Biserica Sfantul Nicolae - Chiajna

Biserica Sfantul Nicolae - Chiajna Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Nicolae, din localitatea Chiajna, se afla la o distanta de numai cinci kilometri de Bucuresti, in partea nord-vestica a judetului Ilfov, pe malul drept al raului Dambovita. Spre slava lui Dumnezeu, toti locuitorii comunei sunt crestin-ortodocsi.

"Cel ce versi mir de mult pret la toata lumea si mie, celui nevrednic si mai mult decat toti pacatos, daruieste-mi sa-ti aduc tie cantare, Parinte Nicolae. Tu, ca cel ce ai indraznire catre Dumnezeu, slobozeste-ma din toate necazurile, ca sa cant tie: Bucura-te, Sfante Ierarhe Nicolae, mare facator de minuni!"

Biserica Sfantul Nicolae - Chiajna

Pisania originala a vechii biserici marturiseste faptul ca primul locas a fost construit din lemn, in cinstea Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, iar mai tarziu, invechindu-se, acesta a fost construit din caramida, de catre o comunitate de crestini bulgari. Despre asezarea bulgarilor in acest loc nu s-au aflat inca suficiente informatii. Se crede, insa, ca acestia ar fi fost adusi in acest loc spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, in vremea stapanirii otomane, pentru a lucra pe mosiile Doamnei Chiajna, sotia principelui Constantin Cernica.

Biserica Sfantul Nicolae - Chiajna

Biserica Sfantul Nicolae a fost construita in vara anului 1831, de cativa mesteri anonimi, in forma de nava, fara pridvor si abside, care vor fi adaugate ulterior. Biserica este incununata cu doua turle, asezate pe naos si pronaos. Initial, in jurul bisericii s-a aflat cimitirul satului, insa, in anul 1890, acesta a fost mutat intr-un loc special amenajat, unde se afla inca si astazi.

Spre jumatatea secolului al XIX, in jurul anului 1835, mosiile Doamnei Chiajna au fost cumparate de catre printul Manuc, dupa plecarea sa din Constantinopol, impreuna cu alte cateva hanuri din Bucuresti. De acest print strain aminteste si "Hanul lui Manuc", pastrat pana astazi in centrul orasului. El nu va ramane multa vreme in acest loc, ci va pleca in Paris, mosiile sale cumparandu-le boierul Isvoranu.

Incepand cu data de 2 mai 1864, cand domnitorul Alexandru Ioan Voda a aplicat noua Lege Agrara si a reimproprietarit localnicii, acestia au putut sa-si contruiasca locuinte noi si cladiri sociale. Biserica din localitatea Chiajna a primit si ea aproape zece hectare de teren arabil, insa, in anul 1949, acestea au fost retrocedate statului.

Biserica Sfantul Nicolae - Chiajna

Nu se cunosc multe informatii privitoare la vechea biserica, inchinata Sfantului Nicolae. Se stie, insa, ca aceasta a fost repictata in anul 1925, in ulei, de catre pictorul Colonitiu. Al treilea strat de pictura, in fresca, a fost asezat intre anii 1949-1951, de catre zugravii Gheorghe Vasilescu si Petre Achitenie. Ultima pictare a bisericii, tot in fresca, a avut loc intre anii 1980-1983, ea fiind realizata de catre zugravul Taflan Nicolae.

Astazi, in grija bisericii se afla un clopot mare, avand o greutate de peste doua sute de kilograme. Lucrat pe cheltuiala episcopului din Buzau, in anul 1811, in vremea domnitorului Alexandru Ipsilanti, acest clopot a fost daruit parohiei Chiajna in urma Primului Razboi Mondial, pentru a-l inlocui pe cel original, furat de soldatii germani.

Cea mai mare bogatie a acestei biserici raman, insa, Sfintele Moaste, care sunt pastrate in racle frumos impodobite: particele din Moastele Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, ale Sfantului Ierarh Visarion, ale Sfantului Mare Mucenic Haralambie si ale Sfantului Ierarh Nicolae.

Biserica Sfantul Nicolae - Chiajna

Deoarece, in urma unor studii tehnice, efectuate in anul 2002, s-a constatat ca lucrarile de consolidare nu se justifica, mai ales din punct de vedere financiar, s-a luat hotararea de a se construi o noua biserica, mult mai incapatoare, o capela si o clopotnita. Noua biserica, sfintita in data de 21 noiembrie 2008, a pastrat vechiul hram, Sfantul Ierarh Nicolae, si a primit alte doua hramuri: Sfantul Voievod Neagoe Basarab si Sfintii Apostoli Petru si Pavel.

Biserica a fost zugravita in fresca intre anii 2011-2012, de catre pictorul Botezatu Petru, lucrarile fiind sfintite in ziua de 6 decembrie 2012, de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel. Aceste ultime lucrari de constructie si infrumusetare au fost realizate prin purtarea de grija a parintelui paroh Romica Macovei.

Teodor Danalache

Biserica Sfantul Nicolae - Chiajna

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 7776

Voteaza:

Biserica Sfantul Nicolae - Chiajna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE