Biserica Sfantul Nicolae din Bejan

Biserica Sfantul Nicolae din Bejan Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Nicolae este vechea biserica de lemn din satul Bejan, comuna Soimus, judetul Hunedoara. Din anul 1947, cand satenii din Bejan si-au construit o noua biserica, din caramida, si pana in anul 1992, cand biserica a fost translatata in Bucuresti, in aceasta nu s-au mai savarsit sfintele slujbe.

Din pricina lipsei fondurilor pentru intretinere, vechea bisericuta de lemn din satul Bejan, declarata anterior monument istoric (nr. 1443 in Lista Monumentelor Istorice), era amenintata cu prabusirea. Pentru aceasta, in anul 1991, responsabilii "Muzeului Taranului Roman" din Bucuresti vor cumpara bisericuta.

Un an mai tarziu, in anul 1992, biserica de lemn din satul Bejan a fost adusa si montata in Bucuresti, in curtea "Muzeului Taranului Roman", situat in soseaua Kiseleff. Biserica se afla si astazi in curtea muzeului, putand fi admirata atat din interiorul curtii, cat si din afara ei.

Biserica Sfantul Nicolae din Bejan

Biserica este lucrata in intregime din lemn. Desi de mici dimensiuni, acoperisul acesteia se inalta la peste cinci metri si jumatate. Interiorul bisericutei este impartit in trei parti traditionale: pronaos, naos si Altar. Peste pronaos se inalta turnul clopotnita, cu foisor, de forma patrata, avand sarpanta piramidala. Accesul in clopotnita se face din pronaos, pe o scara de lemn.

Peretii bisericutei sunt realizati in tehnica numita "in cununi de barne", lemnele de stejar fiind imbinate la colturi prin metoda "coada de randunica". Usa de acces in interiorul bisericii se afla in partea sudica. Intre pronaos, naos si Altar se afla doi pereti alcatuiti din barne de lemn. Peretele dintre pronaos si naos are un gol central, de trecere, flancat de cate un gol lateral, cu balustrade; de aici asistau la slujba femeile si fetele, aceasta parte a bisericii fiind numita in Ardeal "tinda femeilor". Biserica este luminata prin ferestre mici: doua pe peretele de sud, una pe cel de nord, una pe peretele de vest al pronaosului si trei ferestre la Altar.

Peretii interiori si bolta bisericii sunt acoperite cu picturi in ulei. Pictura este cea originala, fiind inca intr-o stare acceptabila, cu exceptia celei de pe bolta, care a fost deteriorate din cauza acoperisului stricat temporar.

Biserica Sfantul Nicolae din Bejan este complet restaurant si poate fi vizitat, ca exponat in aer liber, fara a functiona in mod curent pentru slujbe. In anul 1993, cu ocazia sarbatorilor de Sfintele Pasti, biserica a fost inaugurata si sfintita.

 Biserica Sfantul Nicolae din Bejan

Sfantul Nicolae, ierarhul din localitatea Mira, este cel mai cunoscut si iubit sfant al Bisericii Ortodoxe. Nascut in jurul anului 280, in localitatea Patara Lichiei, si trecut la cele vesnice in jurul anului 345, in localitatea Mira (astazi Kocademre, Turcia), acest sfant ierarh s-a facut pe sine chip al smereniei si al saraciei, slujind lui Dumnezeu si semenilor sai nu numai pana in ultimul ceas al vietii sale, ci si pana astazi.

Sfantul Ierarh Nicolae din Mira Lichiei este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzati pe nedrept, al comerciantilor si al calatorilor, al fetelor nemaritate si al mireselor si, in mod special, al copiilor mici.

"Cel ce versi mir de mult pret la toata lumea si mie celui nevrednic si mai mult decat toti pacatos, daruieste-mi ca sa-ti aduc tie cantare, Parinte Nicolae. Tu, ca cel ce ai indraznire catre Dumnezeu, slobozeste-ma din toate necazurile ca sa cant tie: Bucura-te, Sfante Ierarhe Nicolae, mare facator de minuni !

O, preabunule parinte Nicolae, pastorul si invatatorul celor ce alearga cu credinta catre a ta folosire si cu fierbinte rugaciune te cheama pe tine, sarguieste degrab a le ajuta; izbaveste turma lui Hristos de lupii cei ce o rapesc pe ea, si toate partile crestinesti le ocroteste si le pazeste prin sfintele tale rugaciuni de galcevile lumesti, de cutremur, de venirea altor neamuri, de robie si de razboiul cel dintre noi, de foamete, de potop, de sabie, de boala si de moarte grabnica; si precum ai miluit pe cei trei barbati care sedeau in temnita si i-ai izbavit pe ei de mania imparatului si de taierea sabiei, asa ne miluieste si pe noi cei ce cu mintea, cu cuvantul si cu lucrul suntem intru intunericul pacatelor si ne izbaveste de mania lui Dumnezeu si de chinul cel vesnic ca, prin solirea ta, cu ajutorul, cu mila si cu harul lui Hristos, Dumnezeu sa ne dea viata lina si fara de pacat, ca sa vietuim in veacul acesta, si de partea starii de-a stanga sa ne izbaveasca, si in partea de-a dreapta, impreuna cu toti sfintii, sa ne invredniceasca. Amin."

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 6723

Voteaza:

Biserica Sfantul Nicolae din Bejan 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE