Biserica Sfantul Nicolae - Slobozia

Biserica Sfantul Nicolae - Slobozia Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Ierarh Nicolae se afla in satul Slobozia, din comuna Clinceni, judetul Ilfov, la o distanta de numai zece kilometri de Bucuresti. La aceasta biserica se ajunge pe drumul national ce pleaca din Bucuresti, spre Alexandria. La rondul din orasul Bragadiru se coteste la dreapta si se continua drumul principal pana la biserica, a doua pe acest drum.

Parohia Slobozia, intinsa intre raurile Sabar si Ciorogarla, a fost locuita la inceput de agricultori si gradinari, insa, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, locuitorii ei au inceput sa lucreze in fabricile din jurul orasului. Dintru inceput si pana astazi, parohia Slobozia a fost alcatuita numai din credinciosi ortodocsi.

Biserica Sfantul Nicolae - Slobozia

Potrivit traditiei orale, asezarea actuala a existat inca din vremea voievodului Mihai Viteazul (1558-1601). Pe atunci, fiind asezat pe mosia domneasca, satul era alcatuit doar din cateva locuinte. Odata cu eliberarea celor cativa localnici de sub stapanirea domneasca, satul a fost numit "Slobozia", de la cuvantul "slobozire", care inseamna "desprindere" sau "eliberare". Documente scrise vechi despre localitate nu s-au pastrat.

Prima biserica din acest sat a fost construita intre anii 1820-1835, de catre mosierul Gheorghe Balteanu, care a detinut mosia Slobozia intre anii 1811-1837. In anul 1837, in urma unei epidemii de tuberculoza, mosierul Gheorghe, impreuna cu sotia si fiica lui, a trecut la cele vesnice. In acest moment, capela mosierului a fost donata satenilor, ca biserica parohiala. Pentru a fi mai incapatoare, biserica a fost marita, prin adaugarea naosului.

Biserica Sfantul Nicolae - Slobozia

In partea dreapta a naosului, la nivelul podelei, se afla mormantul mosierului Gheorghe Balteanu, ctitorul bisericii, acoperit cu o lespede inscriptionata. Pe piatra mormantului sunt scrise urmatoarele cuvinte: "Sub aceasta piatra zace trupul raposatului robul lui Dumnezeu, Gheorghe Balteanu, care au raposat in luna februarie 12, ctitor ... anul 1837, sept. 1." Aceasta este singura pisanie originala a bisericii.

Cea de-a doua pisanie a bisericii va fi asezata deasupra usii de intrare in biserica abia in data de 27 august 1904, de catre preotul paroh Andrei Teodorescu. Pe aceasta din urma, sapata intr-o lespede mare de gresie, gasim scris: "Aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica sau zidit in anul mantuirei 1835, de domnul Gheorghe Balteanu, propietarul mosiei Slobozia. Scr: preotu Andrei Teodorescu, an 1904, aug. 27."

Biserica a fost innoita de Toma Stelian, ministru de justitie si proprietar de scurta durata al mosiei Slobozia, care a indepartat vechiul acoperis al bisericii, punand tabla zincata, si a randuit o noua usa de intrare, deosebit de grea, sculptata in lemn de stejar. Dupa acesta, Nicolae Sabareanu, cantaret bisericesc si proprietar al mosiei Slobozia, doneaza bisericii o serie noua de icoane si o cristelnita. Nu se stie cand s-a facut consolidarea bisericii, prin intarirea peretilor cu grinzi de lemn de stejar si bare groase de fier.

Clopotele bisericii au fost cumparate in anul 1925, cele vechi fiind furate de germani, in timpul Primului Razboi Mondial. Casa parohiala, construita in anul 1936, cu patru camere, se intinde pe o suprafata de peste saizeci de metri patrati. In anul 1945 s-a zidit o noua catapeteasma, din beton, cea veche, din caramida, fiind grav avariata de cutremurul din anul1 940. Clopotnita, construita din caramida si beton, a fost inaltata in anul 1946. Biserica a fost electrificata in anul 1955. In anul 1964, casa parohiala a fost acoperita cu tabla zincata.

In anul 1978, fiind grav avariata de cutremurul din anul 1977, biserica a fost superficial reparata, prin acoperirea crapaturile adanci cu bucati de caramida. Biserica a fost repictata, in fresca, in stil bizantin, tot in anul 1978, de catre pictorul Dan Broscanteanu.

Biserica Sfantul Nicolae - Slobozia

Dintre vechile obiecte de cult se pastreaza pana astazi policandrul cu opt brate, cristelnita, chivotul de pe Sfanta Masa, o cruce argintata si alte cateva obiecte liturgice. Chiar mai vechi decat biserica, fiind zugravite in anul 1815, se pastreaza si patru icoane deosebite, de mari dimensiuni (imparatesti), cu Iisus Hristos Pantocrator, Maica Domnului cu Pruncul, Sfantul Mare Mucenic Gheorghe si Sfantului Ierarh Nicolae.

Alaturi de vechile obiecte liturgice, parohia Slobozia mai pastreaza si o serie de cinci tablouri valoroase, pictate in ulei, pe panza, de mari dimensiuni. Tablourile, pictate in anul 1830, de un pictor anonim, ii infatiseaza pe ctitorii bisericii: mosierul Gheorghe Balteanu, sotia lui, fiica si ginerele, in uniforma de colonel (polcovnic). Tablourile, care au fost trecute cu vederea in perioada comunista, trebuie sa fie restaurate. Alaturi de acestea se mai pastreaza si o serie de doisprezece carti vechi, scrise cu caractere chirilice, si alte cateva, editate intre anii 1856-1886.

In ultimii peste 25 de ani, in parohia Slobozia a slujit parintele Petru Darascu, care L-a marturisit pe Dumnezeu si in inchisorile comuniste. Intre anii 2002-2009, biserica a fost supusa unor ample lucrari de reparatie si consolidare: s-a dat jos tencuiala exterioara a peretilor bisericii; s-au descoperit crapaturi enorme in zidurile acesteia, de jos si pana sus; s-au executat doua centuri de rezistenta, late si adanci de jumatate de metru, pe tot perimetrul bisericii, si optsprezece stalpi de beton armat; peretii, imbracati cu plasa de fier si beton, au fost tencuiti cu praf de marmura; turla bisericii a fost consolidata in mod asemanator; biserica a fost acoperita cu tabla zincata; in anul 2007, bisericii i-a fost adaugat actualul pridvor; in anul 2008, curtea bisericii a fost acoperita cu pavele; in anul 2009, curtea a fost inconjurata cu un gard din beton si fier forjat si s-a inlocuit integral instalatia electrica.

Biserica Sfantul Nicolae, avand o lungime de 15 metri, se intinde pe o suprafata de aproape optzeci de metri patrati. Biserica este zidita din caramida, in forma de cruce. Pictura interioara a acesteia acopera o suprafata de peste doua sute de metri patrati.

In vremea actualului preot paroh, parintele Paul Tudor, s-a inlocuit vechea catapeteasma, cu una sculptata in lemn de cires, s-a instalat incalzirea prin pardoseala, care a fost acoperita cu lespezi de granit, si s-a construit o trapeza etajata. In prezent se lucreaza la restaurarea picturii si la amenajarea curtii interioare.

Activitatea misionara din parohia Slobozia este una deosebita. Din punct de vedere liturgic, Sfanta Liturghie este savarsita de mai multe ori pe saptamana, alaturi de Sfantul Maslu si Paraclisul Maicii Domnului. De asemenea, se organizeaza saptamanal cateheze.

Teodor Danalache

Biserica Sfantul Nicolae - Slobozia

Pe aceeaşi temă

19 Aprilie 2013

Vizualizari: 3583

Voteaza:

Biserica Sfantul Nicolae - Slobozia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE