Biserica Sfanta Varvara - biserica din mina

Biserica Sfanta Varvara - biserica din mina Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Varvara - biserica din mina

Biserica Sfanta Varvara este o biserica impresionanta, atat prin "arhitectura" originala a acesteia, cat si prin pozitionarea ei. Bisericuta, inchinata ocrotitoarei minerilor, se afla intr-o imensa salina - mina de sare "Trotus" - din orasul Targu Ocna, in judetul Bacau.

Targu Ocna

Salina "Trotus" este frumos amenajata, in aceasta putandu-se realiza tot felul de activitati, de la cele mai simple pana la cele mai complexe. Baza de tratament si agrement a salinei ofera vizitatorilor atractii turistice dintre cele mai felurite si inedite: Muzeul Sarii, lacul cu apa sarata si cascada, magazine de suveniruri, mese de tenis si biliard, bufet cu terasa, terenuri de sport si locuri de joaca pentru copii dotate cu leagane, topogane, masinute electrice si jocuri electronice.

Salina Trotus - Targu Ocna

Salina este situata la circa doi kilometri de oras, in masivul de sare Valcele-Slatinele, la 240 de metri adancime si reprezinta, prin microclimatul de salina, un important factor natural de cura utilizat in terapia afectiunilor respiratorii.

Biserica Sfanta Varvara - Salina din Targu Ocna

Recunoasterea si utilizarea in scop terapeutic a mediului de salina, cu precadere in ultimele decenii, a pornit de la o serie de observatii incepand inca din secolul al XIX-lea, si anume: absenta imbolnavirilor de bronsita cronica si astm la minerii din minele de sare de la Wieliczka precum si vindecarea rapida a acestor boli la noii angajati, ameliorarea pana la disparitie a crizelor de astm la bolnavii astmatici refugiati in timpul celor doua razboaie mondiale in pestera dezvoltata in sare Kluttert, utilizata ca adapost in timpul bombardamentelor.

Biserica Sfanta Varvara - Salina din Targu Ocna

Temperatura medie zilnica din mina "Trotus" se incadreaza intre12 si 13 grade Celsius, distanta de la punctul de plecare este de 3,1 kilometri, adincimea pe verticala este de 240 metri, iar suprafata este de 8.900 metri patrati.

Biserica Sfanta Varvara - scurt istoric

Biserica Sfanta Varvara este bisericuta ortodoxa din mina de sare "Trotus", din orasul Targu Ocna. Biserica a fost zidita si amenajata in perioada aprilie-decembrie 1992. Acest locas de rugaciune, ctitorit numai de minerii ce muncesc aici, se afla asezata la o adancime de 240 de metri, sub nivelul solului.

Biserica Sfanta Varvara - Salina din Targu Ocna

Trecand prin intunericul galeriilor, minerii ajungeau in fata icoanelor, de unde inaltau rugaciuni, spre ajutor si ferirea de accidente. Rugaciunea minerilor, inaltata din inima pamantului, face din aceasta mina un loc binecuvantat. Bisericuta zidita aici, chiar cu pretul vietii unora dintre muncitori, binecuvinteaza munca si rugaciunea celor ce se nevoiesc in tacere.

Biserica Sfanta Varvara - Salina din Targu Ocna

Biserica Sfanta Varvara a fost sfintita la data de 4 decembrie 1992 si este deschisa in fiecare zi a anului, intre orele 07:00 si 17:00. Slujbele se oficiaza aici doar in noaptea de Inviere, de sarbatoarea hramului - Sfanta Varvara, sau in situatii speciale.

Biserica Sfanta Varvara - Salina din Targu Ocna

Biserica Sfanta Varvara a ramas si in prezent una dintre putinele biserici din tara noastra, construite in saline, si singura din Europa, realizata aproape integral din sare si amplasata la o adancime de peste 200 de metri.

Biserica Sfanta Varvara - Salina din Targu Ocna

Aproape intregul "mobilier" al bisericii este lucrat in sarea muntelui. Astfel, aplicele peretilor, marele candelabru, starenele, scaunul arhieresc si alte obiecte de cult, fac un tot unitar cu locul in care sunt asezate.

Biserica Sfanta Varvara - Salina din Targu Ocna

Obiectele din sare au fost lucrate de catre mainile minerilor, iar catapeteasma, icoanele si celelalte obiecte de cult au fost realizate prin contributia minei "Trotus" si a arhimandritului Epifanie Bulancea, de la Manastirea Magura Ocnei.

Biserica Sfanta Varvara - Salina din Targu Ocna

 Biserica Sfanta Varvara - Salina din Targu Ocna     Biserica Sfanta Varvara - Salina din Targu Ocna

Toate obiectele din sare au fost tratate cu un lac special, pentru a nu atrage umezeala si pentru a asigura rezistenta in timp. Biserica este destul de mare, puternic luminata, iar din interior nu lipseste nici unul dintre elementele de arhitectura ortodoxa. Catapeteasma este alcatuita din 24 de icoane, una dintre ele reprezentand-o pe Sfanta Varvara, patroana spirituala si ocrotitoarea minerilor.

Biserica Sfanta Varvara - Salina din Targu Ocna

Biserica Sfanta Varvara - localizarea bisericutei de sare din Targu Ocna

Targu Ocna este un oras - statiune montana. Locul este cunoscut drept statiune balneo-climaterica inca inainte de razboi, datorita izvoarelor si a salilor de tratament din Salina. Statiunea este situata in judetul Bacau, in nord-vestul Depresiunii Casin, la poalele muntilor Berzunti, la o altitudine de 260-280 metri, pe cursul raurilor Trotus si Slanic.

Biserica Sfanta Varvara - Salina din Targu Ocna

Statiunea Targu Ocna se afla la: 51 km de Adjud; la 100 km de Ciceu, pe calea ferata; la 60 km de municipiul Bacau, pe sosea; la 13 km de municipiul Onesti; la 24 km de orasul Comanesti; la 18 km de orasul Slanic - Moldova.

Teodor Danalache

Targu Ocna - localizare pe harta

 

Pe aceeaşi temă

14 Decembrie 2012

Vizualizari: 33915

Voteaza:

5.00 / 5 din 2 voturi.

Comentarii (1)

  • Nicu Dan Florin PetrescuPostat la 2014-12-04 16:20

    Biserici in saline mai sunt la Ocnele Mari unde se oficieaza liturghia infiecare duminica si sarbatorile mari din calendarul ortodox..la Turda si Cacica.. Statiune pe care o deserveste mina Trotus este Slanic Moldova..Tg. Ocna este orasul de care apartine salina!!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE