe fundatiile unei biserici mai vechi. Aceasta este a doua ctitorie personala a mitropolitului. El si-a petrecut in acest loc anii tineretii.

Planul bisericii, avand pronaosul largit si pridvorul mare, sprijinit pe sapte stalpi frontali si doi laterali, este un plan arhaic, foarte rar intalnit in Tara Romaneasca. Biserica este construita in forma de nava, avand 15 metri lungime, aproape 6 metri latime si alti 6 metri inaltime. Temelia bisericii este zidita din piatra de calcar. Peretii bisericii sunt ziditi din lemn de stejar, iar scandurile sunt prinse cu cuie de lemn. Grinzile de stehar au grosimea de zece centimetri.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Gramesti

Pridvorul este deschis, avand noua stalpi ciopliti in patru laturi tesite, decorati cu capiteluri in stil doric la partea superioara, ce se imbina in cap cu grinzile taiate in acolada, pe care se sprijina braul zimtat. Pridvorul este pardosit cu piatra de rau. Pisania de deasupra usii de acces in pronaosul bisericii este incrustata intr-o frumoasa sculptura.

Pisania bisericii, sapata in lemn, marturiseste urmatoarele: "Cu voia Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh, acest Sfant hram dumnezeiesc s-a ridicat in slava si cinstea Adormirii Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, cu truda, de Arhiepiscopul si Mitropolitul Chir Stefan. S-a zidit din temelie pana la savarsire in zilele lui Io Grigorie voievod, in anul 7173 (1664). Am scris eu, popa Stan."

Se crede ca biserica a fost pictata de catre zugravul Bogdan, in anul 1668, apoi de catre popa Stan, in anul 1688. Cu ajutorul zugravului local Bogdan, mitropolitul Stefan I a facut icoanele imparatesti, in anul 1666, precum si pe cele mai mici, in anul 1668.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Gramesti

In cele din urma, biserica a fost pictata de catre zugravul Gheorghe. Acesta din urma a pictat si o icoana a Maicii Domnului, in anul 1779, pe care a scris: "Aceasta sfanta si dumnezeiasca icoana s-au facut cu toata cheltuiala lui Lazar di pi vale. Gh. Zugraf. 7287 (1779)."

Cea mai importanta restaurare a bisericii a fost cea din 1938. Monumentul de arhitectura bisericeasca nu are turla si nici clopotnita. In anul 1974, portretul votiv al mitropolitului Stefan, ctitorul bisericii, se mai vedea inca, in interiorul bisericii. Acest portret a fost executat cu numai cel mult doi ani inaintea trecerii sale la cele vesnice.

Baza catapetesmei este din zid, iar restul, din lemn. In randul icoanelor imparatesti sunt asezate urmatoarele icoane: Sfantul Ierarh Nicolae, Sfantul Cuvios Grigorie Decapolitul, Sfantul Mihail al Sinadelor, Maica Domnului a Patimilor, Usile Imparatesti, Mantuitorul Iisus Hristos, Adormirea Maicii Domnului (doua icoane). Chipul donatorului, mitropolitul Stefan I, se afla pictat in coltul din stanga jos al icoanei cu Sfintii Grigorie Decapolitul si Mihail, episcop de Synade.

Rugaciune catre Maica Domnului

Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Imparatesei, celei ce te sui de la pamant la cer, cantare cu cucernicie, pentru preacinstita ta Adormire, aducem tie Nascatoare de Dumnezeu. Iar tu, ca ceea ce ai biruinta peste moarte, de toate intamplarile aducatoare de moarte ne pazeste pe noi, ca sa-ti cantam tie: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, care intru Adormirea ta, nu ne lasi pe noi!

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Gramesti

Preasfanta stapana, de Dumnezeu Nascatoare, departeaza de la noi, pacatosii si nevrednicii robii tai, trandavirea, uitarea, nerecunostiinta, lenevirea si toate gandurile cele rele si viclene, urate si defaimatoare. Alunga-le de la inimile noastre cele ticaloase si de la sufletele noastre cele intinate si de la mintea noastra cea intunecata. Stinge vapaia patimilor noastre si ne ajuta ca neputinciosi santem. Fereste-ne de aducerile aminte, de deprinderile cele viclene si de toate faptele cele rele, din noapte si din zi si ne izbaveste de ele. Ca prebinecuvantat si preamarit este numele tau cel sfant, in cer si pe pamant, in vecii vecilor. Amin!

Iulian Predescu

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Gramesti

26 Ianuarie 2014

Vizualizari: 3224

Voteaza:

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Gramesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE