Biserica din Proieni

Biserica din Proieni Mareste imaginea.


Biserica din Proieni

Biserica din Proieni - purtand hramul "Toti Sfintii" - se afla in localitatea cu acelasi nume de pe Valea Oltului, in judetul Valcea, si apartine de orasul Brezoi. Acest catun uitat de lume gazduieste una dintre cele mai minunate biserici ortodoxe romanesti, stilul arhitectural, fresca si vechimea facand din ea un monument istoric national deosebit de valoros.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Biserica din Proieni este inconjurata de multe legende, dar cea care este confirmata de scrierile vechi se refera la faptul ca acesta este cel mai probabil locul in care domnitorul Mihai Viteazu s-a cununat cu Doamna Stanca. Legende populare mai spun si ca in aceasta biserica ar fi fost botezat domnitorul Mihai Viteazul.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Sub un strat gros de fum de la lumanarile care au ars in bisericuta in ultimele cateva sute de ani se ascund numeroase mistere, nedezlegate pana acum. Biserica a scapat ca prin minune de o ciuperca periculoasa a lemnului, care putea distruge in intregime monumentul. Anul trecut specialistii descoperisera ca podeaua bisericutei fusese atacata de "ciuperca lemnului", care distrugea incetul cu incetul toate suprafetele din lemn din cladire.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Lacasul de cult, aflat la doar cativa metri de soseaua principala - Drumul European 81 - nu este cunoscut aproape de nimeni si mai este frecventata astazi doar de cativa batrani din catunul Proieni, care locuiesc in cele cateva casute din jur.

Biserica din Proieni - scurt istoric

Acest lacas de rugaciune are o valoare istorica inestimabila, datand din anul 1798, si fiind ctitoria lui Constantin Davidescu din Ramnic. Pe langa vechimea cladirii si pictura murala in fresca din anul 1801-1802 sporeste valoarea lacasului.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Intre zidurile Bisericii din Proieni, care are o vechime de cateva sute de ani se ascund mistere pe care istoricii din ziua de astazi nu s-au mai obosit sa incerce sa le descopere. "Eu cred ca biserica a fost construita in anii 1701-1702, desi cei de la Muzeul de Istorie au spus ca ei nu au auzit de asa ceva. In biserica exista o inscriptie in slavona pe care mi-a interpretat-o cineva si a reiesit acest an.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Biserica a fost construita pe bucati, iar pe ultima parte, fostul pridvor, scrie ca acesta a fost realizat de Constantin Davidescu in anl 1798, si ca amvonul ar fi fost facut in anul 1817 si zugravit de Nicolae Popescu in anul 1875. Scaunul arhieresc din biserica dateaza din anul 1895, si se afla acum la Muzeul Episcopiei.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Pridvorul a fost adaugat in anul 1817 si a fost pictat de noii ctitori. Pictura a fost realizata in anul 1875, cu cheltuiala lui Nicolae Popescu. Cand a fost construita biserica a avut doar pronaos, naos, fara pridvor, care a fost adaugat dupa anul 1700, dupa domnia lui Constantin Brancoveanu, in stil brancovenesc.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Biserica a mai suferit o modificare a acoperisului in anul 1936, cand turnul clopotnitei a fost mutat de pe acoperis in curte. Clopotul dateaza din anul 1725, fiind donat de episcopul Iosif I al Argesului, care era nascut pe meleagurile acestea si a donat icoane, usile imparatesti si alte odoare. Am gasit in altar si caramizi brancovenesti, iar arhitectura altarului este asemanatoare constructiilor brancovenesti."

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Din pacate, aproape toate odoarele si lucrurile valoroase din biserica au fost furate intre timp si vandute cel mai probabil in strainatate, pentru ca nu au fost gasite pana acum. A ramas insa pictura, care ascunde si ea multe mistere.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Daca pictura din altar si din naos este realizata intr-un fel deosebit, fiind infatisati chiar si niste sfinti pe care nu ii mai picteaza nimeni in zilele noastre, cum sunt de exemplu Sfantul Nestor, Sfantul Artemie, Sfantul Platon, Sfantul Eustachie, etc, in fostul pridvor, care a devenit acum parte din biserica pictura este naiva, iar ultimii ctitori, care au ajutat probabil la restaurarea locasului sunt infatisati langa usa, in straie taranesti.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Cetele de sfinti de pe bolta naosului sunt pictate ca si cele din manastirile moldovenesti. Migala si atentia cu care sunt pictati sfintii si toate detaliile din icoane fac din acestea adevarate opere de arta.

 Biserica din Proieni - Toti Sfintii          Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Catapeteasma are insa influente catolice, fiind probabil pictata de altcineva decat restul bisericutei, ceea ce aduce inca un argument teoriei constructiei inainte de anul 1800, an cand au inceput sa apara catolicii in zona Brezoiului, catolici care lucrau la fabrica de lemn.

 Biserica din Proieni - Toti Sfintii           Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Sub biserica de la Proieni este posibil sa se afle un mormant, dar nici specialistii si nici localnicii nu au reusit sa descopere al cui este acesta. Crucea a ramas acum in fata bisericii, montata chiar pe zidul din fata intrarii.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

"Eu cred ca este crucea cuiva important. Este posibil ca mormantul sa se afle sub biserica. Probabil ca a fost mutata crucea in anul 1817, cand s-a adaugat pridvorul bisericutei, dar nimeni nu stie pe aici a cui poate fi. Poate fi un preot sau chiar ctitorul bisericii. Oricum, mormantul este mai vechi decat pridvorul. Au fost niste specialisti aici arheologi de la Muzeul de Istorie, sa faca sapaturi arheologice, dar nu s-au apucat de treaba din cauza lipsei banilor." - a mai spus preotul de la Proieni.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Biserica din Proieni - minunata pictura in fresca

Pictura de la Proieni este printre cele mai frumoase din tara. In privinta acuratetii detaliilor bisericuta de la Proieni seamana cu Manastirea Lainici din Gorj si Uda, din Arges. Pictura bisericutei este realizata de Ioan de la Ocnele Mari si diaconul Radu, si dateaza din anii 1798 - 1800.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Pana acum bisericuta nu a mai fost restaurata deloc, doar pictura a mai fost spalata in unele locuri sau s-a pictat altceva peste figurile initiale. Biserica din Proieni a fost trecuta pe lista monumentelor istorice nationale din Romania in anul 1955. In anii urmatori, ea mai apare incadrata si in alte liste cu monumente, prin anii 1992 si 2004.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Biserica din Proieni - locasul de cununie al lui Mihai Viteazul

Bisericuta are insa o istorie pe cat de veche, pe atat de interesanta. In ea se pare ca s-a cununat Mihai Viteazul. De altfel batranii din localitate isi amintesc faptul ca au fost chiar actori de film pe vremuri, cand la Proieni s-a turnat o pelicula despre viata lui Mihai Viteazul.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

"Oamenii spun ca au jucat chiar intr-un film cu Mihai Viteazul, un film in care domnitorul se cununa in biserica, iar cand iesea de aici era inconjurat de calareti si osteni. Eu nu am reusit sa descopar acel film, cred ca este foarte vechi, dar cred ca reflecta realitatea istorica. De cand am devenit preot aici, la Proieni m-a pasionat istoria locului si am incercat sa aflu cat mai multe despre bisericuta de aici. Se pare ca in ea s-a cununat Mihai Viteazul." - este de parere preotul Daniel Serban.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Biserica din Proieni - un obiectiv turistic ascuns

Desi se afla la cateva sute de metri de Drumul National 7, unul dintre cele mai circulate din Romania bisericuta de la Proieni nu este vizitata de turistii care nici nu stiu ca acolo este un loc important pentru istoria tarii. Ea ar putea fi deosebit de interesanta pentru vizitatori, pentru ca este una dintre putinele biserici din zona care are pictura exterioara. De asemenea ctitorii bisericii sunt pictati in costume populare romanesti, fapt destul de inedit.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

"La noi nu prea au venit turisti straini si nici romani, pentru ca nu este nici macar un indicator care sa arate ce monument este aici. Nici drumul nu este amenajat cum trebuie si este normal ca oamenii nu se opresc sa intre in noroi. Am tot incercat sa fac ceva cu cei de la primarie si cu localnicii, dar pana acum nu prea au fost rezultate.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Eu am mai pus placute de informare. Doar o familie de turisti de la Alba Iulia a fost al noi si a lasat niste bani pe care i-am folosit pentru lucrarile de la biserica. Dupa ce s-a scris in ziar despre mine am vorbit cu un restaurator din Germania, Valentin Costin care a spus ca poate gaseste si el vreo solutie pentru conservarea picturii." - mai spune preotul.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Pana acum el a platit in mare parte lucrarile din banii sai, cu putin ajutor din partea localnicilor. "A trebuit sa punem din nou pardoseala la loc in biserica si sa schimbam acoperisul dupa ce am scapat de ciuperca. Abia am terminat de montat acoperisul din sita. Cu lemnul ne-am mai descurcat cu localnicii. Unul dintre ei a avut trei metri cubi de scandura pe care mi-a dat-o sa fac ceva. A fost greu, de multe ori se eschivau si cand ii rugam sa le dea ceva de mancare muncitorilor.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Acum incerc sa fac bisericuta sa arate asa cum trebuie, pentru a o putea introduce in circuitul turistic. In acest sens am facut un proiect de anvergura, dar nu se gasesc fonduri pentru realizarea lui. In primul rand acest lucru presupune sa fie restaurata pictura, care este foarte veche." - a mai declarat preotul Serban.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Biserica din Proieni - restaurarea si salvarea unei comori nationale

De-a lungul ultimilor ani, Biserica din Proieni a inceput sa capete o fata noua, si asta mai mult cu fonduri de la localnici. Prin stradania preotului Daniel Serban, care nu s-a lasat pana nu a renovat bisericuta uitata de lume unde primise parohie, acum lacasul de cult are un acoperis nou, prin care nu mai ploua, ba chiar a scapat si de ciuperca xilofaga denumita "cancerul lemnului" - Merullius Lacrymas - care incepuse sa se intinda pe toata pardoseala si distrugea tot lemnul din interior.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

"Primul pas a fost sa scoatem toata podeaua de aici, pentru ca afecta structura bisericii si tot ce era in interior, putea ajunge si la icoane. Am facut un sant de drenaj in jurul ei, pentru ca toata apa din cimitir se strangea in ziduri, si de aceea a aparut acest cancer, dupa care am refacut acoperisul si apoi turnul clopotnitei. Acum am inceput restaurarea picturii, din altar." - spune preotul Serban.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Din cauza lipsei banilor, restaurarea a fost inceputa pe bucatele, prin curatarea picturii din altar, de catre o echipa de restauratori care au lucrat si la majoritatea bisericilor din Moldova. Acum, pictura din altar arata cu totul altfel decat cea din restul bisericutei, iar unele dintre icoane sunt chiar opere de arta.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Altarul era insa una dintre cele mai curate zone din biserica, unde nu se aprinsesera prea multe lumanari. In rest insa pictura este atat de innegrita din cauza fumului incat abia se mai distinge.

Desi a batut pe la toate usile, preotul Serban nu a reusit sa obtina un oarecare sprijin decat de la conducerea PNL Valcea. El spune despre greutatile prin care a trecut: "A fost o perioada cand am umblat pe la toti cu jalba in protap, in incercarea de a face ceva pentru aceasta bisericuta, dar nimeni nu m-a ajutat. Toti ridicau din umeri, chiar si atunci cand am avut cancerul lemnului, care putea distruge toata bisericuta, care este monument istoric.

 Biserica din Proieni - Toti Sfintii           Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Banii pe care i-am primit acum ii pot folosi pentru a continua restaurarea picturii, macar in naos, pentru ca acolo mi-e teama ca ma va costa mult mai mult, deoarece fumul a acoperit aproape complet icoanele pictate. Restauratorii au descoperit chiar si picturi mai vechi sub cele aflate deasupra, in fostul pridvor al bisericii.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Dupa ce terminam pictura cred ca trebuie sa facem in asa fel incat sa scoatem soba care a fost improvizata in interiorul bisericii, pentru ca nu prea are ce cauta acolo, si eventual sa facem o centrala termica, pentru ca altfel toata munca si toti banii stransi cu atata truda pentru restaurarea picturii sunt dati cam in zadar, pentru ca soba va afuma din nou pictura.

 Biserica din Proieni - Toti Sfintii          Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Pentru a termina pictura de curatat si a baga caldura in biserica cred ca vor mai trebui multi bani. Voi incerca sa fac si un proiect pentru accesarea de fonduri europene, daca ma va ajuta cineva, pentru ca este aproape imposibil sa strang atatia bani de la localnici. Aici, la Proieni mai sunt doar vreo 50 de familii, majoritatea batrani, dar bisericuta ar putea intra in circuitul turistic daca ar fi amenajata asa cum trebuie."

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Specialistii estimau costurile lucrarilor de inlaturare a ciupercii la cateva miliarde de lei, dar preotul a reusit sa scape de ea cu forte proprii, muncind si fizic atunci cand a fost nevoie. "Salvarea si restaurarea bisericii presupun expertize de specialitate, lucrari de eradicare a zonelor infestate, tratamente preventive si curative, lucrari de consolidare a structurii si a picturii, refacerea drenului, refacerea acoperisului, restaurarea picturii - necesita eforturi financiare de cateva miliarde de lei vechi, resurse financiare care nu pot fi in nici un caz asigurate de cele cateva zeci de familii de enoriasi, in mare masura inaintati in varsta si saraci." - spunea Ligia Rizea, Directia pentru cultura Valcea.

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Biserica din Proieni - Toti Sfintii

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 10803

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE