Biserica Sfanta Treime - Bobesti

Biserica Sfanta Treime - Bobesti Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Treime - Bobesti

Biserica Sfanta Treime este biserica ortodoxa din localitatea Bobesti, comuna Glina, judetul Ilfov. Pana la impartirea administrativa din anul 1968, comuna a purtat mai multe nume, dupa cum urmeaza: pana in anul 1937, comuna s-a numit Bobesti-Balaceanca; dupa anul 1937, satele Glina, Bobesti, Serbanica, Manolache si Catelu se separa de Balaceanca sub denumirea Catelu; dupa anul 1968, localitatea este numita Glina.

In partea estica a localitatii au fost descoperite urme de asezari umane extrem de vechi, datand inca din epoca de piatra. Intr-un hrisov din data de 7 decembrie 1612, domnitorul Radu Mihnea al Tarii Romanesti vorbeste de "paharnicul Turturea", slujitorul voievodului Mihai Viteazu, care a luat capul acestuia si l-a ingropat la Manastirea Delu, in Targoviste. Acest paharnic era nepotul banilor Dragan si Petru, din Glina.

Biserica Sfanta Treime - Bobesti

Domnitorul Mihai Viteazu, care a detinut pentru o vreme mosia Glina, a daruit-o pe aceata portarului sau, Andronache; dupa o vreme, mosia ajunge in posesia Manastirii Radu Voda, din Bucuresti. Pe mosia din Glina aveau drepturi si vornicul Cernica, slujitor al lui Radu Serban, precum si jupanita Dobra, fiica domnitorului Mircea Ciobanu.

La granita dintre secolele XVIII-XIX, o parte insemnata dintre mosiile Glina si Bobesti se afla in stapanirea familiei Balaceanu, care a jucat un rol important in istoria Tarii Romanesti. Potrivit pisaniei de piatra, in anul 1825, credinciosul ban Constantin Balaceanu, impreuna cu fiii si cu fratele sau, Grigorie Balaceanu, construieste biserica din satul Bobesti.

Biserica Sfanta Treime - Bobesti

Pisania veche a bisericii din Bobesti, marturiseste urmatoarele: "Cu mila si cu ajutorul dumnezeiesc, acest sfant si dumnezeiesc lacas din temelie s-a radicat de dum-lui vel bar Constantin Balaceanu si de dum-ei baneasa Sultana Balacean, denpreuna cu fiii dumnealor, dum-l biv vel hatman Stefan Balacean, dum-l biv aga Constantin Balacean si dum-l biv vel comisu Ioan Balacean si de dumnealui Grigorie Balacean, spre slava si cinstea Sfintei Troite, la leat 1825 august 30, in zilele luminatului Grigorie Dimitriu Ghica Voivod si a Prea Sfintitului Mitropolitului Grigorie Dimitrie Pietrarul."

In vara anilor 1974-1975, in timpul arhipastoririi Preafericitului Patriarh Justinian, acesta biserica s-a acoperit din nou, cu tabla galvanizata, s-a tencuit in interior si in exterior, s-a pictat din nou, in fresca, si s-a imprejmuit cimitirul si biserica cu gard de prefabricate de beton, din fonduri realizate din vanzarea locurilor de veci prin straduinţa preotului paroh econom stavrofor Laurentiu Berbescu si a cantaretului Gheorghe V. Ion. Mai apoi, pictura s-a executat de Toma Lascoiu, pictor de categoria I.

Biserica Sfanta Treime - Bobesti

In urma unei furtuni puternice, acoperisul si turla bisericii au fost daramate, ele fiind refacute in anul 1927, pe zidurile originale. La biserica din Bobesti, inchinata Sfintei Treimi, au slujit urmatorii preoti, cunoscuti cu numele: parintele Laurentiu Berbescu, parintele Mihai Voicescu, parintele Valentin, parintele Constantin Ciobanu si parintele Mihai Miron, din anul 2007 si pana in prezent.

Biserica Sfanta Treime
Adresa: satul Bobesti, comuna Glina, judetul Ilfov, cod. 077105
Preot paroh: Miron Mihai
Cont bancar: RO72 RNCB 0075 0352 3055 0001
Banca BCR, Sucursala sector 4

Iulian Predescu

Biserica Sfanta Treime - Bobesti

30 Martie 2012

Vizualizari: 3880

Voteaza:

Biserica Sfanta Treime - Bobesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE