Biserica Sfanta Parascheva - Cotnari

Biserica Sfanta Parascheva - Cotnari Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Parascheva, din localitatea Cotnari, judetul Iasi, este unul dintre locasurile de cult ctitorite de Sfantul Stefan cel Mare si Sfant. Zidita de domnitor in anul 1493, biserica inchinata Cuvioasei Parascheva este inscrisa in Lista monumentelor istorice din judetul Iasi, ca parte a Ansamblului medieval "Curtea Domneasca", din Cotnari.

Biserica Sfanta Parascheva - Cotnari

Localitatea Cotnari este atestata documentar inca din anul 1441, aici existand o curte domneasca fortificata. Desi curtea domneasca a ajuns in paragina, din aceasta pastrandu-se pana astazi numai o serie de ruine si cateva pivnite, localitatea s-a dezvoltat din ce in ce mai mult.

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva, desi nu are nici o pisanie, este atribuita insa domnitorului Stefan cel Mare (1457-1504). Pisania acesteia a fost distrusa in urma vitregiilor vremii, drept pentru care nu se cunosc date precise legate de zidirea acesteia. In urma studiilor de tot felul, anul zidirii a fost stabilit ca fiind 1493.

O serie de elemente arhitecturale, precum ramele ferestrelor, cu rozete, si chenarul usii de intrare, indica o refacere a bisericii, candva prin secolul al XVII-lea. In interiorul bisericii au fost descoperite doua lespezi funerare din piatra, datand tot din aceeasi perioada.

Biserica Sfanta Parascheva - Cotnari

Intre anii 1831-1832, biserica a fost iarasi reparata, in urma lucrarilor din aceasta perioada, peretele intermediar dintre pronaos si naos fiind eliminat. Alte lucrari de consolidare, reparare si restaurare au avut loc in anii 1869 si 1890.

Arhitectura bisericii este foarte simpla, aceasta fiind una dintre cele mai modeste biserici medievale. Dupa anul 1990, biserica din Cotnari a fost amplu restaurata, aceasta fiind si pictata, de catre profesorul Nicolae Sava si ucenicii acestuia. Initial, biserica nu pare sa fi fost pictata in fresca, ci numai varuita in alb.

Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva, din Cotnari, a fost resfintita in data de 2 iulie 2001, de catre un sobor de slujitori, in frunte cu Inalt Preasfintitul Teodosie Petrescu si cu Preasfintitul Ioachim Bacauanul. Mai apoi, in data de 23 aprilie 2004, cu prilejul anului omagial inchinat Sfantului Stefan cel Mare, pe fatada vestica a bisericii a fost asezata o lespede de marmura, sfintita de Inalt Preasfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si al Bucovinei.

Biserica Sfanta Parascheva - Cotnari

Sfanta Cuvioasa Parascheva este sarbatorita pe 14 octombrie. S-a nascut la inceputul secolului al XI-lea, in satul Epivat, nu departe de Constantinopol, din parinti bogati si binecredinciosi. La varsta de douazeci si sapte de ani, sfanta trece la cele vesnice. A fost ingropata ca o straina, aproape de mare. Dupa numai cativa ani, valurile au adus la tarm, trupul neinsufletit al unui marinar. Un sihastru care vietuia in acele locuri, i-a rugat pe cativa crestini sa-l ingroape. Acestia, in timp ce sapau, au descoperit un trup neputrezit. Nu au dat importanta acestui lucru si au pus alaturi de el si trupul marinarului. In noaptea urmatoare, unuia din crestinii care sapasera groapa, cu numele Gheorghe, i s-a aratat in vis Cuvioasa Parascheva si i-a poruncit sa ia trupul ei si sa-l aseze la loc de cinste. Astfel, trupul Sfintei Parascheva a fost dus in Biserica Sfintilor Apostoli, din localitate. Moastele Sfintei Parascheva au ajuns in tara noastra in anul 1641, in Iasi, dupa ce au fost prezente in mai multe locuri.

Biserica Sfanta Parascheva - Cotnari

Trei au fost marile virtuti care au impodobit sufletul si viata Sfintei Preacuvioasei maicii noastre Parascheva de la Iasi. Ingereasca feciorie, milostenia, adica lepadarea de cele pamantesti, si dumnezeiasca rugaciune, maica tuturor faptelor bune. Pe aceste trei virtuti le-a iubit fericita din copilarie si prin acestea, in chip deosebit, s-a dezbracat de orice cuget pamantesc, a biruit pe diavoli si s-a numarat in ceata Sfintilor Parinti purtatori de Dumnezeu.

"Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis si s-a facut toata faptura, nu intoarce fata Ta de la noi pacatosii, ca sa nu vina asupra-ne mania cea groaznica si infricosatoare a durerilor, care este rodul pacatelor noastre, ce in toata ziua, nenumarate, cu nesocotinta le savarsim. Noi suntem pacatosi, netrebnici si plini de rautate; iar Tu esti izvorul vietii si al milostivirii. Nu ne lasa, Doamne! Nu trece rugaciunea noastra, a pacatosilor, nici nu ne rasplati noua dupa nelegiuirile noastre, ci pentru ca nu suntem vrednici a castiga milostivirea prin sarguinta cea de toate zilele, daruieste-ne-o Tu, ca un indurat mult-Milostiv. Doamne, pentru rugaciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, daruieste-ne noua sanatate si viata ferita de toata rautatea si ne intareste cu Duhul Tau cel stapanitor, ca din adancul inimilor, cu bucurie sa slavim preasfant numele Tau, in veci. Amin."

Iulian Predescu

Biserica Sfanta Parascheva - Cotnari

30 Martie 2012

Vizualizari: 3176

Voteaza:

Biserica Sfanta Parascheva - Cotnari 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE