Biserica Sfanta Treime - Rasinari

Biserica Sfanta Treime - Rasinari Mareste imaginea.

Biserica din Rasinari este o mareata biserica ortodoxa, smerita si linistita, asezata la o distanta de doar 8 kilometri de municipiul Sibiu. Aceasta sfanta biserica, cu hramul Sfanta Treime, s-a zidit intre anii 1801-1815, cu staruinta si cheltuiala unui singur rasinarean, Ion Bungarzan. Intrucat ctitorul si-a epuizat intreaga sa avere, terminarea lucrarilor la acoperis si la turn s-a facut prin contributia credinciosilor.

Biserica Sfanta Treime din Rasinari

Biserica Sfanta Treime din Rasinari - scurt istoric

Constructia acestui sfant locas este trainica, avand fundatie foarte solida, din piatra, si ziduri groase de 1.80 de metri, tot din piatra. Arcadele celor doua abside, care dau, impreuna cu nava, forma bisericii, si boltile, precum si turla si cupola, sunt facute din caramida de foarte buna calitate. Acoperisul, lucrat din lemn de brad, este o adevarata capodopera de dulgherie, daca il observi de sub tiglele care acopera biserica.

Biserica Sfanta Treime din Rasinari

Turnul este foarte inalt, parca luandu-se la intrecere cu Catedrala sasilor din Sibiu. Dupa cum se poate citi pe frontonul de rasarit, care inchide intr-un arc, Sfantul Altar, maistrul conducator a fost D Sertorius. Se spune ca era vienez de origine.

Ca stil si ca forma de arhitectura, sfantul locas din Rasinari imbina stilul bazilicilor romane - nava lunga, cu cel bizantin - cruce data de intersectia navei cu cele doua abside semicirculare, si cu stilul gotic ardelenesc, dat de turnul inalt, zidurile groase si inalte si turnuletul de deasupra cupolei, care dau un loc aparte bisericii din Rasinari, in concertul bisericilor din Transilvania.

Biserica Sfanta Treime din Rasinari

La data de 12 septembrie 1915, biserica s-a sfintit de catre episcopul Vasile Moga. Cand a venit ca episcop al romanilor ortodocsi din Transilvania, invatatul teolog Andrei Saguna (1805-1873), s-a indragostit de aceasta biserica mareata, precum si de comuna Rasinari, ai carei locuitori l-au ajutat cu bani grei, ca sa ajunga la imparatul de la Viena.

Biserica Sfanta Treime din Rasinari

In acest locas, Angrei Saguna a savarsit multe slujbe arhieresti si a prezidat multe intruniri ale fruntasilor ardeleni, intrucat romanii nu aveau in cetatea Sibiului o biserica de o asa marime. Aici au fost hirotoniti sute de preoti ardeleni, de catre marele Saguna, care a si dorit sa fie ingropat sub streasina acestei biserici din Rasinari. Alaturi de sfantul locas, intr-un mausoleu impozant, isi doarme somnul de veci marele mitropolit Andrei Saguna.

Biserica Sfanta Treime din Rasinari

Pictura bisericii s-a executat in tehnica fresca, intre anii 1966-1973, de catre pictorul Nicolae Stoica, care a mai fost ajutat de un grup de ucenici, printre care si doi localnici rasinareni, Viorica Cretu si Vasile Frunzete. Ulterior, pictorita Viorica Cretu a pictat in Rasinari si Biserica cu hramul Sfantul Ilie Tesviteanul.

In turla cea mare sunt trei clopote, dintre care ultimul s-a turnat in bronz de buna calitate, in anul 2000, si are peste 900 de kilograme. Dumnezeu sa-I pomeneasca pe toti ctitorii acestei sfinte biserici si sa ii binecuvinteze pe crestinii care ii trec pragul.

Preot Nicolae Streza

Biserica Sfanta Treime din Rasinari

Biserica Sfanta Treime din Rasinari

Biserica Sfanta Treime din Rasinari - Mormantul lui Nicolae Colan

Biserica Sfanta Treime din Rasinari

Pe aceeaşi temă

12 Iunie 2012

Vizualizari: 7116

Voteaza:

Biserica Sfanta Treime - Rasinari 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE