Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului

Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului


Biserica Sfanta Treime din Schei

Pe Tocile

Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului este una dintre bisericile ortodoxe ale orasului. Locasul de cult a fost construit in anul 1813 si picatat in anul 1946, de catre Iosif Vasu.

Pana la anul 1781, cei peste patru mii de credinciosi din Scheii Brasovului erau slujiti de serviciile religioase ale unei singure biserici, anume Biserica Sfantul Nicolae din Schei. Dupa numeroase memorii, si mai ales dupa ce Iosif al II-lea, la 28 octombrie 1781, emisese "decretul de concivitate", prin care se stipula intre altele ca romanii puteau ridica scoli si biserici daca aveau cel putin 100 de familii, locuitorii din zona Tocilelor obtin dreptul de a-si ridica si ei o biserica.

Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului - Pe Tocile

Ca urmare, la data de 22 septembrie 1781, in gradina cumparata de la Micu Voicu, ginerele cunoscutului librar si negustor Hagi Ioan Ciurcu, se ridica mai intai o troita din lemn de catre familia Ioan si Paraschiva, Radu si Maria, "in amintirea unor raposati", desi prin adresa din 12 februarie 1779 magistratul raspunde Guvernului ca romanii din Scheii Brasovului au o biserica mare si nu este nevoie de alta.

 Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului - Pe Tocile     Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului - Pe Tocile

Un alt motiv de refuz era acela ca in anul 1782 se aprobase pentru romani Biserica din Brasovul Vechi. Totusi din cronica locala a lui Thomas Tartler aflam ca la 31 iulie 1812 "imparatul dadu aprobarea pentru ridicarea unei a doua biserici in Schei", in locul capelei facute in anul 1806.

Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului - Pe Tocile

Probabil ca alaturi de troita amintita se incepuse constructia bisericii din lemn, terminata in anul 1813. La scurt timp, in anul 1824 se incepe insa constructia bisericii din piatra dupa planurile arhitectului Diners. S-au ridicat la scurt timp doua chilii in curtea bisericii, prin anul 1819, cu stradania primului paroh, parintele Voina Pitis.

Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului - Pe Tocile

Aveau sa fie protejati de patronajul episcopului Vasile Moaga si favorizati de daniile impresionante ale localnicilor: Dumitru si Teodor Orghidan doneaza 415 fl, "un policandru, un procovet, 2 sobe de scoala si inca 830 fl. Pentru iconostas, preotul Voina Pitis - 276 fl., carti vechi; Vasile Ototoi - 105 fl.

Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului - Pe Tocile

Insusi voievodul Grigore Ghica ofera 500 de taleri, carturarul Barbu Vacarescu, clucerul Dana, boierul Mihaita Filipescu, medelnicerul Dumitrache Duma, stolnicul Petrache, serdarul Raducanu tarca, logofatul Gh. Macelar - ca sa amintim doar cateva nume de ctitori de peste munti care s-au oferit sa sprijine ridicarea acestui lacas.

Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului - Pe Tocile

Dupa cum spune cronicarul bisericii Nicolae Grid, "in 85 de zile s-au savarsit" si in 10 iunie 1813 s-a sfintit biserica in prezenta protopopului Radu Tempea si a preotilor Ioan Stefanovici, Simion Popovici Datcu si a diaconului Nicolae Grid.

Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului - Pe Tocile

Biseric avea sa fie pictata de valorosii pictori Costantin Lecca si Misu Pop in anul 1856, an in care se realizeaza si turnul cu ceas. Pictura a fost renovata mai intai in anul 1913, cand biserica este resfintita de protopopul Vasile Saftu, ca delegat din partea Mitropoliei Ardealului. Biserica pastreaza si azi pictura marelui maestru Costantin Lecca (1807-1887), fiind restaurata in 1945.

Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului - Pe Tocile

Intre anii 1945-1946, cu concursul parohului Valer Voineag biserica este renovata in intregime, executandu-se urmatorele lucrari: asanarea pamantului, punerea pavimentului de mozaic, subzidirea bisericii pana la ferestre, o bordura de asfalt in jurul bisericii in exterior, instalarea gazului metan, stranele, podisorul, zugravirea fatadei si restaurarea picturii de pictorul fagarasan Iosif Vasu. In urma lucrarilor, biserica a fost refintita la 15 septembrie 1946 de mitropolitul Nicolae Balan, insotit de soborul de 26 de preoti.

 Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului - Pe Tocile     Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului - Pe Tocile

Intrucat, prin decretul lui Iosif al II-lea din 1788 se interzice inmormantarea in biserica, se cumpara si gradina negustorului Apostol Hagi Radu, folosita ca cimitir - pana la anul 1791 se inmormantasera aici 725 persoane -, motiv pentru care aici se cladeste in 1806 si o capela mortuara.

Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului - Pe Tocile

La altarul noii biserici au slujit cu credinta preotii: Voina Pitis si nepotii sai Bonifatie Pitis si Dimitrie Orghidan, apoi Nicolae Mihaltan - devenit director al gimnaziului din Brad, Vasile Sfetea, Nicolae Furnica, Candid Muslea, Nicolae Stinghe, Nicolae Chicomban si din 1939, Valeriu Voineag.

 Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului - Pe Tocile     Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului - Pe Tocile

Alaturi de biserica se facusera cateva chilii, una din ele devenind lacas de scoala "pentru copiii mici de Pe Tocile", la care in a doua jumatate a veacului al XIX-lea preda compozitorul George Ucenescu - autorul melodiei imnului "Desteapta-te Romane", si apoi pentru 40 de ani Ioan Suciu - pictor de icoane, pana cand scoala fuzioneaza cu "Scolile Centrale Romane" - azi Colegiul "Andrei Saguna".

Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului - Pe Tocile

Cimitirul este mult mai mare decat cel de la Biserica Sfantul Nicolae din Schei, iar inscriptiile de pe vechile cruci poarta amintirea unor localnici de valoare: preotii Bonifatie Pitis, Nicolae Chicomban, directorul scolilor primare din Brasov, Ioan Vatasan, profesorii I.C. Pantu, Gheorghe Prejmerean, Ion Dariu - autori de manuale, botanistul Dumitru Lupan, filologul Costantin Lacea, Vasile Greceanu - ginerele lui Andrei Muresianu s.a. Pana in 1883 si osemintele poetului Muresianu erau gazduite de acest cimitir, dar apoi au fost stramutate in Groaveri, la Biserica Sfintei Parascheva, unde se gasesc si azi.

Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului - Pe Tocile

Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului - Pe Tocile

Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului - Pe Tocile

Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului - Pe Tocile

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 23193

Voteaza:

Biserica Sfanta Treime din Scheii Brasovului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Imperiul Marii Negre. Gloria si decaderea lumii lui Mitridate cel Mare
Imperiul Marii Negre. Gloria si decaderea lumii lui Mitridate cel Mare Conducător viclean și nemilos, strateg iscusit, cărturar – celebru, de altfel, pentru studiul aplicat al otrăvurilor –, Mitridate vi cel Mare a fost unul dintre cei mai puternici și longevivi dușmani ai romanilor. Ambițiile sale au schimbat cursul istorie 70.00 Lei
Familia ortodoxa - mai 2025
Familia ortodoxa - mai 2025 Sfântul Theofan Zăvorâtul: Dragostea este raiul duhovnicesc;Dragostea azi, de Virgiliu Gheorghe;Monahia Matrona Domnaru, fosta stareță a Mănăstirii Hurezi;Sfinții care au făcut din provincia romană Galia Belgica un pământ sfânt... când sufletul cunoaște 14.50 Lei
Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact